Vinju Mare mizeaza pe investitii si pe Negru Vartos

Vie Vin Vinju Mare a inteles ca fara investitii nu se poate atinge nivelul de calitate cerut de consumatorul modern. Dupa mai multe reorganizari, compania pare sa-si fi gasit o directie clara, sub o noua conducere.

Publicitate
Ravago

„Pentru orice producator de vinuri subiectul investitii trebuie sa porneasca din camp, de acolo de unde vine materia prima”, spune Florin Opris, general manager la Vie Vin Vinju Mare, subliniind ca cea mai mare investitie pe care a facut-o compania a fost in plantatie. „In ultimii ani, in cadrul unui proiect de 1.100.000 de euro, am replantat 75 de hectare de vita, cu soiurile Syrah – credem foarte mult in potentialul acestui soi -, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc si Feteasca Neagra”. Cu toate ca Vinju Mare este recunoscuta a fi o regiune propice producerii vinurilor rosii, Florin Opris afirma ca s-a identificat in zona un microclimat din care sa obtina vinuri albe de calitate. In total, la Vie Vin Vinju Mare au fost replantate pana acum 120 de hectare de vita de vie, anul trecut intrand pe rod pe rod 45 de hectare de Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon. In 2012 si 2013, compania intentioneaza sa mai infiinteze inca 105 hectare de vita.

Unul dintre pariurile acestei crame este Negru Vartos, un „soi special”, potrivit managerului Vie Vin Vinju Mare: „Incercam sa reinviem traditia Negrului Vartos, pe care am reusit sa-l gasim la cativa impatimiti al soiului. L-am dat la refacut in pepiniere, iar din toamna vom planta 5 hectare de Negru Vartos. Este un soi special pentru ca daca vrei sa obtii Negru Vartos, in plantatie trebuie sa ai un rand de Negru Moale si unul de Negru Vartos, altfel nu fecundeaza”. Pentru ca investitia in plantatie sa se reflecte in vinuri, la Vie Vin Vinju Mare s-a investit si in crama. In urma unui proiect FADR de 300.000 de euro, s-a dublat capacitatea de stocare a cramei in vase de inox pana la 1 milion de litri si s-a achizitionat o linie completa de vinificare pentru vinurile albe. De curand, echipei de vinificatori formata din George Cojocaru si Florin Stana i s-a alaturat Anca Fenici, specialist care cunoaste bine aceasta zona. Potrivit lui Florin Opris, investitia totala facuta pana acum la Vie Vin Vinju Mare se ridica la 10 milioane de euro, bani investiti in achizitionarea de terenuri, replantari si modernizarea cramei.

Publicitate

Vinurile sunt comercializate sub brandurile 5 Motive Clasic (Sangiovese Rose, Sauvignon Blanc si Merlot), Prince Vlad (Merlot 2003, Cabernet Sauvignon 2001) si Domeniile Vinju Mare (Riesling, Merlot Rose, Merlot, Tamaioasa romaneasca sec si Tamaioasa romaneasca dulce, medaliata la Concursul International Bucuresti 2012), primul fiind destinat retail-ului.

Medalii obtinute de Vie Vin Vinju Mare
2003 – Concursul International de Vinuri Bucuresti, Medalie de Argint
2004 – Wine Master Challange, Estoril, Portugalia, Medalie de Argint
2005 – Star Wine Philadelphia SUA, Medalie de Argint
2006 – Concursul International de Vinuri, Bucuresti, Medalie de Argint
2010 – Premiile de Excelenta Vinul.Ro, Medalie de Argint – International Wine Contest, Bucuresti – Medalie de Aur