Vinul de Paste – optiuni pentru toate buzunarele

paste1Asortarea vinului la meniul de Paste nu este un lucru simplu, mai ales ca doua ingrediente de baza – ouale si usturoiul – au o oarecare reticenta in a se asorta licorii. Asa ca, pentru toate buzunarele si pentru toate papilele, am incercat sa incropim o serie de recomandari care sa va faca mancarea sa alunece mai cu spor… Atentie, insa! Vinul.ro nu recomanda abuzul – nici pentru mancare, nici pentru bauturi alcoolice! Cu atat mai mult cu cat e vorba despre o sarbatoare crestina, nu de o petrecere de camin studentesc…

Publicitate

Antreuri: cas, telemea, branza de burduf, cascaval, oua rosii – alaturi de vinuri albe, tinerele, cu arome puternice, pentru a compensa cateva dintre mirosurile puternice ale branzeturilor, si mai ales aromele grele ale galbenusului de ou fiert. Buget mic: Sauvignon Blanc “V” sau Feteasca Regala Schwaben Wein de la Recas / Sarba Livia. Buget mediu: Mustoasa “Cocos” de la Recas / Cramposie Selectionata Prince Stirbey. Buget mare: Revelatio sau Feteasca Alba de la Davino, Prince Stirbey Sauvignon Blanc Vitis Vetus.

Drob: se poate profita de faptul ca este, totusi, mai aerisit decat o friptura, pentru a face tranzitia catre vinuri rosii, evident – printr-un rosé sprinten, insa nu foarte parfumat. Desi rosé-ul Rotenberg se potriveste cel mai bine intentiilor, acesta va ramane rezervat bugetelor medii si mari. Vinul Cavalerului Rosé, Rosé de Roumanie Val Duna pentru bugete mici, Pinot Noir Rosé de la Domeniul Coroanei (best buy, din punctul de vedere al autorului) sau Domaine Ceptura Rosé de la DAVINO pentru bugete mari. In aceeasi zona de buget s-ar putea incadra si rosé-ul de la Prince Stirbey – nu am mai degustat demult, insa ultima oara era exceptional…

Publicitate

Stufat: La un preparat intens vegetal, in care carnea (la modul ideal) interefereaza mai putin decat la fripturile obisnuite, merge un vin fie in prelungirea gustului – brusturos sau cu arome de ardei gras – fie complementar – plin de condimente, de fructe rosii, gemuri si dulceturi. Pentru amatorii de importuri, directia ar fi spre Carmenere chiliene, Malbec-uri argentiniene sau Shiraz-uri australiene. Insa, in linia deja pornita, axata pe vinuri autohtone, exista destule variante in fiecare palier de pret. Buget mic si mediu: Feteasca Neagra Val Duna, Caloian, Feteasca Neagra Prahova Valley Special Reserve (sticla lunga si dreapta). Buget mediu: Shiraz La Cetate, Feteasca Negra sau Syrah “Cocos” de Recas. Buget mare: Novac sau Cabernet Sauvignon Prince Stirbey.

Gratarele, fripturile, mielul la groapa merg cu vinuri intense, pline, rotunde si grele. Buget mic: Merlot (linia Elite) de la Domeniul Coroanei Segarcea, Merlot Caloian sau Maiastru. Buget mediu: Menestrel (Rotenberg), Cabernet Sauvignon Prahova Valley Special Reserve (sticla butelcoasa, cu eticheta negru-auriu). Merlot La Cetate 2007, Merlot Castel Starmina sau Merlot Domeniul Coroanei 2007. Buget mare: Domaine Ceptura Rouge, Flamboyant (ambele de la DAVINO), Merlot Rotenberg 2006 / 2007, Cabernet Sauvignon sau Smerenie de la Oprisor, Cuveé Uberland 2007 de la Recas.

La desert – pasca si cozonaci – vinurile dulci sunt nu doar un deliciu, ci si un “inchizator” eficient, care sa stearga din taninii vinurilor rosii, si care sa mai taie din cheful de bautura. Daca nu va aventurati la Sauternes sau Tokaji, oferta interna de vinuri dulci de calitate este relativ redusa. Puteti oricand ca incercati o Grasa de Cotnari (pentru bugete mari exista si Grase de vinoteca), o Tamaioasa sau un vin fortificat, gen Lacrima lui Ovidiu. Pentru ceva fite, aveti la dispozitie un Riesling Sirena Dunarii, de la Vinarte. Incheierea, de placinte cu branza si stafide, poate fi alaturata vinurilor albe care au insotit antreurile sau unor spumante, unde chiar nu e cazul sa faceti economie. Doar e Sarbatoare!