Vin nou, vin pelin şi revistă de vie & vin

Text Loreta Budin

Publicitate

O idee, lansată la noi nu cu mult timp în urmă, a prins in mod surprinzător: sărbătorirea vinului nou românesc. Pe 14 noiembrie, zi special aleasă ca să cadă la două luni după Hrisovul – sau Christovul – Viilor, când, în calendarul popular, începe culesul.

La Clubul Muzeului Ţăranului Român a curs în pahare (era să scriu în bărdace) şi roşu, şi alb, şi roze, şi licoros, şi pelin. Şi au fost, ca-n poveste, 7 producători, vinuri bune de să nu te mai saturi – an rodnic, deh! – , specialişti, presă, lume de pe lume, veselie. Şi lansare de revistă, tot despre (vie şi) vin.

Publicitate
Excursii

Cei de la Vinarte au scos şi anul ăsta, ca şi-n anii precedenţi, Floare de Toamnă; la butoiul lor, cu vin abia-nţărcat, doritorii au făcut coadă. Şi Cotnariul a avut dever, cu mult lăudata Frâncuşă 2008, iar, ca prezenţă inedită, s-au remarcat vinurile licoroase Sauternes, aduse în ţară printr-o „filieră” – afacere de familie! – francezo-română.

Un succes neaşteptat a avut pelinul de la Domeniile Dealu Mare Urlaţi. Băutura respectivă, după care plâng mulţi nostalgici şi care vine să umple un gol de pe piaţă, va fi lansată ca un produs de lux (!!), susţine directorul comercial Dan Pleşcan. Consumatorul va avea de ales între sortimentul alb (din Fetească Albă) şi cel roşu. Acesta din urmă, prezentat, momentan, la carafă, e „pe bază de Merlot”: 7 plante aromatice, între care pelinul şi pelinuţul, au fost adăugate în faza de vinificare primară, pentru ca gusturile şi aromele să se înfrăţească armonios. Rezultatul a cucerit, ba chiar s-au auzit voci că ar fi numai bun la crearea brand-ului de ţară…

În atmosfera de toamnă bogată, lansarea revistei Vinul & Via a venit firesc. Cităm din editorialul semnat de directorul publicaţiei, Cosmin Zidurean: „Dacă la început a fost doar un gând generos şi am încălecat pe un cal alb, vrând cu tot dinadinsul să promovăm vinul românesc şi soiurile autohtone, acum avem şi ştiinţă, iar industria s-a maturizat suficient încât să avem ce promova şi la ce devenire ajuta.”. Frumos gând. La mai multe pagini în slujba Măriei Sale, vinul de calitate!