Recital de vinuri Vinarte pentru influencerii de pe piața Canadei, în asociere cu bucate tradiționale oltenești și neo-boierești. Sub bagheta Juliei Scavo DipWSET

Enologul Iustin Urucu și somelierul Julia Scavo au prezentat influencerilor de pe piața canadiană vinurile oltenești de la Vinarte

Debutul lunii mai 2022 și apropierea celui mai important târg internațional de vinuri din lume, ProWein, au constituit contextul desfășurării unei noi acțiuni de promovare a vinurilor din Oltenia către piața internațională. Vinarte România a găzduit pentru câteva zile un grup de influenceri de pe piața canadiană, aducând în atenția acestora portofoliul propriu într-o “montare” gastronomică și enologică de inspirație autohtonă coordonată de enologul Iustin Urucu și somelierul Julia Scavo DipWSET, pe scena ospitalității de la Conacul lui Maldăr. I-am dat cuvântul Juliei, pentru a explica. (Titlul, introducerea și intertitlurile aparțin redacției Vinul.Ro)

Publicitate
Vinarte
Investitorul Tim Brockmann, proprietarul Vinarte România, a întâmpinat oaspeții canadieni alături de enologul Iustin Urucu
Investitorul Tim Brockmann (în prim plan), proprietarul Vinarte România, a întâmpinat oaspeții canadieni alături de enologul Iustin Urucu

Prânz cu 7 vinuri, asociate cu mâncăruri tradiționale dar și cu sugestii de bucate internaționale

La prânz a avut loc o vizită în vie și în cramă, împreună cu Iustin, care a explicat grupului identitatea terroir-ului de la Castel Bolovanu și detaliile tehnice, pentru a înțelege mai bine vinurile și calitatea lor. Am avut deosebita onoare să îl întâlnesc pe proprietarul Vinarte România, Tim Brockmann, iar evenimentul s-a desfășurat sub patronajul lui la crama și, mai departe, la Conacul lui Maldăr. Nu pot să ascund că aveam o oarecare emoție… Am prezentat primele 7 vinuri asociate cu preparate tradiționale locale: plăcintă cu praz, mâncare de urzici, brânzeturi proaspete, salată de vinete, ied la proțap, pască și prăjituri de casă. Concepusem deja din Franța și câteva idei de rețete mai sofisticate, internaționale, pe care să le prezint canadienilor astfel încât să poată să le încerce mai departe și la ei acasă. Soare, toată gama (Blanc de Noir, roze si roșu): pentru alb, carpaccio de doradă cu zmeură și dressing de iaurt; pentru rosé, somon gravalax, humus cu sfeclă și chips de sfeclă; pentru roșu, Parmentier din pulpă de rață confiată și cartof dulce, servit cu sosul de coacere. Prince Mircea Cuvee D’Excellence cu ceviche de somon cu sparanghel sălbatic, frunze de coriandru și lime. Prince Mircea Rose D’Excellence cu tataki de ton cu sos ponzu cu fructe roșii. Prince Mircea Fetească neagră cu Mignon de porc și pară poșată în vin roșu. MagiQ alături de Tarte Tatin de portocale și mango cu miere și stafide sau Pavlova cu citrice proaspete și confiat.

Meniul pentru o cină neo-boierească wine-friendly

Seara, la Conacul lui Maldăr, cina a fost una neo-boierească: am ales meniul cel mai wine-friendly din oferta lor, care este bogată și în sensul variantelor propuse, dar și al consistenței mâncărurilor! Antreul a fost un platou individual cu brânzeturi maturate, plăcintă cu spanac și brânză de capră, mezeluri ucate cu nuci și alune, terină de iepure și baghetă cu ciuperci sălbatice. Primul fel intermediar a constat în păstrăv somonat în crustă de muștar Dijon, orez alb și salata verde cu nuci, iar al doilea în pui mici de curte în amestec de legume și vin. La felul principal, miel marinat preparat la grătar și însoțit de salata din papiote de vinete cu brânză, pâine făcută în casă. La desert, un bufet de prăjituri făcute în casă.

Publicitate
IPPU

Nedeea Alb la antreu și la primul fel intermediar: o asociere foarte reușită cu plăcinta de spanac și brânză de capră, grație notelor fin vegetale și florale aromate pe care le imprimă terpenii de la Tămâioasă românească și a acidității proaspete, dar și cu terina de iepure – unde prospețimea și personalitatea bine definită a vinului îl ajută să rimeze cu terina, cu jeleul de castravete care face ecou notelor fin vegetale și citrice din vin, și cu păstrăvul somonat – copt foarte bine, să rămână suculent (crusta de muștar aducea o tentă ușor condimentată ce sugera caracterul aromatic al vinului).

Nedeea roșu la al doilea fel intermediar a subliniat textura cărnii de pui mic de curte, care aducea o suplețe necesară pentru a tempera cuplul de vivacitate și tanin al vinului, care are o personalitate proprie bine definită.

Majetuosul Soare 2001 învechit în sticlă Magnum a fost perechea ideală la miel – pairing clasic, unde mielul aduce aromele tipice induse de moleculele de timol iar Cabernet Sauvignon-ul le conține, de asemenea, mai ales odată cu învechirea. Calitatea cărnii respecta structura vinului care o învăluia cu textura, cu prospețimea încă juvenilă a acidității și generozitatea lui gustativă.

Am procedat la o decantare la lumânare a magnumurilor la începutul cinei, pentru a le separa de lejerul sediment și a le da posibilitatea să respire. În timpul cinei, am prezentat rând pe rând și servit cele trei vinuri comentând nu numai detaliile tehnice și gustative, dar și asocierile propuse sau alte pairing-uri interesante de încercat pentru oaspeții serii.

Note de degustare Vinarte în luna mai 2022

Prince Mircea” Cuvée d’Excellence 2021 (50% Sauvignon Blanc, 50% Riesling Italico), DOC- CMD Mehedinți – Stârmina

De culoare pai palidă, olfactivul său intens afișează un voal vegetal fin completat de arome de mere proaspete și citrice pe un fundal pietros, nuanțat cu note de floare de salcâm. Palatinul este mătăsos, cu caracter sec. Aciditatea salivantă și crocantă contrastează cu textura sa de mătase densificată de impactul drojdiei fine. Intens impregnat cu arome de fructe verzi de livadă, coajă de citrice și flori albe, postgustul este susținut de un relief plăcut amărui, fiind în același timp sapid cu un pic de salinitate, adus de maturarea pe drojdie. A se bea în următorii 2-3 ani. 

„Prince Mircea” Rosé d’Excellence 2021 (Merlot și Cabernet Sauvignon), DOC- CMD Mehedinți – Stârmina

De culoarea petalei de trandafir roz, își livrează fructele dulci, cum  ar fi căpșunile, cu note confiate și o tentă vegetală subtilă și nuanțe de bujor. Sec, crocant prin aciditatea sa ridicată, învălui palatinul cu o textură mătăsoasă care contrastează cu relieful impregnat cu zesturi, susținut de piper, grapefruit, cu arome de fructe roșii mici, cum ar fi afinele. Foarte tonic în post- gust, amintește de nuanțe semi-florale/ vegetale. De apreciat acum și în următorii 1-2 ani. 

„Prince Mircea” 2020 Fetească Neagră, DOC- CMD Mehedinți – Stârmina

De culoare rubiniu-strălucitoare, vinul oferă un olfactiv intens şi suculent, cu fruct negru expresiv care aminteşte murele și cireşele negre, completat de note piperate și fin vegetale. Pe măsură ce vinul respiră, ciocolata, precum și un dram de nucșoară, evocă maturarea în lemn încă imprimată în fructul juvenil. Sec, cu un atac copt și amplu și o aciditate echilibrată, dă o senzație de prospețime dinamică, textura sa generoasă fiind impregnată cu condimente, note de ciocolată împletite cu scorțișoară, cuișoare. Foarte mătăsos, oferă taninuri oarecum ferme, dar pudrate, iar parfumurile sale intense evocă cireșe amare întrepătrunse cu note de plante aromate și lemn dulce pe postgustul persistent. De băut în următorii 6-8 ani.

„Soare” Blanc de Noirs 2021 (Cabernet Sauvignon), DOC- CMD Sâmburești

De culoare pai, pală și cristalină, vinul ne oferă un olfactiv delicat, exprimând fructe roșii surprinzătoare, cum ar fi coacăze, căpșuni, note florale și fin vegetale. Sec, cu aciditate susținută, tensionat și longilin, cu o textură satinată, afișează pe palatin un caracter digest și arome fructate plăcute, cum ar fi merişoarele și coacăzele roşii, completate de citrice, zesturi și note de migdale amare care punctează postugustul. Poate fi apreciat atât juvenil, cât și peste 1-2 ani.

„Soare” Rosé 2021 (Cabernet Franc 60%, Cabernet Sauvignon 40%), DOC- CMD Sâmburești

Roz cu tente subtil portocalii, olfactivul este intens și delicios de fructat, cu un caracter floral care sugerează cireșe, zmeură și căpșuni. Sec, cu o structură acidă ponderată și proaspătă, fructată, oferă gustativă o arhitectură echilibrată și note fenolice structurante ce amintesc de coaja de grapefruit. Amplu texturat, cu un postgust lung, persistent impregnat de zesturi și tente florale. De vocație juvenilă, poate fi băut acum dar și peste 1-2 ani.

„Soare” 2017 Cabernet Sauvignon, DOC- CMD Sâmburești

Învăluit de un granat-rubiniu profund, olfactivul delicat și aerian, încă juvenil, se deschide spre fructe negre și roșii, unde mina de creion și grafitul se întrepătrund cu scorțișoară, nucșoară, pe un fundal de ciocolată și cafea proaspăt prăjită. Prima impresie este elegantă și amplă, cu o textură suculentă imprimată de fructe proaspete pulpoase. Structura ne oferă „sfânta treime” de parametri: aciditate suberb salivantă, taninuri cu granulație fină, acoperite de caracterul generos. Post- gustul lung, salivant, persista pe tente de ciocolată și condimente, punctate de o notă surprinzător de savuroasă, aproape iodată. A se păstra 4-5 ani pentru a ajunge la plina sa maturitate și a se consuma pentru 15-20 de ani sau chiar mai mult. 

MagicQ 2013, DOC- CIB Mehedinți – Stârmina

Culoarea este nuanțată cu auriu, iar olfactivul său delicat oferă un buchet floral cu note de miere de salcâm, mușețel, cu o botrytis superb sugerat de stafide, condimente orientale, un pic de pudră de ghimbir. Dulce, echilibrat de aciditatea concentrată, textura sa cremoasă oferă un echilibru perfect între aciditate, arome și textură. Aromele delicate livrează note de miere, flori de salcâm, ghimbir, scorțișoară, coajă de portocală confiată, un dram de șofran. A se păstra peste 20 de ani.

„Nedeea” Alb 2021 (Fetească Alba, Fetească Regală, Tămâioasa Românească), DOC- CMD Mehedinți – Stârmina

De culoare galben-lămâie palidă, olfactivul este intens, afișând note exotice de guava și ananas, pere și citrice. Fundul fructat de piersici se împletește cu un voal floral care evocă trandafiri, iasomie, caprifoi. Sec, cu o aciditate destul de susținută, o textură fină dinamizată de caracterul de zesturi. Digest și aromat, cu arome de coajă de mandarină, piersică de vie pe un fond semi-floral, lejer vegetal. Postgustul persistă cu tente de busuioc și zest de grapefruit. Vocație juvenilă. 

„Nedeea” Roșu 2019 (Negru de Drăgășani, Novac, Fetească Neagră), DOC- CMD Mehedinți – Stârmina

Culoare rubinie profundă. Olfactiv net și intens, expunând fructe roșii, cum ar fi cireșe, dar și mure, note de lemn dulce, ușor ierboase, și accente florale care amintesc de violete. Sec, cu o aciditate tonică și o senzație foarte proaspătă, cu taninuri relativ ferme, dar cu o granulație fină. Corpul suculent este învăluit în textura mătăsoasă, digestă și seducătoare. Persistent, cu note de coacăz negru, fin vegetal și note de lemn dulce. A se păstra aproximativ 6-8 ani.

„Soare” 2001 Cabernet Sauvignon Magnum, DOC- CMD Sâmburești

Surprinzător de profund și de culoare încă juvenilă, granat intens, oferind un olfactiv tânăr, cu arome de fructe de pădure roșii și negre împletite cu lemn oriental și plante aromate uscate, cum ar fi cimbrul și dafinul. Vinul evoluează într-un potpuriu condimentat, pe măsură ce respiră în decantor. Fără semn evident al evoluției, vinul se prezintă vibrant și seducătoar, nuanțat cu condimente de la maturarea în lemn, cu un dram de cacao. Cu o primă impresie catifelată, aciditatea este ridicată și oferă o venă salivantă care “taie” prin textura vinului. Taninurile sunt susținute și ferme, cu granulație fină, pudrată și perfect învăluite. Aromele intense de fructe se combină cu flori și condimente, ciocolata se împletește cu pielea nobilă de tăbăcărie, postgustul este lung, cu o complexitate fantastică. Se bea în următorii 5-7 ani, dar ar putea chiar să țină chiar și până la un deceniu datorită acidității sale și arhitecturii tanice, împreună cu profunzimea sa aromatică incredibilă.