Vinexpo 2007: Bordeaux – Republica vinului

Sergiu Nedelea

Publicitate

Intre 17-21 iunie 2007, in orasul Bordeaux a avut loc cea de-a XIV-a editie a targului international de vinuri VINEXPO 2007, una dintre cele mai mari manifestari expozitionale dedicate vinului. La acest eveniment a fost prezenta si Romania, tara noastra fiind reprezentata de unsprezece producatori: Agricola Stirbey, Cotnari, Cramele Odobesti, Cramele Recas, Domeniul Coroanei Segarcea, Halewood Romania, Murfatlar Romania, Oenoterra, Serve Ceptura, Vinarte si Vincon Vrancea, sub “atenta” supraveghere ministeriala si a APEV. Referitor la prezenta romaneasca la VINEXPO, nu stiu care au fost rezultatele expozantilor romani si cat de multe contracte au fost semnate, insa cred ca sentimentul pe care l-au trait a fost unul de de anxietate, in fata unei avalanse de butelii cu vin, de “branduri” incarcate de traditie, o avalansa “oportunista” a vinurilor din “Lumea Noua”. In mod normal, producatorii nu ar trebui sa dezarmeze inainte de a incepe batalia, amintindu-si ca vitivinicultura romaneasca se reorganizeaza dupa ani buni de restriste si incearca sa isi redefineasca pozitia de producator european.

VINEXPO este in primul rand un barometru dupa care aproape toti producatorii si negustorii de vin isi regleaza productia, piata si viitoarele profituri. Si cum o parte din expozantii romani prezenti sunt si importatori, targul a reprezentat o oportunitate de a concretiza viitorul pietei romanesti pe sectorul vinuri de import. Vorbind de oportunitati, nu putem trece cu vederea pe cei care ne-au facilitat vizita orasului Bordeaux, intr-un moment atat de important numit VINEXPO 2007. Este vorba de producatorul Cramele Recas, reprezentat de Philip Cox, cel care a reusit sa ne organizeze un program foarte eficient.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Am avut parte de degustarea unor vinuri grandioase, precum cele produse de romanul Razvan Macici, oenolog ce lucreaza cu producatorul Distell, Africa de Sud. Din Italia, din zona orasului Verona, am degustat vinuri traditionale de-a dreptul divine, produse de sute de ani la MASI AGRICOLA, avand totodata onoarea sa-l cunoastem pe Sandro Boscaini, presedintele MASI. Tot din Italia am cunoscut vinurile cu arome de Mediterana de la AZIENDE AGRICOLE PLANETA, prezentate de Francesca Planeta. De asemenea, am facut cunostinta cu “Lumea Noua”, prin vinurile Cono Sur, una dintre cele mai puternice firme exportatoare de vinuri din Republica Chile, care ne-a uimit inca odata cu tipicitatea si vigoarea soiurilor degustate. Nu avea cum sa lipseasca din periplul nostru vinul frantuzesc, si cred ca acest fapt nu se putea intampla mai fericit decat prin vizita standului OVS, firma ce detine brandul CHAMARRE.

La standul frantuzesc am constatat ca nu totul este conservator in materie de vinuri in patria vinurilor Franta. Vinurile CHAMARRE sunt vinificate intr-o maniera moderna, prin asocieri de soiuri (ceva vechi, clasic) si de regiuni viticole (ceva nou, surprinzator) fapt ce demonstreaza noua abordare a oenologului francez de la Chamarre. Am remarcat la aceste vinuri informatia clara de pe eticheta (specificarea soiurilor de asamblaj), diferita de abordarea asamblajelor facute de Chateau-uri si, nu in ultimul rand, raportul atat de corect al pretului cu nivelul de calitate. Am mai poposit si la un stand de vinuri spaniole unde gazdele ne-au uimit cu importanta echilibrului ecologic dintre cultura vitei de vie si mediul inconjurator in regiunea Priorat.

O vizita la Bordeaux nu putea fi lipsita de o cina tipic frantuzeasca la unul dintre cele mai renumite restaurante traditionale, “La Tupina”, unde totul a fost intr-un echilibru perfect, fiecare preparat fiind insotit de un vin pe masura. Inca o data am constatat ce buni translatori sunt vinul si gastronomia, tinand cond de structura cosmopolita a celor de la masa (romani, englezi, americani, francezi). Patronul ineditului restaurant “La Tupina” mi-a facut o adevarata surpriza. Cand aflat ca sunt somelier m-a invitat sa ii vizitez pivnita cu vinuri cu o nedisimulata mandrie frantuzeasca.

Ziua urmatoare a fost la fel de condensata si plina de surprize placute oferite de Philip Cox, pe post de amfitrion. Dupa ce am reusit sa scapam de labirintul stradutelor din Bordeaux, am ajuns in localitatea Pauillac, districtul Medoc. Aici am vizitat CHATEAU GRAND PUY LACOSTE, unde am degustat vinuri din 2006 cu un extraordinar potential de invechire. Pauillac, cea mai faimoasa comuna din districtul Medoc, este locul de origine a faimoaselor Chateau Laffite, Chateau Latour, Chateau Mouton Rothschild.

Totul pare diferit in viile regiunii Bordeaux. Acestea sunt desenate in aburul raului Garronne, pietricelele risipite pe solul atat de vestit par aranjate de designeri renumiti, tufele de trandafiri din capatul randurilor de vita de vie intregesc armonia peisajului. Pe fundal se inalta semete, parca putin trufase, Chateau-rile cu pivnitele incarcate de vinuri pretioase ale caror secrete sunt pazite de nobilii aristocrati care stiu sa faca aceste vinuri atat de regale si sa le comercializeze cu pragmatism burghez. De aceea cred ca formula administrativa perfecta a Bordeaux-ului este Republica.

Vive la Republique du vin Bordeaux!

Vinexpo 2007 – cifre si date

Cifrele celei de-a XIV-a editii a targului international de vinuri Vinexpo 2007, desfasurat la Bordeaux – Franta, confirma evolutia ascendenta a pietei internationale a vinului din ultimul timp. Noul loc de desfasurare a evenimentului a facilitat contactul dintre cei 2.400 de expozanti cu cei 50.000 de vizitatori, in cele cinci zile ale targului. Fata de anul 2005, cand s-a inregistrat un record de participare, anul acesta numarul vizitatorilor a crescut cu 3 procente, peste 45.000 de specialisti din lumea vinului anuntandu-si din timp participarea la eveniment.

– o treime din vizitatori au venit din afara Frantei, facand din VINEXPO cel mai important eveniment de acest fel la nivel mondial
– numarul vizitatorilor din Europa a fost foarte mare, o participare foarte puternica venind din parte Marii Britanii, Germaniei, Belgiei, Olandei si Irlandei.
– cele mai cautate produse au fost cele originare din Franta
– continentul asiatic a fost reprezentat de peste 2.000 de participanti, cei mai multi provenind din China (400), Coreea de Sud (350), Japonia (350), Hong Kong (150) si India (100)
– printre tarile cu o prezenta ridicata la VINEXPO 2007 s-au mai numarat: Statele Unite, Rusia, Brazilia, Australia.
– peste 1.300 de jurnalisti au fost acreditati la eveniment
– s-au tinut peste 20 de conferinte si seminarii
– au fost organizate peste 70 de degustari vinuri pentru publicul larg