Introducem astăzi un nou proiect de comunicare inițiat de SavorHD.tv împreună cu Vinul.ro pentru promovarea vinurilor din zona #DealuMare (și a vinului, în general): periodic, fondatorii celor două proiecte de educație și comunicare online – somelierul Laurențiu Achim Avram și Cezar Ioan – vor aduce în fața publicului antreprenori, manageri, enologi și animatori de turism. Videointerviurile astfel realizate au ca bază de pornire vinul, dar își propun de fiecare dată să contextualizeze această nobilă băutură – cultural, gastronomic, turistic și ca stil de viață în general – oferind noi motive de interes pentru publicul actual. URMĂRIȚI UN SCURT VIDEO PILOT AL PROIECTULUI LA FINALUL ACESTUI TEXT!
Episodul pilot: povestea profesorului Marcel Vulpoi, pe traseul de la contabilitate la pictură și vin
Primul invitat să povestească despre contextul în care a descoperit vinul și a decis să investească într-o cramă din Dealu Mare este Marcel Vulpoi (foto sus). Cadru didactic universitar la Academia de Studii Economice din București, antreprenor de anvergură în domeniul consultanței financiare și contabile (Vulpoi & Toader Management), colecționar de artă și co-acționar (alături de Marcel Pascu) în crama Gramofon Wine, Vulpoi a fondat, în 2020, și primul wine bar din România care funcționează ca showroom al unei regiuni viticole. The Great Hill, situat pe strada Louis Pasteur nr 6 din cartierul bucureștean Cotroceni, va oferi celor care-i trec pragul diverse „oferte de călătorie și experiențe de descoperire” în lumea vinurilor de Dealu Mare – într-o combinație a gusturilor și plăcerii estetice – căci funcționează simultan și ca galerie de pictură care găzduiește evenimente artistice, gastronomice și literare.
O comparație între piața de vin și cea de artă. Și un anunț privind lansarea unui vin care se va adresa unei categorii neluate în calcul până acum de crame
Vulpoi povestește în acest video cum a ajuns – de la a ține contabilitatea Gramofon Wine cu plata în vin (pe care l-a făcut cadou partenerilor de business sub o etichetă privată) – să devină interesat de o participare în business-ul cu vin. Vorbește despre importanța de a face ceea ce-ți place, în business, și despre alte vinuri care îi plac, în afara celor pe care crama lui le produce. Face o interesantă comparație între evoluția afacerilor cu artă și a celor cu vin și vorbește despre faptul că multe crame transmit un mesaj care nu este adresat unde trebuie. Mai subliniază importanța gusturilor personale ale consumatorilor și spune că în contextul actual rolul criticilor de specialitate este de a certifica obiectiv alegerile clienților (de artă sau de vin), prin prisma unei priceperi și experiențe profesionale solide. Remarcă existența unei sumedenii de lucruri mici dar profund greșite care sunt adeseori comunicate despre vin și care ajung să îndepărteze consumatorul, în loc să îl apropie (unul dintre ele fiind acela că „trebuie să fii cunoscător ca să bei vin”). Vulpoi mai face un anunț interesant, și anume că va Gramofon Wine va lansa, în 2021, un vin adresat unei categorii de public pe care în momentul de față nu o țintește nicio altă cramă.
Sinceritatea și plăcerea de a face ceea ce faci – secretele succesului
În legătură cu acțiunea mai multor crame de a promova o regiune viticolă cum este Dealu Mare, Vulpoi este convins că însăși apariția wine bar-ului The Great Hill este una dintre dovezile clare că există o coeziune și o continuitate în viziunea comună. E convins că această abordare comună se va bucura de succes, cu condiția ca producătorii din zonă să-și clarifice foarte bine ce au de spus și să își adecveze mesajele în funcție de publicurile avute în vedere. „Părerea mea este că cel mai important lucru este sinceritatea – să poți să te uiți în ochii omului”, crede Marcel Vulpoi, care mai subliniază că rolul wine bar-ului pe care l-a fondat este acela de a facilita „experiențe de descoperire” cât mai facile (prețuri unitare la sticlă și la pahar, diversitate a ofertei. Sinceritatea, „dublată de plăcerea de a face ceea ce faci”, este secretul succesului, în viziunea antreprenorului.
„Se spune că despre vin poți spune un singur lucru, iar acela este adevărul”, punctează în final și somelierul Laurențiu Achim. El mai vorbește despe importanța faptului că vinul trebuie privit ca un produs agricol și un aliment și descrie succint diferențele de rol dintre creatorii vinurilor, degustători și somelieri și detaliază modurile în care consumatorul final ar trebui să se raporteze la toate aceste categorii profesionale.