Vânzare record la Bordeaux

E criză, dar nu pentru toată lumea. Aşa se face că, la finalul anului trecut, s-a înregistrat un record absolut în domeniul vânzării unei proprietăţi viticole. Mai precis 18 milioane de euro pentru un domeniu de nici opt hectare.  Sigur, nu e vorba de o vie oarecare, ci de un Château. Mai precis, Château Les Carmes Haut-Brion, producătorul unui Grand Vin de Graves, AOC Pessac-Leognan, care, în 2009, a primit patru stele Decanter şi s-a vândut cu aproape 600 de euro per sticlă.

Publicitate
Oprisor

Noul proprietar, promotorul imobiliar Patrice Pichet, a vrut neapărat să-şi adauge acestă bijuterie la imperiu şi a făcut o ofertă care i-a determinat pe ceilalţi doritori – printre ei şi vecinii de la Château Haut-Brion – să se retragă. Publicaţia franceză Sudouest a estimat că fiecare dintre cele 4,7 hectare de vie a fost achiziţionat la un preţ de aproape 3 milioane de euro, adică dublu faţă de cele mai mari tranzacţii înregistrate vreodată în zona Bordeaux. Unde media vânzărilor record pentru via plantată in zone AOC prestigioase (Pauillac, Pomerol) abia a atins 1,5 milioane de euro.

Patrice Pichet, un novice în materie de vinuri, va fi ajutat de prietenul său Thierry Rustmann, care are deja în portofoliu administrarea unui domeniu, Château Talbot, un AOC Saint-Julien, şi de enologul Aurelie Carreau, care şi-a făcut mâna la Château Beau Soleil, AOC Pomerol.

Publicitate