Primul vin rosu al anului, Floare de Toamna, un vin de tip Novello, deja numit si Beaujolais-ul Romaniei, nu a intarziat nici in 2011 la intilnirea cu fanii. Doar ca, spre deosebire de cele sase editii precedente, la a saptea infatisare produsul celor de la Vinarte s-a prezentat cu o roba noua, parca mai stralucitoare, dar si cu un plus de arome si de catifelare. O explicatie ne-a oferit-o oenologul companiei producatoare, Iustin Urucu, care ne-a destainuit ca, pentru prima data in cele sapte aparitii, Floare de Toamna este un cupaj in care soiurile romanesti Feteasca Neagra si Negru de Dragasani detin majoritatea zdrobitoare, aproape 90%, iar soiul Merlot, altadata principalul ingredient, vine doar cu un plus de structura, in cuantumul celor 10 procente din cupaj care i-au fost ingaduite.
Cu numai 12 % vol.alc, acest vin provenind din Golul Drancei (IG Dealurile Olteniei – Starmina) s-a dovedit a fi si mai prietenos decat predecesorii sai. A dovedit-o si in dimineata zilei de 12 noiembrie, cand Salonul de vinuri Arte&Vino s-a dovedit neincapator pentru sutele de invitati care au tinut sa participe la lansarea oficiala. Un eveniment cu discursuri, cu expozitie de pictura, cu prezentarea unei noi carti, „Vinul si sanatatea”, scrisa de profesorul Liviu Dejeu, un eveniment la care participantii, in pofida frigului de afara, au stat ore bune in compania paharelor, a specialitatilor de la Angst, a branzeturilor fine de la Napolact, dar in special a prietenilor. Logic, pentru ca scopul declarat al acestui vin, Floare de Toamna, este sa deschida sufletele si sa aduca zambetul pe chipurile celor care iau cunostinta cu el.
Dar lansarea primului vin rosu al anului 2011, proiect realizat in colaborare cu Vinul.Ro, nu s-a limitat numai la evenimentul gazduit de Arte&Vino. Seara, de la ora 19, in fata restaurantului La Mama din Centrul Istoric al Bucurestiului, Floare de Toamna a creat adevarate mitinguri spontane, multi dintre trecatori nerezistand farmecelor aromate ale vinului de la Starmina. Doar cativa, care au declarat ca sunt conducatori auto sau pe antibiotice, si agentii de politie care, vazand atata lume, s-au infiintat rapid pentru a evalua situatia, au refuzat paharele de vin cu care organizatorii imbiau orice persoana trecuta de 18 ani. In mai putin de o ora si jumatate de la primul pahar, primul butoi si-a declarat falimentul, fiind nevoie de o suplimentare.
Data fiind viteza cu care s-a epuizat vinul vrac, cu siguranta ca primul vin rosu al anului nu va rezista prea mult pe rafturile magazinelor specializate sau prin cramele restaurantelor care il comercializeaza. Asa ca precautia producatorului, care sugereaza consumatorilor ca acest vin trebuie baut pana in primavara lui 2012, pare usor exagerata. Mai ales ca, anul acesta, mai toti cei care l-au incercat au afirmat ca vinul s-ar preta si la o oarecare invechire. Scos pe piata intr-o editie limitata, de aproximativ 2000 de sticle, Floare de Toamna a aratat, intr-o singura zi, ca romanii nu si-au pierdut apetitul pentru un vin proaspat si bun, cu un pret corect. Cert este ca, la a saptea aparitie, Floare de Toamna a demonstrat ca poate deveni un succes al celor de la Vinarte, la fel cum s-au dovedit a fi mult mai cunoscutele branduri Castel Bolovanu, Soare, Prince Matei, Prince Mircea si Sirena Dunarii.