Joi, 22 noiembrie, Institutul de Comert Exterior al Italiei a tinut sa prefateze targul de vinuri GoodWine cu o degustare de vinuri italiene din portofoliul importatorului Vinimondo. Evenimentul, organizat chiar la Ambasada Italiei, s-a bucurat nu doar de nobila gazduire, ci si de onoarea de a fi deschis de ES Mario Cospito, Ambasadorul Italiei la Bucuresti. Acesta l-a prezentat invitatilor pe vestitul jurnalist oenolog italian Luca Maroni, autor al Anuarului vinurilor italienesti, care, prezent din nou la targul de carte Gaudeamus, a condus si degustarea celor 5 vinuri prezentate de Vinimondo.
Cum era de asteptat, intampinarea invitatilor s-a facut cu un prosecco nobil si vesel in acelasi timp, ce reda intocmai atmosfera creata de gazde. Villa Sandi Prosecco Brut, Millesimato 2012 este un aperitiv cu arome proaspete de fructe si flori, cu o aciditate vioaie sprijinita de perlajul fin. Regiunea Lombardia a fost reprezentata de catre vinul Ca’dei Frati, I Frati Lugana 2011, o expresie a vinului italian de calitate. Surprinzator de placut, proaspat, cu o expresivitate frumoasa. Greco di Tufo Mastroberardino 2011 a fost ultimul vin alb, usor ierbos, cu o aciditate mai indrazneata, care parca te imbia sa te orientezi catre platourile cu gustari. Emblema a familiei nobiliare Frescobaldi, producatorul Tenuta dell’Ornellaia a fost prezent la ambasada Italiei din Bucuresti prin intermediul cupajului Le Volte 2010, o combinatie de Merlot, Sangiovese si Cabernet Sauvignon, asupra caruia lemnul si-a lasat amprenta, recomandandu-l pentru fripturile de pe masa de sarbatori. Ultimul vin a fost un Montefalco Rosso 2008, Arnaldo-Caprai, un vin cu o eleganta senzoriala aparte, parfumat parca cu arome de fructe coapte, inviorate de condimenete si eucalipt, bine asortat elegantei invitatilor prezenti.
Venirea lui Luca Maroni in Romania nu este deloc intamplatoare. Italianul a anuntat ca nu doar romanii sunt interesati de vinurile italienesti, ci si investitorii si specialistii italienii sunt atrasi de potentialul viticol al tarii noastre. Acest lucru este demonstrat si de investitia italiana in „Domeniul Bogdan”, o proprietate viticola din apropierea comunei Pestera, judeţul Constanţa. Proiectul, in care este implicat insusi Luca Maroni, va oferi primele vinuri incepand cu anul 2013.