Vineri, 20 aprilie, un alt festin brâncovenesc, cu mâncăruri de „melci i pești”. La Zexe Zahana gastronomică

Cel de al doilea eveniment din seria de recuperări gastronomice de la Zexe Zahana gastronomică va avea loc vineri, 20 aprilie și este dedicat tot suprinzătoarei bucătării brâncovenești, cu preparate inspirate dintr-un manuscris datat la sfârșitul secolului al XVII-lea. Exercițiul propus: “Cum găteau românii ceva melci, niscaiva lapți și ceva pești”.  Se vor alătura acestor mâncăruri de legendă vinuri și povești pe măsură.

Publicitate
Samburesti

Mâncări de melci i pești

Mâncare – unu
Melci grijiti după datină în salată de ierburi bune, lăptuci, izmă, vârfuri de jales și sfecla roșie în spuză.

Altă mancare – doi
Lapți fierți în puțintel vin alb garnisiți cu sos de roșii coapte cu ostropiel de nuci pisate, cățeluși mituteli de usturoiu pisat, oțet tare și busuioc verde.

Publicitate
IPPU

Alta mancare – trei
Ceguță pe jar unsă cu amestecături de untdelmn, cuișoare, zeamă de naramza, sare și piper servită cu salată de cicoare cu capere, grăunțe de rodie, stafide și oțet aromat.

Alt fel – patru
Papară de lapte presărată cu scorțișoară, fisticuri, migdale și dulceața de petale de trandafiri”

Prețul este 140 lei/ persoană, băuturile nu sunt incluse
Șef la cuhnie: Amalia Consulea
Paharnic: crame românești de încredere
Rezervările sunt insistent recomandate, la numărul de telefon 0732232424
Evenimentul are loc vineri 20 aprilie, ora 17:00, la Zahanaua gastronomică Zexe din strada Icoanei nr. 80 din București

Evenimentele sunt organizate cu o frecvență de o dată la două săptămâni, cu tematici diferite și invitați care pot oferi mai multe informații și detalii despre bucătăria românească veche, cărțile de bucate apărute la noi, contextul istoric, influențele gastronomice seculare, specificul local etc. Asociaţia pentru Restaurarea Gastronomiei Romaneşti îşi propune redefinirea gastronomiei româneşti ca element al patrimoniului naţional şi reintegrarea acesteia în circuitul valorilor europene.

Gastronomia este parte integrată și importantă din identitatea unei națiuni iar sintagma „societatea într-o farfurie” este invocată ca definitorie de către sociologi și antropologi. Activitatea ARGR se concentrează pe descoperirea și valorificarea tezaurului gastronomic românesc ca parte a patrimoniului imaterial național. ARGR este o inițiativă privată înființată cu scopul de impulsiona cercetarea în domeniu și de a promova mâncarea românească atât pe teritoriul țării cât și în afara granițelor României. ARGR este o organizaţie nonprofit înființată în 2014 având ca membri fondatori pe Amalia și Alexandru Consulea, proprietarii restaurantelor Zexe, ultimul având și funcția de preşedinte executiv.

Cercetarea gastronomiei românești autentice/tradiționale este un domeniu mai deloc frecventat de instituțiile abilitate. Cele mai impresionante rezultate de resort se datorează unor persoane pasionate și nu au fost până în prezent centralizate și supuse unor analize riguroase.