Vele şi pahare

Credeaţi că am uitat de voi, cei care iubiţi marea şi vinul deopotrivă? Nici vorbă, ba chiar, începând cu acest an, oferta WTTA şi Vinul.Ro se măreşte cu un nou proiect. Va rămâne şi primul, „Vin în Volte”, care vă oferă şansa să descoperiţi Thassos, Samothraki şi Limnos la început de octombrie, dar, pentru cei care vor să se bucure de azurul Egeei în plin sezon, propunem o altă eno-croazieră, ce se va desfăşura sub sloganul „Vele şi Pahare”

Publicitate
DAGMAR

Croaziera propriu-zisă va începe sâmbătă, 1 iulie, din unul dintre porturile turistice ale Pireului. În prima zi se va naviga uşor, de încălzire, până în Vouliagmeni, una dintre suburbiile de lux ale Atenei. Pe 2 iulie, la prima oră (10, 11, ca suntem la relaxare) ne vom lua la întrecere cu feriboturile turbo, însă doar până la Cap Sunio, unde doritorii vor putea urca până la templul lui Poseidon ca să găsească piatra pe care s-a iscălit Lord Byron. Iar nedoritorii vor putea să-i admire pe primii dintr-una din multele taverne de lângă portul pescăresc. Vom face cale întoarsă până în Vouliagmeni, ca să recuperăm câţiva întârziaţi, apoi vom traversa Golful Saronic până în Poros, unde n-avem voie să ajungem înainte de ora 22. De ce? Surpriză…

Pe 3 iulie ne vom bucura de frumuseţile pe care ni la va dezvălui coasta Argoliană, dar şi de priveliştea uneia dintre cele mai interesante insule ale Greciei, Hydra, pe care sunt interzise mijloacele de transport motorizate. Fac excepţie maşinile de gunoi, dar şi acestea sunt doar trei, iar două, se spune, n-au mers niciodată…Şi vom opri fie în Ermioni, un orăşel delicios, fie vom mai trage de noi o oră şi vom merge până în Spetses, insula care străjuieşte intrarea în Golful Argolikos. O insulă de care s-au îndrăgostit toţi cei care au vizitat-o, dar mai ales cei cu pasiuni culinare…

Publicitate

Din 4 iulie începe greul… De la prima oră vom naviga prin Golful Argolikos până la Nafplio, un oraş a cărui istorie numără vreo trei milenii. Şi care a fost, în secolul XIX, capitala Primei Republici Elene. Dar să nu va gândiţi că ne vom bucura de frumuseţea oraşului pe arşiţă. Nu, vom închiria maşini şi vom pleca în  Archaia Nemea, unde vom vizita unul dintre cei mai talentaţi enologi din Peloponez, George Palivou. Vom degusta vinuri, vom cumpăra ce ne place, inclusiv produse cosmetice realizate cu ingrediente locale şi ne vom întoarce în Nafplio, pentru a descoperi unul dintre cele mai frumoase locuri ale Greciei. Dimineaţa din nou în maşini, pentru că pe la 11 ne aşteptă cei de la Domaine Skouras. Alte vinuri, altă distracţie… Pe la prânz vom reveni în Nafplio şi acolo vom decide dacă rămânem în oraş până a doua zi, sau plecăm să înnoptăm în Hydra (sau Spetses, sau Ermioni).  Ziua a şasea oricum va fi de relaxare. Cu oprire certă în Hydra, dar şi cu vizite prin alte orăşele care ne vor ieşi în cale. La fel ne vom petrece şi ziua a şaptea, pe care o vom încheia pe o altă insulă, Egina, locul de naştere al fisticului, dacă nu ştiaţi.  Iar pe 8 iulie ne vom întoarce în Pireu, plini de amintiri frumoase. Şi, probabil, de vinuri…

N-am terminat. Ştiu că voi fi întrebat de mulţi cu ce vinuri ne vom începe călătoria. Aici voiam să ajung. Pentru cei interesaţi, vom organiza un desant în Insula Evia cu o zi înainte de îmbarcare. Adică pe 30 iunie. Unde seara, pe la ora 18, vom vizita Lykos Winery. Gazde deosebite, Nana şi Apostolos Lykou ne vor îmbia apoi cu preparate tradiţionale în restaurantul propriu. Tot ei ne vor ajuta să ne găsim şi cazare, însă ar fi bine ca prin luna mai să ştim deja câţi vom ajunge acolo, ca deja nu prea mai sunt locuri. Dimineaţă, în drum spre Pireu, ne vom opri şi la Avantis Estate, pentru a încerca alte vinuri deosebite şi câteva produse cosmetice realizate pe bază de vin. Nu vreau să fac pronosticuri, dar sunt sigur că vom avea vin din belşug pe bărci…

Şi cum ajungem pe Evia??  Există mai multe posibilităţi. Fie pe 30 dimineaţa, la ora 1AM, vă urcaţi în maşină şi conduceţi, ca şi mine, 1200 de kilometri – dintre care circa 800 pe autostrada – fie, dacă veniţi la Atena cu avionul, închiriaţi o maşină de la aeroport şi conduceţi 80 de kilometri. Eu vă spun cu mâna pe inimă că ar fi păcat să rataţi această experienţă. Deoarece cramele care vor fi vizitate pe parcursul acestei excursii sunt printre cele mai apreciate ale Greciei. Iar vinurile lor au acumulat o sumedenie de medalii la concursurile internaţionale. Numai anul trecut, la Berliner Wine Trophy, Lykos a obţinut două Medalii de Aur, cu Malagousia 2015 şi Kratistos 2012, în vreme ce Skouras a strâns trei Medalii de Aur la Viena, cu Megas Oenos 2013, Moschofilero 2015 şi Dum Vinum Sperum 2015.

Data limită pentru înscrierea în croaziera „Vele şi Pahare” este 1 iunie 2017. Cei interesaţi pot contacta organizatorii pe e-mail, la adresele durigo@gmail.com sau horia@vinul.ro . Un loc pe barcă – Bavria 49 sau Bavaria 50 – costă 450 de euro, la care se adaugă cheltuieli comune, cum ar fi cele cu motorina, cu apa, cu aprovizionarea şi curăţarea bărcii şi cu hrana skiperului. Dar chiar şi cu celelalte cheltuieli – transport până în Pireu şi retur, mese în taverne, închirieri maşini, vizite în crame şi achiziţie de vinuri – costul total al expediţiei nu ar trebui să depăşească 850 de euro de persoană.