Vinul cuceritor

Insusirea vinului de a subjuga pe om „dupa al doilea pahar” ne este relevata si intr-o legenda egipteana, pe care o rezumam dupa Emil Ludowig.
Cu trei mii de ani in urma, vestita si frumoasa regina din Saaba, impodobita cu aur si pietre pretioase, s-a dus la Ierusalim sa cunoasca un rege tot atat de frumos si de celebru , regele Solomon, din a carui gura izvorau povesti fara seaman, ganduri intelepte si faimoase cantece de dragoste.
Desi din prima clipa simpatia a fost reciproca, regina din Saaba l-a tinut la distanta pe inflacaratul rege si a refuzat sa locuiasca in palatul regal, dar s-au intalnit seri de-a randul pentru a discuta toate problemele lumii si ale filozofiei. Numai in ajunul inapoierii in tara sa, regina consimti sa petreaca ultima noapte in palatul regelui, cerand insa sa-i fagaduiasca ca o va respecta.
Inteleptul Solomon organiza o primire mareata in palatul sau. Bucatarii au pregatit mancarurile cele mai alese, iar pivnicerii au scos vinurile cele mai rare pentru acest ospat de adio. Vinul cel mai bun a fost mai cuceritor decat toata intelepciunea, elocventa si farmecul regelui: ” Te dezleg de juramant – spuse regina, dupa cateva pahare – daca mai imi dai sa beau”.

Publicitate
Velvet