Micuța cramă boutique contruită în 2010 într-o zonă cu o tradiție în vinificație de peste 800 de ani cucerește încet și sigur piețe internaționale. Succesul se datorează unei abordări ambițioase. La aceasta se adaugă principipii solide de business, o echipă dedicată și anii de experiență ai oamenilor din poziții-cheie. Nu lipsesc pasiunea și chiar puțină poezie, pentru că la Batoș, vinul capătă o aură de poveste, iar consumatorii se transformă în prieteni și ambasadori.
Miron Radic, CEO ne-a declarat:
„Lumea vinului e absolut magică. Cu atât mai mult cu cât succesul unui vin ține mult de expertiză și experiență, însă un procent major se datorează și naturii. După sute de degustări și întâlniri cu clienți din domenii atât de diferite, știu numitorul comun pe care îl au toți: bucuria ce se citește în ochi după ce au descoperit un vin cu personalitate. Într-un timp scurt, vinurile noastre au creat o comunitate de oameni pasionați, cunoscători și mereu dornici să afle mai multe despre vinurile LILIAC. Este îmbucurător să vezi cum oamenii care ne iubesc vinurile devin ambasadori ai brandului într-un mod natural, cum le recomandă și le povestesc mai departe. ” declară Miron Radic, CEO amb Wine Company.
Crama LILIAC în numere
Înființată în anul 2010, amb Wine Company a finalizat procesul de dezvoltare a Cramei LILIAC în 2015, cumuland o investiție totală de 10 milioane de euro.
LILIAC se întinde pe 52 ha plantate în regiunea Batoș (Mureș) și Vermes-Lechința (Bistrița-Năsăud). Structura plantatie (ha/soi): Sauvignon Blanc 10 ha, Merlot 6 ha, Pinot Noir 5.8 ha, Feteasca Alba 5.8 ha, Feteasca Regala 5.5 ha, Fetească Neagră 4.5 ha, Pinot Gris 4.5 ha, Muscat Ottonel 3.3 ha, Chardonnay 3.2 ha, Gewurztraminer 1.6 ha, Neuburger 1.40 ha.
Se observă un interes crescut pentru soiurile autohtone, dar și pentru exploatarea unora mai puțin cunoscute, însă cu potențial, cum ar fi Neuberger, străvechi soi germanic, adus în zonă de sași.
In prezent, crama are o capacitate de producție totală de peste 360.000 l in rezervoare de inox si 150 de butoaie din lemn de stejar transilvanean, dar avem in plan o extindere a capacitatii de pana la 480.000 l. Volumul de sticle vândute a înregistrat un trend crescator constant, cu o creștere de preț mediu unitar de 13,5 % atingând un prag de aproximativ 300.000 sticle vândute în 2018.
Crama LILIAC peste hotare
Numarul vinurilor vandute la export a depasit 30000 de sticle, reprezentând mai exact 10% din producția anuală. Vinurile Liliac au ajuns în țări precum Austria, Belgia, Olanda, Elvetia, Germania, Marea Britanie, Luxemburg si Polonia. Recent, la inceputul anului 2019, Crama Liliac și-a făcut simțită prezența și pe piața din Vancouver, Canada.
Noutăți de portofoliu
Vinurile cramei LILIAC sunt semnate de Laurent Dubreuil: oenolog francez, care a produs de-a lungul carierei peste 30 milioane de litri de vin, majoritatea în Franța, Rusia, Armenia și, desigur, in Romania.
În 2018, crama LILIAC a lansat o nouă premiera, și anume primul vin spumant din portofoliu, Sparkling by LILIAC, produs după metoda tradițională (methode champagnaise), din Fetească Alba și Chardonnay, ținut timp de 30 de luni pe drojdie. Spumantul este disponibil in magazine specializate, precum și în anumite restaurante la prețuri pornind de la 75 RON.
Reperul portofoliului rămâne TITAN Fetească Neagră, vin produs prima dată în 2013, într-o ediție limitată de 600 de sticle. În 2016 a fost lansat pe piață, iar succesul a fost fulminant, producția fiind sold out în câteva luni. În 2018, crama LILIAC a reeditat vinul, de această dată Titan Fetească Neagră 2015, într-o ediție limitată la 900 de sticle.
Anul 2019 marchează alte 2 premiere pentru Crama LILIAC. Începând de anul acesta, mai exact de câteva săptămâni, crama LILIAC se mândrește cu prima recoltă a soiului Neuburger. Un soi de struguri vechi de viță de vie nobilă ce își are originile în frumoasa Austrie. Pe piața din România, LILIAC rămane printre puținii producători care cultivă acest soi în prezent. Acest vin cu tente rustice aduce o explozie de fructe coapte: mere roșii, pere bergamote, caise, un ușor gust de dovleac, toate susținute excelent de aciditate și o structură cremoasă, dată de maturarea pe drojdii fine.
De asemenea, absolut neașteptat și chiar întâmplător, din mixul de experiență al echipei cu natura mereu surprinzătoare, s-a născut o nouă etichetă de vin, denumit cum altfel decât… Unexpected. Această variantă de sauvignon Blanc este total diferită de eticheta clasică, fiind mai seducătoare prin gust și poveste. Născut dintr-o greșeală cauzată de o eroare tehnică la instalația de răcire, este un vin tip Lume Nouă, intens, aromat, în care se regăsesc fructe exotice, dar și nuanțe vegetale sau de migdale.
Conform statisticilor interne, vinul cel mai vândut a fost Liliac Rosé, urmat Sauvignon Blanc din gama Liliac și Fresh din gama young.LILIAC.
Putem spune că pentru o afacere începută pe timp de criză într-o piață tânără, dominată de jucători-mamut și la concurență cu numeroase alte crame-boutique, LILIAC a avut parte de un succes neșteptat, rod al muncii și priceperii, atât în vie cât și în jungla urbană.