UVA – un showroom-sinteză de activități ale fondatorilor, cu o selecție de vinuri generoasă, pentru experiențe complete și complexe

Somelierul Sergiu Nedelea, fondator al Winetaste School și inițiatorii proiectului Wine Trips România, Valentina Ciubotaru și Vlad Burian și-au investit pasiunea pentru vin în UVA Wine Shop & Bar, o locație recent deschisă în centrul Bucureștiului, pe Strada Constantin Mille, nr. 18.

Publicitate
Excursii

UVA oferă vinuri la sticlă sau la pahar, dintr-o vastā selecție de aproape 500 de etichete semnată de Sergiu și asociații săi, selecție compusā în proporție de 80% din vinuri românești și completată de o redutabilă selecție de Champagne și etichete de top din Italia, Franța sau Lumea Nouă. De notat selecția exclusivistă de Feteascā Neagră, care cu siguranță vă va cuceri !

– Sergiu, felicitări pentru noua locație! Care este povestea acestui Wine shop & bar cu nume de UVA și de ce aici ?

Publicitate
IPPU
Sergiu Nedelea este fondatorul Winetaste School, care cuprinde cursuri autorizate de somelieri, cât și o agenție de somelieri

Mulțumesc! Îți mărturisesc că nu întâmplător am ales acest loc …ne-a atras poziţionarea, chiar în colţul unei clădirii istorice, respectiv fostul Hotel Palas București, la intersecţia străzilor Constantin Mille şi Ion Brezoianu. Ni s-a părut un loc bun pentru o „prăvălie” și am decis să începem acest demers. Există și o oarecare semnificație sentimentală pentru mine deoarece am recunoscut locul ca fiind fostul Restaurant Palas, unde veneam în studenţie împreunā cu sora mea în perioada când mancarea devenise un lux, iar acolo porțiile erau generoase.

Numele UVA vine din latină -uva/uvae si înseamnă ”strugure”. Când ne-am decis să deschidem, le-am spus partenerilor mei că am numele viitoarei investiții: UVA… și așa a ramas. Am plecat la drum cu entuziasm, ca toată lumea care, atunci când decide să lanseze un business, îl vede crescând, grandios, francizabil, însă suntem conștienți că până atunci mai avem mult de lucrat să îl punem la punct.

UVA – extensie a proiectelor somelierului Sergiu Nedelea și inițiatorilor proiectului Wine Trips, Valentina Ciubotariu și Vlad Burian

– Știm cu toții că începutul e cel mai greu, însă experiența ta în acest domeniu bănuiesc că a simplificat lucrurile.

La început, ne-am pus toţi fireasca întrebare dacă avem resursele si timpul necesar să ne ocupăm de această locaţie, pe lângă restul proiectelor noastre, dar am considerat-o şi o modalitate credibilă de a susţine anumite parteneriate. După cum știi, eu am o componentă de educație prin Winetaste School, pe lângă multe altele activități conexe, iar partenerii mei organizează prin Wine Trips România evenimente enoturistice. Ne-am dorit să avem un concept unitar al poveştii, era oarecum în logica lucrurilor, pentru că şi ei au evenimente, şi eu am evenimente, iar atunci îţi este clar la îndemână să te uiţi în propria selecţie de vinuri şi să ştii ce să livrezi clienţilor. Concret, experiența mea de formator și educator în domeniu se adaugă celei a partenerilor mei.

Somelierul Sergiu Nedelea s-a ocupat, alături de partenerii săi, de selecția vinurilor disponibile la UVA

Gândindu-ne la ce a ieşit, pentru fiecare dintre noi wine bar-ul acesta reprezintă şi un fel de showroom, de extensie a ceea ce facem noi. WineTrips România are si un proiect pe online în parteneriat cu PRO TV Plus, cu două sezone filmate în România și altul în Republica Moldova, proiect unde sunt parte integrantă, în calitate de gazdă a emisiunii. Fără îndoială, UVA este şi o extensie a business-urilor celorlalte, este complementar.

Sigur că, deși am plecat la drum cu entuziasm – iar pe mine m-a motivat energia tinerilor mei parteneri -, am întâmpinat clasicele probleme pe care le întâmpină orice temerar decide să deschidă un business în vremurile acestea. Și nu mă refer doar la piața din România. E o adevărată aventură să deschizi un business în vremurile acestea, dacă nu faci parte dintr-un lanţ și în lipsa unui drum deja bătătorit. Și noi am avut foarte multe semne de întrebare şi am analizat atent direcțiile de business care s-ar potrivi cel mai bine. Am ales până la urmă un mix – magazin de vinuri şi wine bar. Merge foarte bine partea de wine bar, pentru că oamenii caută experiențe, dar funcționează și vânzările de vin „pentru acasā”, dacă ne uităm la statistici.

Seri tematice, muzică live și multe vinuri la pahar pentru connaisseuri cu și fără ifose

– Ce diferențiază UVA de restul wine bar-urilor din București ?

Avem un motto: UVA – your wine experience! Mi-e greu să-ți spun un singur diferenţiator, sunt mai multe elemente. Ca să enumăr doar câteva, ne dorim să avem cât mai multe vinuri la pahar, să organizăm evenimente tematice, pentru care credem că avem atât expertiza, cât şi experienţa să facem lumea să se simtă bine. O dată pe săptămână, facem seri cu muzică live, fără să supārām vecinii si poliţia locală, într-un ciclu de evenimente. Miercurea este ziua partenerilor UVA, Joia avem seri cu muzică live şi DJ, iar Vinerea este pentru connaisseuri, să fie şi pentru cei cu ifose, şi pentru cei fără. Cam aceştia ar fi diferenţiatorii. Spaţiul în sine nu e foarte mare, sunt 42 de metri pătraţi pe care ne-am străduit să-i valorizăm la maximum. De celelalte wine bar-uri ne diferențiază poziționarea locației! Selecţia de vinuri e bine păstrată pentru că dedesubt este un beci foarte bine aerisit, care ne păstrează optim vinurile. Si acesta a fost unul dintre considerentele alegerii locaţiei.

Selecția de vinuri, bazată atât pe parteneriate, cât și pe emoții

– Am văzut multe Fetești negre, dar și șampanii și vinuri de Lume Nouă. Cum ai realizat selecția de vinuri, pe ce considerente ?

Da, avem o selecție destul de echilibrată, zic eu. Avem o secţiune importantă de producători români, foarte importantă – şi nu e doar o paranteză, e o realitate – 80% din selecţie este compusă din vinuri româneşti. Restul sunt din Italia, Franţa, Spania, Lumea Nouă. Într-adevăr avem o bună selecţie de şampanii, pentru că nu puteam noi, ca şi somelieri, să nu avem vinul suprem la îndemână!

Selecția de vinuri este compusă din 80% vinuri românești, dar și vinuri internaționale exclusiviste

Am plecat de la o selecţie practică, pragmatică, dar pe nivel de vârf, vorbim de vinuri adresate în segmentul Horeca, respectiv magazin specializat de vinuri. Nu vrem să avem produse similare cu marele retail, pentru că dorim să oferim o altă experienţă. Restul, recunosc că au fost alegeri emoţionale. Încercăm să facem recomandări cât mai echidistant, pentru că ne iubim toate vinurile prezente, suntem îndrăgostiţi de vinuri. Problema e că vinurile sunt geloase, sunt capricioase, se supără şi atunci vii şi spui „V-aş recomanda acest roşu”, iar albul se uită din raft „Dar eu ce am?”.

Selecţia de vinuri este făcută în baza unor parteneriate, nu este niciun secret şi ne bucurăm sā le mulţumim pe această cale celor care s-au alăturat conceptului nostru. Noi am început cu un proiect de promovare, de marketing prin care am solicitat nişte resurse anumitor producători, în condițiile în care suntem la început de drum, a fost un fel de „blind” pentru toată lumea, deşi noi îi ştiam pe ei și ei ne ştiau pe noi.

De neratat selecția de Fetești – brunete, blonde, pe toate gusturile

– Te-ai declarat îndrăgostit de Feteasca neagră, mai ai și alte favorite pe care le recomanzi?

Categoric, sunt, însă am și alte preferate. Un pricipiu al cărui adept sunt este promovarea soiurilor naționale. Un diferențiator, pe care eu, personal, mi-l doresc, ar fi o selecţie de Fetești Negre, o selecție pe care clienţii să o găsească doar la noi. Am o zonă specială de Feteşti Negre, care este în construcţie, ştim că sunt anumiţi producători care nu vând decât la cramă, sunt unele mai exclusiviste pe care nu le găseşti oriunde. Mi-am dorit mult să punem accent pe Feteasca Neagră fiind şi un brand naţional, prin selecţia aceasta de vinuri, mizând pe actuala şi pe viitoarea noastră clientelă, pentru că încerc să identific cât mai mulţi turişti străini, expaţi şi să le facem cunoştinţă cu Feteştile noastre, fie ele brunete, blonde…. Albe, Regale, să se familiarizeze cu vinurile româneşti. Are şi o logică, noi când mergem într-o ţară producătoare de vinuri, normal că vrem să degustăm vin local. Aceasta este raţiunea, dacă vii la mine acasă, probabil esti tentat sa încerci produsul meu naţional. Automat avem şi cealaltă nişare, pentru cunoscătorii care vor să experimenteze. Aici vine o selecţie de vinuri mai pretenţioase, branduri celebre. Vrem ca pe viitor să facem degustări cu vinuri mai exclusiviste, pentru ca acestea să poată fi accesibile şi publicului larg. Conceptul „Legendary Wine Tasting” a fost lansat. Prima degustare a avut loc și a fost aproape „ezoterică”, cu casa închisă, opt persoane, vinurile având un nivel de preţ destul de ridicat… a urmat degustarea # 2 Fetească Neagră Edition… și povestea continua! Avem grijā să ne laudăm pe Facebook și Instagram, unde postăm din timp evenimentele! Deci, urmăriți-ne !

Urmează, cât de curând, o extensie online a brandului UVA

– Recunosc că eu aș alege fără ezitare să vin la voi să beau un pahar de vin cu prietenii, pentru experiență, însă nu pot să nu te întreb, că tot suntem în era online-ului, aveți în vedere și un magazin online, o extensie a UVA ?

Trebuie să recunosc și eu că e o provocare online-ul, e un fel de ”rău necesar”. Având în vedere că lumea cumpără din locație şi vin pentru acasă, da, urmează să ne dezvoltăm și pe partea de online, care reprezintă o investiție serioasă. Suntem încă foarte la început, o luăm treptat, dar desigur că ne dorim să oferim servicii de delivery, pachete special concepute, încă testăm piața ca să ne putem alinia cerințelor. Online-ul te privează câteodată de o experiență completă, cred eu. Din moment ce îţi aduce vinul mult mai repede acasă, pare fără logică să mergi la un wine shop/bar să alegi un vin. Eu consider că este mult mai bine să mergem fizic, deoarece câștigăm bucuria peisajului, vedem și admirăm vinul, în momentul în care suntem în fața etichetei. Poţi să ”mângâi” sticla, să vezi ce emoţii sunt în spatele etichetei, parcă nu mai este acea imagine impersonală de pe internet, unde faci o alegere şi cauţi preţul mai ieftin. E o experienţă completă şi complexă, însă vremurile ne obligă să ne adaptăm și avem în plan și vânzările online.