Calitatile unui vin sunt puse in valoare de ambianta in care il savurezi. Va lansam o invitatie intr-un loc in care nu doar vinul o sa va mearga la suflet, ci si povestea care il insoteste. Un weekend la Eselnita, localitate aflata intr-o zona unica a Romaniei, dar insuficient cunoscuta, pe Clisura Dunarii, in Mehedinti, este de ajuns pentru a te convinge sa iti faci planuri de a reveni sa savurezi un pahar cu vin langa un gratar de peste, pe un ponton leganat de valurile batranului fluviu. Ciocnind un pahar cu prietenii la bordul unui vas ce te poarta printre frumusetile Clisurii, nu ai cum sa nu vezi ca Balcanii si Carpatii aproape ca isi apropie crestele in semnul aceluiasi gest jovial si prietenos, in Cazanele Dunarii. Orice pasiune isi gaseste aici raspuns, de la plimbari cu ambarcatiuni prin Cazanele Dunarii si sporturi nautice si acvatice, la drumetii prin imprejurimile impadurite ale Parcului natural Portile de Fier, pana la pesteri cu formatiuni carstice spectaculoase si vestigii istorice si culturale impresionante. Zona Eselnita – Clisura Dunarii, pe care orice turist din lume si-ar dori sa o viziteze, ofera toate tipurile de turism: turism itinerant cu valente culturale, turism de tranzit, de weekend, de odihna si recreere, turism balnear, de croaziera, nautic, arheologic si cicloturism. Nu doar pentru a va deschide apetitul de a vizita Eselnita va propunem „o degustare“ a acesteia pentru un weekend, ci si pentru ca „Weekend la Eselnita“ a fost conceptul creativ al unui proiect de promovare turistica a zonei, implementat de Primaria Eselnita. In cadrul acestui eveniment, am participat la o conferinta dedicata tour-operatorilor si promotorilor de turism din Romania, prilej cu care am descoperit frumusetea zonei. Asa am aflat ca acest colt de Rai al Romaniei i-a inspirat deopotriva pe investitorii in domeniul turismului, dar si pe artisti. Ne-am bucurat sa descoperim ca gazdele noastre au asezonat evenimentul cu aura unei povesti, in care Zana Dunarii, insotita de pirati dornici de aventuri si pe alte ape decat pe mari si oceane ne-au insotit in calatoria de pe Clisura.
Rezervatia Cazanele Dunarii
Rezervatia Naturala „Cazanele Dunarii“, monument al naturii, marcheaza zona defileului Dunarii la trecerea prin Carpati, pe o lungime de 9 kilometri, intre Dubova si Eselnita. Bazinetul de la Dubova separa doua portiuni distincte ale Cazanelor: Cazanele Mari si Cazanele Mici. Zona, extrem de speciala si in privinta florei si a fondului cinegetic, a fost declarata monument unic al naturii in Europa. Inainte de construirea barajului Portile de Fier I, latimea Dunarii era de 150 m; pentru ca debitul de apa trebuie sa incapa in acest „pahar“ urias, adancimea apei atinge pe alocuri 100 m, iar curentii din adancuri sunt extrem de puternici, ceea ce face ca la suprafata Dunarea sa fie intr-o efervescenta asemanatoare vinului spumant! Dunarea este aici insotita de o parte si de alta de drumuri „croite“ prin munti de imparatul Traian, cu multe tuneluri sapate in stanca si cu portiuni foarte inguste.
Valea Mraconiei, pentru pasionatii de pescuit
Valea raului Mraconia, afluent al Dunarii, este un alt obiectiv remarcabil. La varsare in Dunare, in zona Cazanelor, acesta formeaza un estuar superb, golful Mraconia, unde campeaza numerosi turisti amatori de pescuit sportiv, inot si alte sporturi nautice. Mraconia este un nume de provenienta slava, justificand sensul de „intunecat, ascuns“ – fie ca ne gandim la caracteristicile locului, fie la istoria lui. Ruinele zidurilor manastirii Mracunea, distrusa in repetate randuri de hoardele otomane in expansiunea lor catre Imperiul Habsburgic se pot vedea cand scad apele Dunarii. Reconstruita pe malul stang al Dunarii dupa anii 90, Manastirea Mraconia ii intampina pe turisti cu sunet de toaca si clopot, ca un ecou peste vremuri al trainiciei sufletului romanesc. Pentru pictori, Mraconia a reprezentat mereu o atractie speciala, materializata in tabara de creatie initiata de Prof. Dr. Ioan Mercea, proiect cultural care are o traditie de 30 de ani si sanse maxime de a fi dus mai departe de fiica artistului, Dana Mercea-Miclaus.
Decebalus Rex si Tabula Traiana
Vizita la Cazane le prilejuieste turistilor intalniri istorice. Capul regelui dacilor, Decebalus Rex, sculptat in blocul de calcar de cateva zeci de tone, care strajuieste intrarea in Golful Mraconia, este o intoarcere in timp. Pe pontonul din golful Mraconia unde se afla sculptura se poate ajunge numai cu barca. Statuia lui Decebal are 40 m inaltime si 25m latime si a fost sculptata dupa modelul celei din stanca Muntelui Rushmore, la ideea si prin finantarea controversatului om de afaceri Iosif Constantin Dragan. 12 sculptori-alpinisti au lucrat timp de 10 ani (1994 – 2004) ca sa termine acest monument care are cu doar sase metri mai putin decat Statuia Libertatii, cu opt mai mult decat monumentul lui Christos din Rio de Janeiro, dar cu aproximativ zece metri mai mult decat legendarul Colos din Rhodos. Intoarcerea in trecut este completata de un element autentic si foarte valoros ca piatra de hotar pentru istoria locului, dar si a poporului roman: Tabula Traiana. Acest monument istoric, sculptat in stanca pe malul drept al Dunarii, este vizibil de pe malul romanesc in zona km 17. Tabula Traiana se afla pe malul sarbesc, aproape de Cazanele Mici, in dreptul fostului asezamant al satului Ogradena. Tabula este fixata in piatra si pe ea sunt reprezentati doi delfini plutind si un vultur in zbor. Tabula Traiana a fost construita de romani, pentru a comemora obstacolele intampinate de armata romana la trecerea Dunarii in anul 101 e.n., ea amintind si de lucrarile de anvergura efectuate de administratia romana in aceasta regiune. Alte tabule au ramas inghitite de apele Dunarii, impreuna cu satele care au fost stramutate. Ce s-a mai salvat din calea apelor care au inghitit satele si istoria zonei poate fi regasit in Muzeul Parohial Eselnita (infiintat in anul 1996 pe langa Biserica Ortodoxa, cu o colectie de icoane, carti si obiecte biserice sti, ingrijita de o viata de preotul Sever Negrescu) si la Muzeul Etnografic Doina si Teodor Grigore, care adaposteste numeroase costume populare din toate zonele tarii (peste 1000 de piese), mobilier, unelte ale ocupatiilor traditionale, ceramica, icoane si fotografii din satele Eselnita, Dubova, Ogradena. In judetul Mehedinti sunt si cateva crame importante: Starmina, Corcova si Oprisor. Promovarea turistica este un element important si pentru notorietatea acestora. Calatorului ii sade bine cu drumul, dar si cu vinul. Vinul potrivit, la locul potrivit, pentru turistul potrivit! In weekend la Eselnita, noi ne-am bucurat de un Val Duna!
[googleMap name=”Weekend la Eselnita” directions_to=”false”]Eselnita, Mehedinti, Romania[/googleMap]