Vinul a devenit oficial parte a culturii romane

La inceputul acestei saptamani, Institutul Cultural Roman din Budapesta a profitat de ocazia decernarii anuale a premiilor de excelenta in cultura pentru a organiza o degustare de vinuri romanesti. Pentru toti iubitorii de vin, acesta este un moment istoric: pentru prima oara, o institutie oficiala nu doar declara public ca vinul este o parte a culturii romanesti, ci si trece de la vorbe la fapte, si nu oricum, ci pe un teritoriu aproape ostil: piata maghiara de vinuri este una dintre cele mai reticente la importuri din intreaga Europa.

Publicitate
Oprisor

In cadrul evenimentului, ICR Budapesta i-a premiat pe jurnalistul Jeno Merza, de la Radio Kossuth, un cunoscut specialist in problemele minoritatilor, si pe pictorul Lajos Svaby, unul dintre cei mai importanti artisti plastici contemporani. Ceremonia, desfasurata intr-o cladire-reper a Budapestei, Teatrul Uj Shinhaz, a fost urmata de un exceptional concert de muzica maramureseana al formatiei IZA, pentru a se incheia cu o degustare organizata de expertul in comunicare Gheorghe Moisescu.

La degustare au participat patru producatori romani – Crama Rotenberg, Crama Basilescu, Vinarte si Domeniul Coroanei – care au adus in fata publicului maghiar cateva dintre cele mai spectaculoase vinuri produse in ultimii ani in Romania. Publicul – peste 200 de personalitati culturale, dar si jurnalisti si bloggeri de vin, distribuitori, colectionari si proprietari de magazine de vin – a reactionat extrem de favorabil, in ciuda faptului ca premisele de la care se pornea in acest excurs (care nici macar nu includea crame din Transilvania!) nu erau foarte favorabile.

Publicitate
Oprisor

Au impresionat placut,  producand mutatii radicale de atitudine, Emeritus si Merlot Rotenberg 2007 de la Crama Rotenberg, Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin si Feteasca Neagra de la Crama Basilescu, Prince Mircea 2008, Sirena Dunarii 2001 si Prince Matei 2006 de la Vinarte, precum si Pinot Noir 2008, Feteasca Alba 2009 si (mai ales) Feteasca Neagra 2007 de la Domeniul Coroanei Segarcea.

Un lucru a devenit absolut evident in urma degustarii organizate de ICR, in colaborare cu Gheorghe Moisescu: prapastia de calitate care separa vinurile maghiare de cele romanesti in urma cu patru-cinci ani (pentru cine isi mai aminteste de Turnirul de vinuri romano-maghiar) a inceput sa se estompeze. Unii dintre participantii cu experienta in piata vinurilor au admis chiar ca exista o categorie de vinuri romanesti cu o expresivitate pe care nu o egaleaza nici cele mai bune vinuri maghiare. Cu aceste concluzii, la care se adauga faptul ca cele mai scumpe vinuri romanesti au  preturi de pornire de mai putin de 50% din pretul unui vin maghiar de top, se poate considera ca evenimentul ICR s-a transformat intr-o mica lovitura de imagine, cu potentialul de a fi repetata si in alte capitale ale lumii.

Directorul ICR Budapesta, Brandusa Armanca, prezentand bilantul unui an de activitate: peste 80 de evenimente dedicate culturii romane

Secretarul de stat din Ministerul Culturii Maghiare, Geza Socs, si-a tinut discursul in romana si in maghiara, subliniind importanta colaborarii culturale dintre Romania si Ungaria, fara  a tine seama de discursurile extremiste ale unor jurnalisti si politicieni care strica atmosfera din ambele tari

La decernarea Premiilor de Excelenta pentru Cultura Maghiara, premiul pentru Jurnalism a fost inmanat de care scriitorul Mircea Mihaies, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman

Jeno Merza, un jurnalist care a tratat mereu  problemele minoritatilor cu maxima luciditate

Gheorghe Moisescu a explicat publicului, in putine cuvinte, de ce trebuie considerat vinul ca parte integranta a culturii unui popor

Aproximativ 230 de participanti au epuizat in jur de 300 de sticle  de vin romanesc

Foaierul teatrului s-a dovedit neincapator imediat ce s-a aflat ca Romania a inceput sa produca si vin de calitate