Un Thesaurus care se transformă și îl transformă și pe creator

Un articol de Gabriela Crețu

Publicitate
Domeniul Bogdan

Cramă din Banat care începe să devină cunoscută prin calitatea vinurilor deși dispune de numai 5 hectare, Thesaurus a obținut anul acesta o Medalie de Aur pentru Sauvignon Blanc la Vinvest. Recunoașterea obținută confirmă pasiunea echipei Thesaurus pentru crearea unor vinuri care merită a fi descoperite.

Totul a început pe Dealurile Silagiului, unde Ioan Moica, pasionat de vinuri, dar fără o experiență anterioară în domeniu, a construit crama chiar lângă plantațiile de viță de vie. Inginer electromecanic de formație, Moica și-a urmat pasiunea și a creat Thesaurus cu scopul de a reînvia tradiția vinurilor de calitate din Banat. Ideea de investiție i s-a strecurat în minte lui Moica în anii 2004 – 2005, iar mai târziu proprietarului i s-au alăturat vinificatorii Paul Huiet (foto sus) și David Lockley, o echipă care “iubește crearea vinului perfect”, după cum spun cei de la Thesaurus. Huiet, profesionist ce se bucură de recunoașterea colegilor ca având o “experiență remarcabilă în industria vinului”, răspunde de administrarea cramei și coordonează procesul de producție a vinului. Sud-africanul David Lockley, care la rândul său a acumulat numeroase campanii de vinificare pe mai multe continente, mai lucrase în Banat, la Cramele Recaș și aduce cu sine pe lângă cunoașterea zonei și o experiență și o viziune internațională.

Publicitate

După spusele managerilor, Crama Thesaurus se concentrează pe calitate, nu pe volum. Vreme de cinci ani după înființarea plantației, vinurile au fost testate, fără a fi vândute, cu scopul de a asigura o continuitate calitativă. Potrivit reprezentanților cramei, aici sunt folosiți doar struguri cultivați pe Dealul Silagiului și prelucrați în spiritul procedeelor tradiționale cu ajutorul tehnologiilor moderne. Soiurile cultivate, albe și roșii, au fost alese cu respectarea atât a tradiției, cât și a studiilor științifice moderne: Muscat Ottonel, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir. Strugurii sunt verificați zilnic în perioada dinaintea recoltării, iar când ajung la momentul optim pentru cules, această operațiune se realizează manual. Odată ajunși la crama dotată cu echipamente de control al temperaturii, are loc o nouă selecție a strugurilor, după care se realizează presarea, macerația la temperatură scăzută, pentru păstrarea aromelor, și fermentarea – de asemenea, în condiții de temperatură și umiditate controlată. Vinurile sunt apoi păstrate pentru maturare și învechire până la momentul considerat optim de către specialiștii cramei, pentru fiecare soi în parte.

“Transmutarea roadelor viei în vin este un proces ce seamănă cu o călătorie spirituală”, își mărturisește crezul proprietarul cramei, pe site-ul acesteia. “Fenomenul presupune parcurgerea unor etape inițiatice pentru strugurii ce urmează să devină altceva, prin renaștere. Vinificatorul conduce materia spre desăvârșire și îi captează esența în sticlă. Ambii ies din proces schimbați, atât material cât și spiritual: tot efortul se concentrează pentru a scoate la suprafață binecuvântarea naturii. Comoara podgoriei nu e doar una materială, ci mai ales un tezaur spiritual: transformarea se petrece atât în materia primă, cât și în cel care o operează”.

Cu o climă continental mediteraneană și un sol variat (de la brun-roșcat de pădure la cele bogate în oxizi de fier, pe suport de rocă calcaroasă), podgoria Buziaș – Silagiu a atras de aproape două secole atenția podgorenilor de origine germană sau maghiară, care au înființat plantații aici, ocupația “vinăritului” devenind între timp o tradiție înscrisă chiar și în heraldica localității – un ciorchine de strugure figurează pe stema așezării.

Crama Thesaurus
Numele companiei: Moica Ioan I.I.
Adresă cramă: Str. Semenicului, Nr. 100, Loc. Buziaș, Jud. Timiș
Adresă sediu: Str. Semenicului, Nr. 100, Loc. Buziaș, Jud. Timiș
Anul înființării: 2004
Poziționare: Buziaș
DOC: Banat
Număr de hectare: 5 ha
Proprietar: Moica Ioan
Vinificatori: David Lockley, Paul Huiet
Branduri de vin: Thesaurus RESERVE, Thesaurus AMURG, Thesaurus AMADOC.
Soiuri de struguri: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Muscat Ottonel
Degustări la cramă: Da, iar la cerere se pot organiza și pachete turistice în zonă
Persoană de contact/date de contact: Paul Huiet, tel: (+4)0725.964.334; Email: office@thesauruswines.ro; http://www.thesauruswines.ro/