„Vinul casei” de la Burj al Arab, acum si in Romania – Arzuaga Navarro

Piata din Romania devine din ce in ce mai interesanta pentru producatorii spanioli, cu toate ca cererea acestor vinuri nu se compara ca volum cu cea de vinuri frantuzesti sau italiene. Ultimul producator spaniol, proaspat intrat pe piata autohtona cu obiectivul de a convinge consumatorii de calitatea vinurilor iberice, este Arzuaga Navarro, crama reprezentata de distribuitorul Armillax.

Publicitate

O degustare cu public a vinurilor Arzuaga Navarro a avut loc la inceputul lunii noiembrie la restaurantul Mona Lisa (Bucuresti). Invitati: prieteni ai importatorului, bloggeri si jurnalisti de vin, pasionati. Despre Bodegas Arzuaga Navarro, reprezentantii Armillax au declarat ca este una dintre cele mai bine cotate crame din regiunea Ribera del Duero, castigatoare de medalii la cele mai prestigioase concursuri de profil din lume. Un alt motiv de mandrie pentru producatorul spaniol si un argument foarte bun de vanzare este faptul ca trei dintre vinurile din portofoliu se afla in meniurile celebrului Hotel Burj al Arab, singurul hotel de 7 stele din lume. Seara a fost deschisa de catre unul din vinurile selectate de Burj al Arab, Chardonnay Fan D.Oro 2010, un vin alb cu extract de vin rosu si aciditate si mineralitate de Chablis. Echilibrul dintre notele de lemn, aromele de unt si flori albe ii dau vinului o constructie sustinuta si volum. Acesta a fost urmat de catre „vinul casei” la Burj al Arab, La Planta, un Tempranillo (localnicii il numesc Tinto Fino) din recolta 2010, cu 13,9% vol. alc si 6 luni la baric, care atrage de la primul nas pana la ultima senzatie gustativa. Este exuberant si sobru in acelasi timp, cu arome de cutie de lemn, piper si curmale, invaluite in tuse vegetal-sangvinice. Taninurile coapte si aciditatea il fac sa para suculent si cremos, pe final aducand senzatii de ciocolata si visine.

Ultimul vin degustat, Arzauga Crianza 2009, este unul dintre cele mai premiate vinuri ale acestui an, vin care a impresionat la concursuri precum Concours Mondial de Bruxelles, Decanter WWA, International Wine Challenge etc. Tot Tempranillo, insa cu 16 luni la baric de stejar si cu o evolutie aromatica si gustativa impresionanta. Foarte complex aromatic, vinul pare sa fie construit in directia aromelor de bacanie – condimente, cafea, cutie de lemn, cu unele atingeri dulci de fructe dulci. In gust tonurile dulci, de fructe negre confiate, se echilibreaza cu cele condimentate, de piper zdrobit.

Publicitate
IPPU

Crama Arzuaga Navarro a fost fondata la inceputul anilor ’90, de catre Florentino Arzuaga, principalul obiectiv declarat al acestuia fiind acela de a “produce vinuri care sa fie exemple al dedicatiei si pasiunii pentru pamant si vie”. Crama din Ribera del Duero are in exploatare peste 250 de hectare, dintre care 150 sunt plantate cu vita de vie. Ca o curiozitate, Arzuaga Navarro se invecineaza cu una dintre cele mai exclusiviste crame din Spania, Vega Sicilia.