Vinul, in ADN-ul lui Catalin Paduraru

Fac multe pentru vin, chiar daca nu lucreaza neaparat intr-o crama. Insa lor li se datoreaza in mare masura calitatea tot mai ridicata si aprecierile pe care incep sa le culeaga vinurile romanesti. Vinul. Ro va incerca sa va prezinte cateva figuri reprezentative din lumea vinului fara de care imaginea viticulturii si a vinificatiei nationale ar fi fost, probabil, mai sumbra.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Este, poate, cea mai vizibila figura din industria vinului romanesc. Si nu doar pentru ca, alaturi de fratele sau, are o emisiune pe unul dintre posturile televiziunii publice. E drept, „Fratia Vinului” isi spune cuvantul, insa vizibilitatea lui Catalin Paduraru nu se datoreaza numai acestui amanunt. E prieten cu vinul inca dinainte de a invata sa citeasca. Tatal inginer viticultor, unchiul, la fel, ambii bunici, si cel de la Husi, si cel din Vanatori, de langa Focsani, cu via in spatele casei. Isi aminteste si de primele intalniri cu licoarea, care, putem spune, i-a trasat drumul in viata. Era mic, de-o schioapa, cand bunicul de la Husi, in incercare de a-l determina sa manance miere, i-o amesteca intr-o farfurioara cu doua, trei lingurite de vin. „Miere n-am mancat, nici acum nu pot spune ca sunt prieten cu ea, dar de vin n-am mai scapat”, sustine Catalin. Totusi, cu toata gena viticola pe care o avea in ADN, Catalin nu se gandea, in tinerete, ca va ajunge sa traiasca cu, din si pentru vin. Abilitatile in comunicare si talentul i-au indrumat initial pasii catre teatru. Inca din clasa a 11-a juca in trupa studenteasca Teatrul Ludic a Casei de Cultura a Studentilor din Iasi, orasul natal, pentru ca apoi, dupa cateva incercari, dar si dupa nunta cu Dana, sa ajunga, in 1990, student la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie, in Bucuresti. In paralel, isi deschisese in Iasi o societate, mai precis Clubul de Agrement, Turism si Cultura „Prier”. Un nume plecat din faptul ca fratii Paduraru sunt nascuti amandoi in luna aprilie, un nume care s-a dovedit a fi de bun augur pentru legatura lui Catalin cu vinul. In 1992 a transferat activitatea in Bucuresti, a deschis barul din incinta ATF, iar pe acea structura a inceput vanzarea de vinuri, primul pas catre aparitia celei mai mari firme de distributie a vinurilor DOC din Romania, Prier CD Invest. A fost firma care a trasat primi pasi ai noului comert cu vin in Romania, prima care a adus vinuri de calitate din import, firma care a lansat pe piata vinuri seci din struguri pe care romanii erau obisnuiti sa-i vinifice doar ca vinuri dulci, prima care a facut exporturi cu vinuri romanesti selectionate in destinatii mai mult sau mai putin previzibile, precum SUA, Israel sau tarile scandinave, dar si in Franta sau… Costa Rica.

VINEXPERT, UN PROIECT VIZIONAR

Prier a inceput sa vanda vinuri din portofoliile altor operatori, a lansat pe piata romaneasca „merchandising-ul la locul faptei”, cu prezentari si degustari de vinuri. Nu intamplator, in 1999, o perioada in care notiunea de vin era inca extrem de abstracta in tara noastra, Prier CD Invest avea pe statul de plata cinci degustatori. Vizionar, Catalin Paduraru stia ca e imposibil sa reuseasca sa readuca vinul in constiinta romanilor de unul singur, asa ca a oferit sprijin si altor institutii care au aparut in industrie. Si tot in 1999, atunci cand a inteles ca piata se va segmenta, a impartit activitatea firmei. Prier a ramas cu volumele si cu distributia, in vreme ce nou-nascutul Vinexpert s-a axat pe comertul specializat, cu asistenta si oferta pedagogica. Nu a fost deloc usor, ba chiar ar fi fost imposibil daca s-ar fi limitat numai la comertul cu vin sau cu alte bauturi alcoolice. Piata nu era suficient de matura – nu e nici acum, daramite in 1999 – asa ca Vinexpert a inceput sa isi largeasca portofoliul si, totodata, oferta, cu tot felul de produse conexe, de la tirbusoane, dopuri speciale si carafe, pana la pahare. N-au fost niste achizitii facute in orb, a fost rezultatul unor eforturi deosebite, de a convinge mari parteneri straini ca Romania poate sa devina o piata pentru vin. Asa au aparut parteneriatele strategice cu mari branduri, cum ar fi cel cu producatorul de pahare Riedel, contract incheiat in anul 2000 si pe care Catalin Paduraru il caracterizeaza ca fiind „un adevarat soc cultural in aceea perioada”. Insa marea gaselnita, o recunoaste, a reprezentat-o intrarea pe piata cadourilor. „A fost sansa supravietuirii Vinexpert pana la stabilizarea pietei”.

Publicitate

PERFECTIONAREA, O NECESITATE

Consolidarea Vinexpert a reprezentat si o autoperfectionare permanenta pentru Catalin. „Din frenezie, din nelinisti am ajuns sa strabat toata lumea. Pentru ca Vinexpert sa ajunga sa aiba 1200 de etichete in portofoliu, a trebuit sa umblu peste tot, sa degust saptamanal zeci sau chiar sute de probe, sa gust mii de vinuri. Nu-mi doream o supraexpunere ca om, insa pentru ca titulatura de Vinexpert suna foarte provocator, pentru ca nu dadea bine sa ma fac de ras in fata partenerilor straini, am inceput sa fac cursuri de degustator, specializari in Franta, masterat la USAMV”. Acum, Catalin e degustator autorizat, membru in ADAR, dar si doctorand in stiinte agricole. Cu o tema la fel de vizionara asa cum a fost proiectul Vinexpert in 1999. „Noi institutii care sa promoveze produsul finit horticol” se cheama si se bazeaza mult pe ideile lui Catalin despre oenoturism, despre turismul balnear pe baza de produse din vin si din derivatele acestuia… „Multi vorbesc acum de oenoturism, insa oenoturism nu inseamna ca mergem la o crama, facem poze cu via, cu cisternele, ne imbatam si plecam acasa. Oenoturismul are si un rol educativ, e si istorie, si cultura, poate sa reprezinte chiar o alternativa pentru stabilirea tinerilor in zona din care provin. Pentru ca sunt de parere ca multi mai multi ar fi atrasi de aceasta industrie a vinului daca ar descoperi cata frumusete se ascunde in spatele ei. Sigur, unii ar pleca sa lucreze in distributie, in marele retail, dar sunt sigur ca multi ar deveni oenologi, ingineri viticoli, manageri sau intreprinzatori in turism si ar reveni in locul de bastina”, sustine Catalin Paduraru.

„MUZEUL VINULUI”, VISUL LUI CATALIN PADURARU

Surprinzator pentru multa lume, Catalin Paduraru a renuntat la Vinexpert. „N-a fost un exit financiar spectaculos, insa am castigat enorm sufleteste. Am facut-o in primul rand pentru ca imi promisesem ca voi face munca de antreprenoriat doar pana la 45 de ani, apoi pentru ca munca mea devenise mult prea administrativa. Plus ca acum am mult mai mult timp pentru proiectele si pentru celelalte, sa le spunem, obligatii ale mele”, se confeseaza Catalin. Iar obligatii sunt destule. Pe langa emisiunea de pe TVR2, Catalin Paduraru este reprezentantul Romaniei la OIV pe probleme de piata si consum, este membru in FIJEV, sef al legatului pe Bucuresti al Organizatiei Cavalerilor Vinului European, organizator sau, mai degraba, restaurator al International Wine Contest Bucharest, membru ADAR. Cat priveste proiectele, sunt la fel de multe. Insa marele sau vis este Muzeul Vinului Romanesc. „Ce dusman nevazut avem noi, romanii, sa nu avem un Muzeu al Vinului. Un muzeu bazat pe un concept modern, care sa functioneze si ca un institut de cercetari, ca tot nu mai avem asemenea institute. Un muzeu care sa fie dotat cu sala pentru concursuri internationale, cu sali de protocol, de degustari, cu sali dedicate expozitiilor, cu spatii pentru cursuri, pentru training. S-ar putea autofinanta in mare parte, restul ar trebui sa fie finantat de autoritati, pentru ca aici nu poate fi vorba de condescendenta, vinul romanesc are o istorie, o traditie, merita si un muzeu si sustinere. Ma bucur ca acum, la redeschidere, Antipa are atata succes. Are tocmai pentru ca a venit cu un concept nou, s-a proiectat usor in viitor, nu in trecut. Un muzeu al vinului e un act de cultura, Romania, daca vrea sa isi revina are nevoie nu de o goana dupa acumulari materiale, ci de o revolutie culturala. Romanii ar trebui sa vada altfel lucrurile, nu ca acum. Ar trebui sa ne pregatim sa ardem etape, pentru a reduce cat mai rapid decalajul pe care-l avem fata de alte tari”, sustine Catalin Paduraru.