Vino, un Wine Bar cu suflet de Copil

Încă înainte de deschiderea oficială – şi chiar înainte de cele vreo trei neoficiale, un fel de avanpremiere – se vorbea despre Vino. Sigur, a contat şi faptul că Laura Copil, unul dintre acţionari, a devenit o prezenţă constantă şi, foarte important, agreabilă în tot mai diversificata lume a vinului românesc. Dar toţi cei care apucaseră să vadă wine barul, într-un stadiu mai mult sau mai puţin avansat al execuţiei, aveau numai cuvinte de laudă. Am constatat că nu exista nicio urmă de exagerare. Vino este cu adevărat ceva deosebit.

Publicitate
Vinarte

Deţinătoare a diplomei WSET III, Laura Copil are o veche legătură cu vinul. Tatăl ei, enolog ca formaţie, a lucrat în cercetare şi a cunoscut-o pe mama Laurei atunci când fusese detaşat la SCDVV Bujoru. Laura a fost iniţiată în tainele degustării chiar de tatăl ei, care deţine 4 hectare de vie în apropiere de Crevedia. Asta aşa, ca o paranteză, ca să înţelegeţi cum a apărut Vino. Care, ca idee, s-a născut prin octombrie 2015. Se dorea a fi un loc de experienţe gastronomice în care vinul să fie prim solist. Un gen de gastro wine bar dedicat evenimentelor de wine&food pairing. Laura vorbise deja cu câţiva prieteni, care erau entuziasmaţi de idee şi ar fi vrut să devină parteneri. Doar că, după ce a făcut business plan-ul, ideea s-a rispit ca un fum. Rentabilitatea era mult sub zero. Se părea că o idee frumoasă murea în faşă, la fel ca o infinitate de astfel de proiecte…

Tristeţea n-a durat prea mult, pentru că, după câteva săptămâni, actualul partener al Laurei, Daniel Ghilinţă, a întrebat-o de ce nu se apucă singură de această dulce corvoadă. Răspunsul a venit logic din partea unui om care iubeşte vinul: „ Nu pot singură, pentru că bucuria vinului trebuie împărtăşită”. Au fost, se pare, cuvintele care l-au convins pe Daniel că trebuie să intre în proiect. Doar că a pus o condiţie. Să se gândească iniţial la un magazin de vinuri. Iniţial, Laura a dat înapoi, spunând că nu se simte pregătită pentru aşa ceva. Daniel nu a cedat şi, după negocieri cordiale, la 1 februarie 2016 a luat naştere noul proiect Vino. „De atunci gândim şi muncim”, povesteşte Laura. La 1 iulie au închiriat spaţiul de pe Mihai Eminescu nr.71 şi ideea a început să se materializeze. Iar pe 7 octombrie Vino Wine Shop&Bar vindea primul pahar de vin.

Publicitate
Casa Timis

Da, e corect, Wine Shop&Bar, pentru că Laura nu putea să renunţe la ideea de a aduce şi ţine oamenii aproape de vin. Mai ales că are o încredere neţărmurită în locul pe care l-a ales pentru Vino. „Are o energie bună, am simţit-o de când am intrat prima dată aici. Îl ştiu de mult, aparţine unor prieteni foarte buni, de fapt toate ideile care au apărut s-au legat numai şi numai de acest spaţiu”. Un spaţiu generos, de peste 100 de metri pătraţi, desfăşurat pe două nivele, parter şi subsol. Designul interior este şi el deosebit, fiind proiectat de Cristian Corvin. Y compris mobilierul. „Nu este un spaţiu mic, dar nici mare nu este. Aproape un sfert este ocupat de bar, de rafturi, de crama cu temperatură controlată şi de frigidere. Iar când va apărea şi bucătăria…”  Da, bucătăria, pentru că Laura nu renunţă la prima ei dragoste, aceea de a oferi oamenilor evenimente de Wine&Food Pairing. Sigur, asta necesită alte investiţii, dar e foarte posibil ca prin martie aceste evenimente de wine&food pairing să intre în programul săptămânal. Va exista bucătărie, dar nu şi bucătar, pentru că toate aceste experienţe se vor bucura de prezenţa unui visiting chef. Care va crea preparate în funcţie de vinurile care urmează a fi servite.

Vino va avea, în curând, şi o secţiune on-line. De fapt acest magazin virtual de vinuri, Wines & More, există deja, dar acum website-ul,

www.winesandmore.ro a intrat în reconstrucţie, pentru a fi integrat conceptului unitar. „Ştiu că vom ajunge în situaţia în care efectiv nu vom putea să ne primim toţi prietenii simultan aici. Sau că unii dintre ei nu vor putea să vină până la noi. Măcar să le trimitem vinul până acasă, nu?”, îşi dezvăluie Laura intenţiile.

N.R. – În acest moment, la Vino sunt listate aproximativ 600 de vinuri, la care se adaugă şi circa 100 de etichete de distilate. Pentru cei care vor să consume vinurile în Wine Bar, la preţul de raft se adaugă o taxă de 20 de lei.