Vinitaly 2011: mai bogat in recompense pentru producatorii romani

Articol de prof. univ. dr. Constantin Croitoru / membru in juriul concursului

Publicitate
Domeniul Bogdan

In perioada 1-4 aprilie, a avut loc la Verona cea de-a 46-a editie a concursului international de vinuri Vinitaly. La aceasta editie, in juriul concursului au participat pentru prima data din partea Romaniei Georgel Costache (Director general al Vincon Vrancea), Sergiu Nedelea (Presedintele Federatiei Somelierilor din Romania), Bogdan Dumitrescu (reputat somelier), George Visan (editor la CMG Romania) si semnatarul acestor randuri, aflat la a treia participare consecutiva.

Voi intra direct in subiect si ma voi referi la faptul ca organizatorii italieni (ca de altfel oricare alti organizatori indiferent din ce tara ar fi fost ei) au cam tras crema pe turta lor ! Sa ma explic.

Publicitate
IPPU

Concursul este astfel organizat incat categoriile si grupele de vinuri evaluate pun in valoare in primul rand tipologia si sortimentatia specifica oenologiei italiene; ma refer la categoria vinuri linistite unde figureaza grupele de vinuri rosii seci din anii de recolta 2009 – 2010 (grupa 4), 2007 – 2008 (grupa 5), 2005 – 2006 (grupa 6) si 2004 sau mai vechi (grupa 7) si la vinurile roze (grupa 8), dar si la categoria vinurilor frizante (cu cele 3 grupe ale sale)! Analizand medaliile acordate de pe site-ul concursului, este posibil sa imi dati dreptate. Deoarece despre acest subiect delicat am scris detaliat in urma participarii la editiile anterioare din 2009 si 2010 intr-o alta publicatie (sustinuta financiar si sufleteste de Domnul Victor Surdu, care ne-a parasit prematur, strecurandu-se printre stele si ingeri la chemarea lui Dumnezeu), in acest articol nu ma voi referi decat la urmatoarele aspecte.

Pentru participarea romaneasca este foarte important ca, pentru prima data, 5 producatori de vinuri au fost galonati cu mentiuni speciale denumite „Gran Menzione” (in fapt, veritabile Medalii de Argint, daca nu chiar de Aur, daca avem in vedere zgarcenia draconica in ce priveste recompensele acordate la acest concurs la fiecare categorie de vinuri evaluate, constand doar in 4 medalii, una mare de aur, una de aur, una de argint si una de bronz, restul vinurilor premiate primind doar aceste mentiuni speciale).

Fiecare membru al juriului a participat la cele doua sesiuni de evaluare senzoriala comparativa finala (in acest concurs, vinurile de la fiecare categorie care au obtinut la prima jurizare cel putin 82/100 puncte au fost rejudecate de alte 3 jurii insumand 15 degustatori) ce au fost, ca de obicei, cele mai interesante. In cadrul acestor sesiuni au primit recompense si cateva vinuri romanesti.

Societatile vitivinicole romanesti recompensate au fost Budureasca (Dealu Mare DOC-CMD Tamaioasa Romaneasca demidulce „Origini” 2007 – la grupa 2 a vinurilor albe din anii de recolta 2009 si mai vechi; Merlot sec Dealu Mare DOC-CMD 2008 – la grupa 5; Dealu Mare DOC-CMD Reserve sec „Origini” 2006 – la grupa 6), Vincon Vrancea (Feteasca neagra sec Cotesti DOC-CMD „Beciul Domnesc” 2009 – la grupa 4; Cabernet Sauvignon Odobesti sec DOC „Ambrosio” 2008 – la grupa 5; Tamaioasa Romaneasca dulce „Vita Romaneasca” 2006 – la grupa 9 a vinurilor dulci naturale), Jidvei (Sauvignon blanc demisec DOC-CMD 2009 – tot la grupa 2 a vinurilor albe din anii de recolta 2009 si mai vechi), Murfatlar Romania (vin special licoros „Lacrima lui Ovidiu 12” – la grupa 10 a vinurilor licoroase) si Vinarte (Merlot rezerva DOC-CMD Terase Danubiene „Prince Mircea” 2008 – la grupa 5). Pentru Budureasca si Vincon bucuria a fost enorma pentru ca au primit recompense chiar de la prima participare. Cat despre Jidvei si Murfatlar, ele au recidivat fiind chiar in situatia, la editia din 2009 a concursului, de a primi chiar o medalie (vinurile provenite de la ambele societati au pierdut cum se spune „la mustata”, situandu-se imediat sub linie, in pozitia de lider la categoria „Gran Menzione”). In ce priveste societatea Vinarte, aceasta si-a demonstrat inca o data competenta si profesionalismul, exceland (pentru a nu-stiu-cata-oara !) cu vinurile provenite din soiul Merlot.

Am avut onoarea, la cererea organizatorilor, sa tin discursul de la cina de gala. Evident ca acesta a fost rostit intr-o limba italiana impecabila cu o intonatie de retor cu experienta. Avand in vedere ropotele de aplauze primite dupa fiecare fraza, la final, am avut senzatia ca, prin continutul sau, speech-ul a fost foarte apreciat. Aceasta senzatie s-a transformat intr-o confirmare atunci cand directoarea concursului, Alessandra Ioppi, la cererea Domnului Giuseppe Martelli, presedintele concursului, mi-a solicitat atat verbal, cat si in scris printr-un mesaj e-mail sa le trimit textul acestui discurs foarte apreciat.

Pentru amatorii de astfel de momente, textul integral in limba romana al discursului a fost postat si pe site-ul publicatiei Vinul.ro.