Villa Vinea – terroir-ul Tarnavelor in italiana (galerie foto)

Zona Tarnavelor a fost comparata de multi cu celebra regiune frantuzeasca Chablis, datorita conditiilor sale favorabile cultivarii soiurilor albe de struguri. Vinurile produse aici au o claritate a expresiei aromatice, sustinuta de o aciditate vivace si placuta. Daca pana acum, aceasta regiune aparea pe piata prin intermediul unui singur reprezentat, Jidvei, de anul acesta indicatia geografica Tarnave va sta si pe vinurile celui mai nou producator din zona: Castel Vinum. Proiectul Castel Vinum a aparut datorita atractiei lui Heiner Oberrauch, proprietarul companiei Salewa, fabrica de echipamente exclusiviste outdoor si de munte, aflata in Targu Mures, fata de zona Tarnavelor. Astfel, incepand cu 2001, Oberrauch a inceput sa cumpere terenuri in zona, iar bazele primei plantatii au fost puse in 2006. „A cumparat terenuri de la mai multi proprietari si le-a comasat. Iti poti imagina ca a fost o munca titanica sa aduni la un loc 30 de hectare“, povesteste Marcel Farcas, directorul cramei Castel Vinum, mentionand ca „pasiunea domnului Oberrauch nu este una intamplatoare, familia sa avand o traditie indelungata in vinificatie si comert“. Cu ajutorul fondurilor europene, in 2010, au fost plantate noi hectare de vie, an in care a inceput si constructia cramei, care, potrivit lui Marcel Farcas, va fi gata anul acesta. Crama Castel Vinum are o capacitate de aproximativ 5.000 de hectolitri, in crama si in vie apropiindu-se undeva la 3 milioane de euro. Pe cele 30 de hectare, Castel Vinum are plantate soiuri care au dat randament in conditiile specifice zonei: Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Feteasca regala si Feteasca Alba. Alaturi de acestea, au mai fost aduse in plantatie si cateva soiuri inedite, dar care promit: Kerner si Trebbiano. „Nu am neglijat nici soiurile rosii, asa ca am plantat Pinot Noir, Merlot, Feteasca Neagra si Zweigelt. Eu as dori sa readucem in zona doua soiuri specifice regiunii Tarnave – Gruner Silvaner si Neuburger, insa vom face noi plantari dupa ce pozitionam brandul si ne stabilizam pe piata“. Vinurile sunt realizate cu ajutorul consultantului, Celestino Lucin, enolog la Abbazia di Novelo, Bresanone, cel care in 2009 a fost numit „vinificatorul anului“ de catre publicatia italiana Gamberro Rosso. „Celestino Lucin este un mic artist. Cu ajutorul lui si cu «ineditul» soiurilor locale putem sa facem o figura frumoasa. Consider ca viitorul apartine soiurilor locale, atent vinificate“, mai spune Farcas. Primele vinuri lansate pe piata de Castel Vinum sunt comercializate sub marca Villa Vinea, insa in viitorul apropiat este posibil sa apara si linia Terra Negra, pentru vinurile de pe palierul superior. Tot ca proiecte de viitor, directorul Castel Vinum mai precizeaza sa se doreste producerea de vinuri spumante, dupa metoda champenoise, din soiurile Trebbiano, Feteasca regala sau Pinot Noir, dar si un vin licoros tip „passito“, din soiuri precum Muscat Ottonel, Riesling de Rhin sau Gewurztraminer. Vinul.Ro a a analizat vinurile produse de Castel Vinum, notele de degustare si punctajele acordate putand fi citite in pagina urmatoare.

FETEASCA REGALA PREMIUM VILLA VINEA 2011

 

DOC-CMD Tarnave
13,5% vol. alc., demisec
Nas intens si direct, cu arome crude, de ierburi si vegetale (ardei verde), cu unele senzatii de drojdii. Gustul usor efervescent ofera senzatii dulci, sustinute de o aciditate ridicata. Atacul este echilibrat, dar pe final capata o textura de gutuie, usor prafoasa. Un vin direct, corect, destul de prietenos datorita senzatiilor dulci din atac.
Punctaj: 77 de puncte

SAUVIGNON BLANC SELECTION VILLA VINEA 2011 DOC-CMD Tarnave

14% vol. alc, sec
Arome tipice, destul de intense, de citrice, flori de soc, cu impresii de polen si cremene. Gustativ este dens, placut, cu un final acid, revigorant si destul de complex, cu rezonanta aromatica de busuioc si grapefruit. Aciditatea vivace este balansata de note dulci de mar.
Punctaj: 83 de puncte

VINEA ALB PREMIUM KERNER 2011

14%, demisec
Vinul este incadrat ca „vin de masa“, din cauza soiului Kerner, neomologat in zona. Acest lucru nu sta deloc in calea exprimarii sale aromatice si gustative, vinul prezentanduse admirabil. Este complex si amplu, cu tonuri de flori, citrice, caramel si pruna, si un final mineral si lung. Un vin tonic, in ciuda senzatiilor de dulce sesizabile.
Punctaj: 82 de puncte

GEWURZTRAMINER PREMIUM VILLA VINEA 2011

DOC-CMD Tarnave
13,5% vol. alc, demisec
Tipic si clasic, cu arome de flori uscate de salcam si musetel, completate de niste tuse de hidrocarburi. Gustul este echilibrat, cu o evolutie ascendenta, cat se poate de placuta, datorita aciditatii bine integrate. Pe final aminteste de merele coapte, de citrice si de ierburi uscate.
Punctaj: 84 de puncte

GEWURZTRAMINER SELECTION VILLA VINEA 2011

DOC-CMD Tarnave
13,5% col. alc, demisec
Cu toate ca vine cu senzatii dulci atat in nas, cat si in gust, vinul se exprima precis si liniar. Aromatic trimite catre miere, flori de salcam, paine si coaja de portocala, gustul fiind mineral, placut, cu ceva de zahar candel si lamaie. Postgustul este intens si placut, de mere si condiment. Textura mieroasa si aciditate moderata.
Punctaj: 85 de puncte