Valentin Luca, romanul care da „flair” meseriei de barman

Cu siguranta sunt multi aceia care, dupa ce au vazut reprezentatiile lui Valentin Luca din cadrul unei emisiuni televizate de foarte mare audienta, si-au pus integritatea corporala în pericol, încercand sa jongleze cu sticle goale si pahare. Castigator al mai multor concursuri de „flair bartending” din tara si strainatate, Valentin Luca a reusit sa produca în foarte scurt timp o schimbare a conceptiei generale privind munca din spatele barului. Însa nu doar show-urile si concursurile de gen sunt importate pentru Valentin Luca, faptul ca este foarte interesat de cultura barului de la noi l-a determinat sa se implice si în desfasurarea cursurilor scolii de barmani „Exquisite Bar Solutions”, unde este formator. Echipa Vinul.Ro a facut cunostinta cu Valentin Luca la petrecerea „Galo – Rosé on the Rocks”, organizata de Heinrig Distribution, în cadrul proiectului „Primavara în Rose”. Dupa recitalul de „flair” în cadrul caruia a acesta a realizat una dintre cele mai spectaculoase numere de „flair bartending”, „Levitatia”, cu o sticla de Rose Galo, i-am propus lui Valentin Luca realizarea unui interviu despre ce înseamna „flair-bartending” si despre cat de importanta este meseria de barman în Romania.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Care este povestea lui Valentin Luca, „flair bartender”? Ce te-a determinat sa practici aceasta meserie?

Nu este o poveste foarte sofisticata, sa recunoastem! Am început ca barman într-un cazino în Brasov, acum acum sase ani, si cum traficul pe bar era unul aproape inexistent aveam foarte mult timp liber la dispozitie, timp pe care îl fructificam prin a explora diferite ramuri ale bartendingului. Initial mi-am dorit sa fiu un „barista” foarte bun, iar apoi mi-am dat seama ca „flair bartendingul” ma atrage mult mai mult si mi se potriveste mult mai bine.

Publicitate

Ce este de fapt „flair bartending”?

Este practic opusul imaginii destul de sifonate pe care barul a dobandit-o în decursul anilor. Cuvantul „flair” a devenit tot mai popular la începutul anilor ’90, atunci cand verbul „to flair” definea o actiune a barmanului care prepara un cocktail printr-o metoda spectaculoasa. La fel ca si în bartending, „flair-ul” este ramificat în „Working Flair“, care este format din miscarile pe care barmanul le foloseste în timpul programului de lucru, si „Exihibition Flair”, care cuprinde toate miscarile si schemele folosite pentru demonstratii si concursuri de barmani.

Ce trebuie sa faca cineva ca sa ajunga „flair bartender?” O poate face oricine? Care sunt abilitatile de care ai nevoie ca sa ai succes în acest domeniu?

Cu siguranta oricine poate face „flair”. Acum conteaza la ce nivel vrei sa ajungi! Daca vrei sa faci de performanta, ai ceva de munca, deoarece la nivel mondial „flair-ul” a ajuns foarte departe. Eu, spre exemplu, îl vad ca pe o disciplina, un sport, cu o pregatire zilnica si o alimentatie corecta. Dar poti foarte bine sa te pregatesti facand Working Flair si sa fi un bun „show bartender” în locatia în care activezi.

De cele mai multe ori impresionezi în show-urile tale cu miscari noi. Cat este improvizatie si cat exercitiu din ceea ce faci?

Noi le numim rutine. Cunoastem muzica pe care ne desfasuram show-ul si, spre exemplu, stim ca în secunda 34 suntem la o anumita miscare, deci improvizatia este zero. Uneori este destul de plictisitor sa vezi zece barmani facand aceleasi miscari. David Parnas, un pionier al ingineriei software, spunea: „Copy and paste is a design error”. Ca în multe alte domenii, si aici trebuie sa stai bine la capitolul originalitate si creativitate. Cu cat ai mai mult din aceste doua calitati, cu atat vei avea mai mult de castigat.

Cochetezi si cu mixologia, cu prepararea cocktail-urilor?

Bineînteles, doar ca nu am rezultate atat de mari ca în „flair”. Nu poti face performanta pe toate cele trei ramuri. Nu poti fi un exceptional „barista”, un mixolog de renume si în acelasi timp si un „flair bartender” de nivel international. Mixologia si Barista trebuie stapanite cel putin la nivelul de baza. Atunci cand vine vorba de „flair bartending”, trebuie sa cunosti clasicii, metodele de preparare a cocktailurilor, cand se aplica si mai ales de ce sunt aplicate asa. Cu alte cuvinte, atunci cand te apuci de „flair“ trebuie sa stapanesti deja bazele bartendingului.

Cum primesc consumatorii romani show-urile pe care le faci? Crezi ca s-a schimbat ceva din parerile acestora privind flair-ul dupa ce ai aparut în emisiuni televizate? Îsi doresc mai mult tinerii sa urmeze aceasta profesie dupa ce te-au vazut pe tine?

Într-adevar s-au schimbat destul de multe. Primesc zilnic zeci de mail-uri din partea multor persoane, pe care nici macar nu le cunosc. Îmi scriu si multi barmani din toate colturile tarii, toata lumea ma felicita dupa aparitiile televizate. Numarul cursantilor care vor sa învete tainele „flair-ului” s-a dublat la scoala noastra de barmani „Exquisite Bar Solutions”, si acesta, zic eu, este un lucru extraordinar pentru cultura de bar!

Foarte multi tineri îsi doresc sa devina barmani profesionisti. Însa cea mai mare parte ajung sa faca aceasta meserie din reflex, pentru castigul imediat, fara pasiune. Nu exista pericolul ca profesia de barman în Romania sa se fi transformat într-una de refugiu social?

Este îmbucurator sa aud din ce în ce mai des expresiile „barman profesionist”, „flair bartending”, „bartending de performanta” etc, lucru ce ma face sa sper – si sa cred – ca situatia la acest capitol în Romania se îmbunatateste. Patronii de locatii sunt si ei o problema, deoarece nu îsi dau seama ca atunci cand ofera posturile de barmani unor elevi sau studenti aflati în vacanta, nici nu apuca sa-i formeze, iar acestia, dupa doua-trei luni, nu vor mai putea face fata programului si vor renunta la acest job de tranzitie.

Esti formator în domeniul tau. Colaborezi cu o firma care pregateste viitori barmani profesionisti. Ce poti spune despre aceste programe?

Am reusit sa cuprindem toata tara cu programele si sesiunile noastre de training. Marius Gogoasa îsi desfasoara „Complete Bar Training”-ul în fiecare luna în Bucuresti, Costin Bucur si Adrian Caradeanu se ocupa de Baristra Training Level 1 si 2, iar eu cu Ionut Ivanov ducem flair-ul la extrem cu „Professional Bartenderers Performance training”. Ne bucuram de un feedback pozitiv, iar elevii stiu exact ce au de facut atunci cand termina cursurile noastre.

Interviu realizat cu ajutorul Heinrig Distribution

One thought on “Valentin Luca, romanul care da „flair” meseriei de barman

Comments are closed.