Castelani, stăpâni de prinţi şi de sirene dunărene dulci

Când spui Vinarte, gândul te duce prima dată la Prince Matei, Soare sau la Sirena Dunării. Vinuri care scriu istorie de aproape două decenii, de când compania a apărut în peisajul vinului românesc. Dar, dacă nu cedezi ispitei de a te duce să deschizi unul dintre vinurile enumerate mai sus şi îţi continui activitatea cognitivă, dai peste Iustin Urucu, enologul de la Vinarte. Un om care se identifică total cu vinul, indiferent că acesta provine din Dealul Mare, din Podgoria Sâmbureşti sau din Mehedinţi. a5E la Vinarte din 1999 şi se mândreşte că şi-a adus contribuţia la apariţia primului Soare. Neoficial, deşi stă mai mult la Stârmina, sufletul i-a rămas la Bolovanu. Pentru că acolo a început să facă vin şi pentru că acolo s-a îndrăgostit de Cabernet. Abia ieşise din facultate şi, după o experienţă de numai 3 luni la o societate producătoare de sucuri, suficientă pentru a-şi da seama că nu e pentru el, a primit oferta de la Vinarte. „Profesorul Dorin Popa mi-a spus că e vorba de o societate serioasă, care vrea să facă treabă. Ţin minte că m-a avertizat că nu va fi uşor, că voi locui mai mult prin crama decât acasă. Dar eu doar asta aşteptam”, rememorează Iustin începuturile. Doi ani mai târziu apărea şi promovarea. A început să se ocupe şi de vinificaţia de la Stârmina, cealaltă cramă din Oltenia a producătorului. Pe atunci făcea echipă cu Veronica Gheorghiu, actualul winemaker de la Oprişor. Şi, chiar în acel an, a continuat un proiect care, în timp, s-a dovedit un mare succes: Sirena Dunării. Din 2011, Iustin păstoreşte tot ceea ce înseamnă vin sub marca Vinarte. Adică, pe lângă Stârmina şi Bolovanu, are în grijă şi vinificaţia de la Crama Villa Zorilor, cea care ni-l dă nouă pe Prince Matei. Chiar glumea, la puţin timp după ce primise noua însărcinare. „Mehedinţi, Sâmbureşti, Dealu Mare. Aş putea spune ca sunt deja un flying winemaker, nu?” La Stârmina, Iustin a descoperit potenţialul viticol al Mehedinţiului. „E, cred, cea mai ofertantă zonă pentru viţa de vie. Am descoperit pe aici câteva exprimări pe care nu le-am mai găsit în alte zone al ţării”. Aceste exprimări le caută prin tot ceea ce face. Mâna lui dreaptă la Stârmina, Mişu Putan, inginer agronom şi mai-mare peste viile Vinarte din Mehedinţi, îi oferă tot concursul. Împreună cu Mişu a decis Iustin că ar fi bine să planteze acolo şi cele două Feteşti care lipseau din portofoliu, cea albă şi cea regală. Tot Mişu a fost cel care i-a pus la dispoziţie cei mai buni struguri de Fetească Neagră, Novac şi Negru de Drăgăşani, care au intrat în Nedeea, un cupaj 100% autohton de care vinul românesc avea nevoie. Şi tot cu Mişu a pus la cale, precum un arc peste timp, noua ediţie de Sirena Dunării, recolta 2013, care, cu puţin noroc, ne va încânta papilele pe la începutul anului viitor. Sau asta nu trebuia să spun???

a3Aşa cum e Mişu Putan la Stârmina, aşa e şi Ion Treanţă la Bolovanu. Ba chiar ceva mai mult, dacă ne gândim că Nea Nelu se cam confundă cu frumoasa proprietate de lângă comuna Dobroteasa. Pentru că Ion Treanţă este la Vinarte de când societatea a preluat crama de la Bolovanu. În fapt, o veche cramă, transformată pe vremea IAS-ului în spaţiu de depozitare. Clădirea a fost restaurată cu gust, iar Bolovanu e un loc unde simţi nevoia să stai mai mult. Şi nu numai pentru vinurile deosebite de acolo, ci şi pentru poveştile lui Ion Treanţă. Care ştie tot ce mişcă în zonă. Cred că, dacă i-ai cere, ţi-ar spune povestea fiecărei viţe în parte. Pentru că, din 1992, de la absolvirea facultăţii, Nea Nelu a lucrat numai în Podgoria Sâmbureşti. Mai întâi la Combinatul de vinificaţie, apoi, din 1993, la ferma de producţie viticolă Câmpu Mare, unde a păstorit inclusiv pepiniera viticolă. De acolo l-au racolat cei de la Vinarte şi n-au făcut rău deloc. Pentru că lui Ion Treanţă i se datorează în mare măsură faptul că, în 1999, acolo se năştea primul Soare. Fără efortul inginerului, Vinarte ar fi avut un vin, dar nu Soare. Iar de atunci, tot ce s-a realizat la Bolovanu are şi contribuţia lui Ion Treanţă. Că au fost lucrări de igienizare în vie, că au fost lucrări de modernizare a cramei, că a fost vorba de programul de reconversie, totul a trecut prin mâinile lui. Îşi cunoaşte cele 40de hectare ca pe propriile buzunare. Şi e foarte mândru că nu a avut pierderi la cele trei hectare de Cabernet Franc pe care le-a plantat în primăvara lui 2014. Un soi în care şi el, şi Iustin îşi pun mari speranţe. „Toată lumea vorbeşte de potenţialul Cabernetului Sauvignon în Sâmbureşti, însă nimeni nu ştia cum s-ar comporta Franc-ul în condiţiile de la Bolovanu. Am decis să aflăm noi, mai ales că ştiu ce vinuri poate oferi acest soi”, povesteşte Iustin Urucu… Nu v-am spus că e îndrăgostit de Cabernet? Când nu e la Stârmina, e la Bolovanu sau la Villa Zorilor. Sau dacă nu e nici acolo, e, oricum, aproape de vin. Îi place ce face, e pasionat. Nu are alte hobby-uri. „Nici măcar în ADAR nu m-am înscris. Nu prea am timp de altceva. Ca oenolog, mă simt obligat să stau langă vin. N-am niciun regret că nu sunt prea vizibil, prefer să vorbească vinul pentru mine”, declară, fără pic de exagerare, Iustin Urucu.

1. Crama Bolovanu Comuna Dobroteasa, jud. Olt, cod poştal 237145, coordonate GPS : 44.807860, 24.397154
Numele firmei: S.C. Vinarte S.A. – Bucureşti, str. Nicolae Filipescu nr. 43, sector 2, cod poştal 020961
Branduri: Soare, Castel Bolovanu
Suprafaţa de vie în exploatare: 43 ha Solul: Brun eu–mezobazic, cu pietrişuri pe platouri şi pante de origine aluvionară, regasol calcaric, preluvosol calcic, cu pietrişuri aluvionare
Altitudinea plantaţiei: 50-150 m
Orientarea rândurilor: expoziție sud-vestică
Forma de conducere: Guyot pe semitulpină
Soiuri: Cabernet Sauvignon 34 ha, Merlot 6 ha, Cabernet Franc 3 ha
Capacitate crama: Stocare – 3500 HL
Winemaker: Iustin Urucu
Director punct lucru: Ion Treanţă
Degustări: Da – Grupuri de până la 24 de persoane, cu rezervare prealabilă
Date de contact: tel – 0724.322.921 e-mail – vinarte.bolovanu@gmail.com

2. Crama Stârmina
Comuna Rogova, jud. Mehedinţi, cod poştal 227420, coordinate GPS : 44.4687803, 22.8070248
Numele firmei: S.C. VINARTE S.A. – Bucuresti, str. Nicolae Filipescu nr. 43, sector 2, cod postal 020961
Branduri: Prince Mircea, Nedeea, Cuvee d’Excellence, Sirena Dunării, Terase Danubiene, Castel Stârmina, Clasic
Suprafaţa de vie în exploatare: 171 ha
Solul: în zonele înalte şi pe versanţi este brun-roşcat erodat cu depozite de pietrişuri rulate, iar spre baza versanţilor solul este argiloiluvian
Altitudinea plantaţiei: 70-154 m
Orientarea rândurilor: expoziţie sud-vestică
Forma de conducere: Guyot pe semitulpină
Soiuri: Albe – Riesling Italian 47,33 ha, Sauvignon Blanc 31,79 ha, Rkaţiteli 4,35 ha, Tămâioasă românească 2 ha, Fetească Albă 1,4 ha; Roșii – Merlot 56,1ha, Cabernet Sauvignon 18,28 ha, Fetească neagră 4,45 ha (intensiv, 8300 pl/ha.), Pinot Noir 3,57 ha, Negru de Drăgăşani 0,88 ha (8300 pl/ha.), Novac 0,58 ha ( 8300 pl/ha.), Băbească Neagră 0,3 ha
Capacitate cramă: stocare – 25.000 HL
Winemaker şi Director cramă: Iustin Urucu
Degustare: Da – grupuri de max. 24 persoane / fără cazare
Date de contact: tel – 0252.352.242 e-mail – vinarte.starmina@yahoo.com www.vinarte.ro