Vinul grecesc, obiectiv turistic

In ciuda crizei economice si a conflictelor interioare Grecia ramane una dintre destinatiile preferate de vacanta pentru multi oameni. Nu la fel de multi stiu ca Elada este una dintre cele mai vechi producatoare de vin, cramele si podgoriile acesteia fiind adevarate obiective turistice, ce merita vizitate. Podgoriile grecesti se regasesc atat pe continent, cat si in insule, iar vinurile sunt obtinute din soiuri locale existente inca din antichitate. Astazi se regasesc in jur de 300 de soiuri, dintre care 60 % pentru vinuri albe si 40 % pentru vinuri rosii.

Publicitate
IPPU

Regiunea macedoneana

Regiunea macedoneana produce cele mai vechi si fine vinuri grecesti. Cel mai renumit soi de aici este Xinomavro. Vinurile rosii obtinute din Limnio sunt vinuri fructuoase si generoase, cele albe obtinute din Roditis, Malagousia, Assyrtiko si Athiri sunt vinuri proaspete si fructuoase, cu arome lejere. Printre cele mai cunoscute vinuri din aceasta regiune sunt Naoussa, Goumenissa si Amindeo. Naoussa este primul DOC inregistrat in Grecia, sub numele caruia se produc vinuri din soiul Xinomavro. Alpha Estate este o crama din centrul DOC-ului Aminteon, Domeniul Gerovassiliou este situat in Epanomi, la cateva mile sud-vest de orasul Thessaloniki, Domeniul Porto Carras detine 475 ha pe coasta vestica a Halkidiki, iar cele 80 de ha de vii din jurul Manastirii Sf. Pantelimon se intind pe terasele muntelui Athos.

Attica

Regiunea Attica din Centrul Greciei este una din cele mai vechi regiuni viticole ale Greciei. Se spune ca aici Dionysos a introdus cultura vinului in Grecia. Un numar mare de producatori continua sa demonstreze abilitatile zonei de producere a vinurilor de calitate: Domaine Evharis aflat pe versantii Muntilor Gerania, langa orasul Megara, Crama Strofilia cunoscuta pentru crearea primului wine bar din Grecia, Crama Semeli Wines situata la poalele muntilor Penteli.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Thessalia

In Thessalia se produc o treime din vinurile grecesti. Soiurile cel mai raspandite sunt Savatiano (pentru Retsina) si Rodistis. Denumirile de origine sunt Rapsani, cu soiurile rosii Xinomavro, Krassato si Stavroto, Anchialos, pentru vinurile albe si fructate din Roditis si Savatiano. Mesenikola este DOC-ul vinurilor rosii obtinute din Mavro Mesenikole, Syrah si Carignan. In Rapsani, muntii Olimp, de unde zeii Greciei mitologice obisnuiau sa supravegheze lumea, Crama Evangelos Tsantalis s-a specializat in producerea de vinuri cu DOC Rapsani.

Epire

Epire este cea mai mica regiune viticole din Grecia. Intramontana si cu un sol calcaros, este una din regiunile greu de lucrat, ceea ce nu impiedica producerea de vinuri excelente. Aici se regasesc 4 DOC-uri care poarta numele locurilor de productie precum Zitsa, cu soiul Debina din care se produc vinuri efervescente seci, albe sau cu reflexe rosé, cu arome puternice. La Crama Katogi, in localitatea Metsovo, a fost adus pentru prima data soiul Cabernet Sauvignon pe versantii muntelui Pindos. Vinurile Zante obtinute din Skiadopoulos, Pavlos si din Goustoulidi, numite si vinuri verzi, Verdea, se caracterizeaza printr-o usoara amareala datorata recoltarii destul de devreme a strugurilor.

Insula Cefalonia

Insula muntoasa Cefalonia, cu vegetatie luxurianta si cu sol calcaros, este recunoscuta ca fiind cea mai importanta insula ioniana producatoare de vinuri, unde, alaturi de soiurile native Tsaoussi si Robola, se regasesc si Mavrodafne si Muscat Alb.

Insula Corfu

Corfu, o alta insula surprinzatoare prin diversitatea peisajelor, ale carei vai sunt dominate de soiurile rosii, iar versantii sunt imbracati cu soiuri albe. Cele mai raspandite sunt Kakotigris, Robola, Mavrodaphne si Muscat.

Peloponez

Primele referinte ale culturii vinului in peninsula peloponeza se regasesc in opera lui Homer, care a numit regiunea Ampeloessa – “plin de vii”. Nici razboaiele si nici filoxera nu au reusit sa opreasca producerea de vinuri in aceasta regiune: pe dealuri, pe campii si pe platourile peloponeze viile sunt recunoscute pentru diversitatea si complexitatea lor. Dintre DOC-uri, Nemea este cea mai recunoscuta si include soiul Agiorghitioko. La altitudini mai mari nobilul soi Moschofilero se produce sub DOC-ul Mantiniei. In nord vestul regiunii se afla regiunea Patras, cu 4 DOC-uri: un vin alb sec de Patra, din soiul Roditis, doua vinuri albe aromate de desert, Moscato Patron si Moscato Rio de Patras, si popularul Mavrodafne, vin rosu fortifiat realizat din struguri de Mavrodaphne si Korinthiaki. Pe lista cramelor din zone se regasesc Domeniul Spiropoulos, situat in inima Arcadiei, infiintat in 1860 si care din anii ’90 a adoptat si sistemul de viticultura organica, Mercouri Estate, localizat in vestul peninsulei, langa anticul Olimp si care are o traditie de peste 150 in producerea de vinuri si ulei de masline. Domeniul Vatistas se afla langa castelul Monemvasia si detine in viile sale soiuri locale precum Petrouliano, Asproudi, Thrapsa, Mavroudi, Monemvasia, Kydonitsa, Aedani, Malagousia.

Insula Rhodos

Legendara insula Rhodos a fost una dintre primele zone viticole ale Greciei antice. Soiurile dominante sunt: pentru albe, Athiri si, pentru rosii, Mandelaria. Din strugurii de Muscat se produc vinurile dulci de Rhodos. Numele de Cair este sinonim cu vinurile spumante grecesti de calitate, produse dupa metoda champenoise, iar in satul Embona familia Triantafillou si-a construit crama pe versantii de nord vest ai muntelui Attaviros.

Insula Creta

In insula Creta, langa satul Archanes, se spune ca a fost descoperita cea mai veche presa de vin din lume. Viile cretane sunt situate in nordul insulei si beneficiaza de un microclimat unic pentru DOC-urile Archanes, Peza, Dafnes si Sitia. Cele mai populare vinuri sunt Vilana, Kotsifali, Mandelaria si Liatico alaturi de soiurile mai rare Plyto, DAfni si Thrapsathiri. Langa localitatea Skalani este Fantaxometocho, cea mai sudica podgorie a producatorului Boutari, iar crama familiei Douloufakis este localizata in Dafnes, un satuc situat la 18 km de portul Iraklio.

Insula Santorini

Insula Santorini are o istorie aparte, datorita in special activitatii vulcanilor de pe insula pe care au ingropat-o in lava in anul 1650 iHr. Partea buna a acestei catastrofe a fost faptul ca a creat un substrat pedologic ideal pentru cultura vitei de vie. Si forma de taiere a acestor vii este aparte, vitele fiind conduse sub forma unor cosuri, protejandu-le astfel de vanturile mai puternice. Printre producatorii locali gasim crama Boutari Fantaxometocho, la sud de Heraklion, Crama Sigalas, situata in orasul Oia, care practica viticultura ecologica si Gaia Wines, cunoscuta pentru productia de vinuri doar din soiuri grecesti precum Thalassitis produs din Assyrtiko.