Vinul Frantei se pregateste de lupta

proteste franta

Publicitate
Domeniul Bogdan

Cand spui vin, primul gand te duce inevitabil la Franta, tara in care a inceput sa se scrie istoria moderna a acestui produs, tara care a impus standarde de calitate pe care toata lumea incearca sa le egaleze. Franta e locul in care se stabilesc preturi, tendinte, obiceiuri de consum. Totodata, Franta este tara in care vinul este parte componenta a culturii, dar si un contribuabil de baza la Produsul Intern Brut. Fara a exagera, putem afirma ca vinul a facut pentru Franta mai multe decat un guvern, oricare ar fi fost acesta. Iar in baza acestei afirmatii te astepti ca vinul sa fie, daca nu beneficiar de multiple avantaje, macar respectat…

Numai ca in Franta vinul se pregateste de lupta. Contra guvernului. Mai precis, grupul de lobby al vinului francez, „Vin et Societé“, organism care afirma ca reprezinta 500.000 de lucratori in industrie, a demarat de cateva luni o campanie prin care vrea sa someze Guvernul francez sa discute si cu industria vinului masurile pe care le-ar impune Proiectul Bugetului Securitatii Sociale, buget ce urma sa fie impus la finalul lunii noiembrie. „Vin et Societé” a creat un site – www.cequivavraimentsaoulerlesfrancais.fr – (n.r. – ceea ce va imbata cu adevarat francezii) in care sunt prezentate principalele pericole care pandesc vinul din Franta in cazul in care proiectul va fi aprobat. Acestea sunt:

Publicitate
IWCB

Interdictia de a vorbi despre vin pe Internet

Pare aberant, mai ales in conditiile in care comunicarea vinului este deja reglementata pe internet si pe retelele sociale. Daca aceasta masura ar fi pusa in practica, ea ar conduce la disparitia a mii de producatori mici, care nu ar mai avea posibilitatea de a se face cunoscuti. De asemenea, ar reprezenta un atac la libertatea de informare a milioane de posibili consumatori si, nu in ultimul rand, ar insemna o migrare in masa a pasionatilor de la vinul francez la vinurile din Italia, Spania, SUA sau ale altor tari mari producatoare. Sigur, la nici o zi de la aparitia acestui protest initiat de „Vin et Societé“, guvernul francez a dat asigurari ca aceasta propunere a fost pur si simplu o greseala de redactare. Mai mult, pe site-ul MILDT (Misiunea Interministeriala de Lupta impotriva Drogurilor si a Toximaniei), care, pe 19 septembrie, publicase negru pe alb aceasta interdictie, ea nu mai este de gasit incepand cu 26 septembrie. Fara nici o comunicare oficiala.

Interdictia de a vorbi pozitiv despre vin in media

presseactu

Pentru cunoscatorii legislatiei franceze, aceasta masura reprezinta doar un face-lift al prevederilor celebrei Legi Evin (n.a. – Legea cu privire la lupta impotriva tabagismului si a alcoolismului, adoptata pe 10 ianuarie 1991). Lege care a dat multe batai de cap jurnalistilor care, de ani buni, s-au ferit sa mai laude vreun vin, pentru a nu se trezi dati in judecata pentru publicitate si pentru incitare la consum. Pentru ca, in forma actuala, Legea Evin nu explica prea clar ce inseamna publicitatea sau incitarea la consum, asa cum nu defineste explicit diferenta dintre informatie si publicitate. Daca noua masura ar fi aplicata, pe langa faptul ca ar atenta la libertatea de expresie a jurnalistilor, ar atrage riscul disparitiei reportajelor, emisiunilor sau articolelor despre vin, care sunt extrem de rare si supuse unei autocenzuri drastice. Cert este ca, in cazul acestei masuri, „Vin et Societé“ cere o dezbatere ampla, ba chiar implementarea in viitoarea Lege a Sanatatii publice – care ar urma sa fie aplicata in primul semestru al anului 2014 – a unor articole care sa defineasca extrem de clar notiunile de publicitate si de incitare la consum, pentru a permite libertatea de expresie, precum si conservarea vinului ca membru cu drepturi depline al patrimoniului cultural francez.

Taxarea vinului in numele sanatatii publice

Problemele par destul de mari pentru ca, pe langa faptul ca vor aparea cu siguranta reduceri la export (n.a. – nu uitati ca industria vinului este a doua activitate de export a Frantei!!!), vor avea de suferit si consumatorii moderati, cei care reprezinta un veritabil patrimoniu viu, cultural, pentru care Franta este invidiata de toata lumea. Spre deosebire de precedentele masuri, care, fara indoiala, ar aduce atingere indirect bugetelor producatorilor, aceasta ar afecta direct buzunarul viticultorilor si vinificatorilor. Trebuie precizat ca, fata de prima publicare, si aceasta masura a disparut din proiect, poate si ca urmare a declaratiilor ministrului Agriculturii, Stephane Le Foll, care a dat numeroase asigurari ca, in 2014, vinul nu va fi supus niciunei alte taxe. De 2015, insa, n-a spus nimic… Protestul celor de la „Vin et Societé“ nu uita sa mentioneze ca, in ultimii 50 de ani, consumul de vin in Franta a scazut cu 70% si ca marea majoritate a consumatorilor face parte din categoria celor responsabili. Tot in legatura cu aceasta masura, „Vin et Societé“ se intreaba retoric de ce, din cei peste un miliard de euro pe care vinul ii aduce in bugetul national in fiecare an, statul nu foloseste decat cinci milioane pentru activitatile de preventie si de combatere a dependentei de alcool.

Radicalizarea mesajului sanitar

Conform proiectului, vechiul mesaj „Abuzul de alcool este periculos pentru sanatate” va fi inlocuit cu unul mult mai dur: „Alcoolul este periculos pentru sanatate”. Ba chiar este prevazuta interdictia de a folosi sintagma „A se consuma cu moderatie”. Se pare ca obiectivul legii nu este nici preventia, nici lupta impotriva exceselor, ci restrangerea oricarei forme de consum a vinului. Astfel, milioanele de consumatori responsabili, chiar si cunoscatorii care nu vor altceva decat sa se bucure de un pahar de vin, vor fi stigmatizati. Practic, vinul este considerat periculos inca de la primul pahar, ceea ce intra oarecum in contradictie cu ultimele cercetari, care au aratat multe beneficii aduse de vin in cazul consumului cu moderatie. „Vin et Societé“ sustine ca o asemenea masura, pe langa neajunsurile pe care le va aduce tuturor factorilor implicati in industria si consumul vinului, nu va rezolva deloc problemele categoriilor de risc, in special a tinerilor, care s-au dovedit insensibili la acest tip de mesaj.

Inasprirea mentiunilor sanitare pe etichete

La care se adauga obligativitatea de a mentiona pe eticheta unitatile de alcool pe care le contine respectiva sticla. Astfel, toata lumea poate afla ca o unitate de alcool corespunde unei cantitati de 10 grame de alcool pur, echivalentul unei halbe de 25 cl de bere cu 5% alc.vol, a unui pahar de vin (100 ml) de 12 % alc.vol sau a 30 ml whisky (sau alt distilat cu 40% alc.vol). Insa va mai curge multa apa pe Sena pana cand francezul, obisnuit de secole sa-si masoare consumul in pahare, va intelege noul sistem de masura. Mai ales in conditiile in care statul francez nu a facut nicio campanie de informare despre acest subiect pana acum. Incercarile producatorilor de a comunica in legatura cu aceste repere sau cu consumul responsabil de alcool au fost considerate, in baza sus-mentionatei legi Evin, incitare la consum. In final, website-ul se intreaba retoric cat mai e pana cand producatorii vor fi obligati sa-si treaca pe eticheta mesaje de tipul „Vinul ucide”. Cu ce ne afecteaza pe noi, romanii, aceste masuri care ar putea lovi grav vinul francez? Experienta ne-a invatat ca, daca la nivel european se adopta vreo masura cu efecte negative, statul roman, ca un elev silitor, se si grabeste sa o aplice. Or, industriei vinului din Romania, care si asa abia isi mentine echilibrul, o asemenea lovitura i-ar putea fi fatala. Asa ca toate partile implicate in productia si in consumul de vin ar trebui sa intre in alerta. Aux armes, citoyens!!!

Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 68, decembrie 2013