Vinul la pahar luminat de stele Michelin

Tot mai multe restaurante din Franta aureolate de stele Michelin au introdus sau se pregatesc sa introduca in meniu vinurile la pahar. Si nu vinuri tinere, asa cum gasesti in mai toate bistrourile, ci vinuri de marca, pe care nu multi clienti si le-ar permite in cazul in care ar fi obligati sa cumpere o sticla intreaga. 70 de astfel de vinuri pot fi deja comandate la celebrul restaurant Loiseau de Vignes, din Beaune, restaurant care in 2010 a primit prima stea Michelin, informeaza lejournalduvin.com. Dintre aceste vinuri nu lipsesc Pommard 1er Cru, Chablis Grand Cru sau Puligny-Montrachet 1er Cru, cum bine ii sta unui restaurant situat in celebra zona Cote-d’Or.

Bineinteles, toate aceste restaurante s-au dotat sau se pregatesc sa-si instaleze aparatele Enomatic, insa nu se limiteaza doar la aspectul tehnic. „80% din vanzarile noste de vin se realizeaza la pahar. Dar masina nu e suficienta, clientul are nevoie de mai mult. De aceea am angajat doi somelieri, pentru a vorbi despre vinuri si a face recomandari”, declara Christophe Gines, directorul restaurantului Loiseau de Vignes, unde pretul paharului de vin este cuprins intre 3 si 45 de euro. Restaurantele care au facut acest pas au tinut cont si de criza, dar si de inasprirea regulamentului de circulatie, care i-a determinat pe multi francezi sa se limiteze la paharul de vin permis. Insa principalul obiectiv al acestei tendinte il reprezinta, dupa cum declara Joelle Brouard, directoarea Institului de Management al Vinului din cadrul Scolii Superioare de Comert din Dijon „recuperarea consumatorului de vin”, mult mai tentat in ultimul timp sa bea mai putin, dar mai bun.

De castigat din aceasta initiativa au foarte multe categorii. Producatorii de vin, restaurantele si, in primul rand, clientii, care pot descoperi vinuri care, in alte situatii, le-ar fi fost aproape interzise. Si nu in ultimul rand firma Enomatic, ale carei vanzari in Franta au crecut in ultimul an cu peste 20%.