Vinarte a lansat a noua Floare de Toamna

OLYMPUS DIGITAL CAMERASambata, 9 noiembrie, iubitorii vinului din Bucuresti au avut ocazia sa se intalneasca, in premiera, cu cea de-a noua editie a vinului Floare de Toamna, un vin de tip novello realizat de producatorul Vinarte. Cum traditionalul loc de lansare, magazinul Arte&Vino, a iesit din peisaj, anul acesta evenimentul a fost gazduit, in premiera, de Crama Domneasca a Restaurantului Voievodal Baneasa, beneficiara a unei terase capabile sa gazduiasca zeci de prieteni. Care, an de an, se prezinta punctuali la intalnire, dornici sa guste primul vin rosu al recoltei abia incheiate. Ei bine, daca locul de desfasurare a lansarii a fost o premiera, si soiurile care au contribuit la aparitia noii Flori de Toamna au reprezentat o noutate. Pentru ca, spre deosebire de anii precedenti, in acest an vinul a fost realizat din Pinot noir, Feteasca neagra si Merlot. De ce aceasta schimbare de abordare? Iustin Urucu, enologul Vinarte, spune ca „e foarte greu sa obtii rapid un vin rosu fara taninuri agresive, asa ca in acest an am ales cele mai prietenoase soiuri. Sigur, e mai dificil sa faci maceratie carbonica la Pinot Noir, a carui pielita e foarte sensibila, dar cred ca neam descurcat. Maceratia strugurilor s-a facut in aceeasi cisterna, e drept, cu separatoare. Strugurii au stat in maceratie 17 zile si inca cinci in fermentatie clasica, la temperatura scazuta, 7-8 grade”. Asa a rezultat un vin mai sprintar decat s-a aratat in anii trecuti, mai prietenos, cu arome mai fine, dar mai conturate. Sigur, nu are densitatea celor din anii precedenti, dar, pana la urma, Floare de Toamna nu este un vin de pastrat, ci unul care sa ne faca mai usoara asteptarea vinurilor realizate in maniera clasica. Anul acesta s-au realizat 5.000 de litri de vin Floare de Toamna, dintre care peste 3.500 au fost imbuteliati.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 68, decembrie 2013