Vinul lui Cupidon

Chit ca sarbatoriti Dragobetele sau Valentine’s Day, ca va gasiti in plina campanie de cucerire a unui partener sau ca incercati sa aduceti un pic de emotii noi intr-o relatie prea des molesita de rutina, nu se poate sa nu fi luat in considerare asa-numitele „afrodisiace”, printre care vinul ocupa un loc de cinste, alaturi de stridii, telina, migdale, sparanghel, ardei iuti si zeci de alte alimente.

Publicitate
Oprisor

RADU RIZEA

affectionate couple dining out bxp63165hDaca, in unele cazuri, legaturile chimice dintre ingerarea acestor alimente si stimularea sexuala sunt evidente, la altele nu este foarte clar cum actioneaza, cazand mai degraba sub incidenta dictonului care afirma ca cea mai erogena zona a corpului este creierul. Bananele – fruct falic prin definitie – aduc organismului un surplus de potasiu si de vitamine B, necesare productiei de hormoni sexuali. Capsaicina continuta de ardeii iuti stimuleaza terminatiile nervoase si accelereaza pulsul, dand o senzatie confortabila de caldura (dincolo de nedorita „arsura” a limbii). La fel ca feniletilamina continuta de ciocolata, capsaicina stimuleaza secretia de endorfine, cele care dau senzatia de “high”, similara celei date de unele droguri usoare.
In cazul vinului, insa, efectele sunt mult mai complexe, si mai putin “garantate”, fiind diferite in profunzime de la o categorie la alta de consumatori. In sine, gradul de educatie, cu toate derivatele sale – rafinament, familiaritate cu simboluri vehiculate in cadrul unui grup, cultura a discursului, capacitate de empatizare etc. – va face ca acelasi vin sa fie baut intrun anumit fel si cu anumite efecte de catre persoane diferite. „Exista, evident, lucruri care se aplica oricui, si zugravului, si profesorului universitar”, explica psihologul Sorin Georgescu. „O aroma placuta a vinului va stimula endorfinele, care fac parte din aceeasi clasa cu adrenalina, noradrenalina si dopamina, mediatori chimici care afecteaza centrii placerii. Apoi, continutul de alcool va conduce la intensificarea circulatiei periferice si va «scurtcircuita rezistentele» psihicului. La consumul de alcool, polul instinctual intra intr-o etapa in care este mult mai prolific. Diferentele sunt insa mari intre gesturile oamenilor. Aroma vinului poate fi mai mult sau mai putin studiata de catre cel care consuma, vinul poate fi baut repede sau savurat pe indelete, toate acestea jucand un rol in felul in care este asimilat de catre organism si, implicit, provocand efecte variate”.

Publicitate
Domeniul Bogdan

OFERTA SIMBOLICA

vinul-lui-cupidon-2Consumul de vin inseamna, insa, mult mai mult de atat, devenind nu doar un act de cultura in sine, ci si „mise en place”-ul pentru un trafic complex de simboluri, de la gestul oferirii la exprimarea sofisticata a dorintelor. „A produce placere poate insemna orice, de la a oferi un ceas scump drept cadou pana la a organiza o masa cu lumanari, petale de trandafiri si vinuri bune”, continua Sorin Georgescu. „Ce este de retinut aici este dorinta de a crea un moment inedit. Paharul de vin si lumanarile fac parte din acea categorie de simboluri care reveleaza devoaland, pentru ca aici simbolul ascunde obtinerea altor placeri, insa gestul incumba dorinta, nu o spune explicit. Provocand placere, se face in primul rand pasul catre comunicare. Se spune ca vinul dezleaga limba. Exact asta se intampla, pentru ca vorbim despre o agresiune sublimata si despre tensiunile inerente ale comunicarii care isi pierd din intensitate. Cand doamna care a acceptat invitatia la cina isi asuma atmosfera, este un semn de acceptare a caracterului ludic, un soi de «Accept jocul», iar acesta este un semn de incurajare, aproape o promisiune pentru ceea ce va urma, dar jocul va mai continua pentru ca devine sursa de placere in sine. Din alt punct de vedere, masa si paharul de vin poarta cu sine o incarcatura simbolica ce conduce la valorizare. Faptul ca cineva ofera inseamna ca cel caruia i se ofera este pus intr-o pozitie in sistemul de valori al ofertantului, castiga o exclusivitate, un loc. Cel care ofera, la randul lui, isi satisface o tendinta de exhibare: uite cine sunt, uite ce lucruri cunosc si pot oferi, jonglez cu niste valori rezervate cunoscatorilor, pe care nu oricine le are… Practic, isi subliniaza un statut. Insa cel care ofera va trebui sa conduca foarte atent jocul: sa nu copleseasca, in primul rand, dar sa nu cada in derizoriu – cum ar fi sa oferi o sticla de vin oarecare unui cunoscator rafinat? Ceea ce este oferit trebuie pus in conjunctura, sa fie frumos si rafinat, sa creeze acel moment inedit”.

VINURI SI MANCARURI RECOMANDATE

Acum, daca e mai clar care sunt mecanismele biochimice si simbolice ale seductiei, sa trecem la aplicatii. Principalele alimente care joaca un rol dovedit in stimularea dorintei sunt cele cunoscute deja de milenii. Am mentionat deja bananele, stridiile, telina, sparanghelul si ardeii iuti. Se vorbeste des despre ciocolata, ghimbir, anghinare, ghimbir, miere, cafea, fragi si capsuni, smochine, ananas, seminte de pin si de dovleac, rodii, busuioc, usturoi, ginseng, mosc, trufe, trandafiri (inclusiv ca dulceata sau ceai) si vanilie. In SUA, podgorenii de la Madera Vineyards pretind ca au gasit afrodiziacul suprem amestecand intr-un vin-desert iarba de damiana (turnera difusa), aceeasi planta fiind folosita ca remediu impotriva impotentei de catre vechii azteci, pare-se. Dintre mancarurile gatite, filet mignon si puiul in curry par sa aiba cel mai mult efect. Este mai mult decat evident ca o parte dintre cele de mai sus nu pot fi asociate cu vinul, decat cel mult in doze homeopatice (usturoi, ginseng, curry si chiar banane). In realizarea asortarilor trebuie tinut seama de jocul de coerente si contradictii, texturi si temperaturi pe care le aruncati in joc. Aceste atribute se pot completa sau pot crea opozitii paradoxale, insa extrem de placute (un fondue de ciocolata cu un vin rosu proaspat scos din hruba), o ciocolata amara cu un Shiraz tanar, parfumat si cu un usor rest de zahar si alte asemenea. Lasandu-va pe dumneavoastra sa stabiliti care vi se potrivesc cel mai bine, iata cateva vinuri pe care le consideram demne de a purta titlul de afrodiziac, toate disponibile pe piata autohtona.

EILEEN HARDY’S CHARDONNAY

vinul-cupidon-eileen-hardys

Daca acest soi a trimis multe femei din SUA la Alcoolicii Anonimi, cel facut in onoarea “mamei” vinului australian reprezinta o expresie sublima a strugurelui. Face parte dintre acele Chardonnay-uri de care s-au saturat multi barbati: suprabaricat, untos si plin de aroma de vanilie, ca un cremsnit, fin si delicat, intens si memorabil. In fond, e un vin dedicat doamnelor, un pahar nu va va face rau.

DOMAIN CEPTURA ROSE

vinul-cupidon-davino-domaine-ceptura-rose-2008_mg_5181-tfz-300

Un vin excentric, plin de aroma si de viata. In functie de anul de productie, oscileaza intre petale de trandafiri si fragi proaspat culesi. Un strop de aciditate carbonica ii da un caracter deosebit fata de alte rose-uri, mangaind interiorul gurii cu o textura aerata. Este de o delicatete care nu poate decat sa o flateze pe cea care il primeste. Invoca automat boluri de fructe – cirese, capsuni, zmeura, fragi sau dulceturi din aceste fructe asezate pe biscuiti crocanti neutri, insa poate fi pus si alaturi de sparanghel, anghinare, martipan sau ciocolata fina.

EROTIKON, SHIRAZ

vinul-cupidon-erotikon-shiraz

Poate ca bate la ochi alegerea si „devoaleaza” rapid intentiile putin onorabile, insa vorbim despre o editie limitata si pe cale de disparitie, care vine si cu o oarece poveste in spate. In plus, va puteti lauda ca, dupa o analiza profunda, ati decis ca acum este momentul optim de consum, fiind un vin lansat „inca verde”. Dupa stagiul la sticla, s-a intrupat voiniceste intr-o licoare carnala, glicerica, ce aluneca matasos si seducator peste papile… Un vin rosu, de pus alaturi de carnuri sangerande, pentru o seara cu adevarat speciala.

PEDRO XIMENEZ NECTAR

vinul-cupidon-nectar-pedro-ximenez-dulce

Un sherry aproape cremos, foarte dulce, insa cu un zahar perfect integrat, neagresiv, si care nu copleseste gura. Arome intense de curmale si smochine, miere si un strop de trandafir. Se asaza bine langa o prajitura cu nuci sau alune, o crema de zahar ars sau chiar o salata saraca in otet, insa plina de migdale si seminte de pin.

Recomandare: Cauta vinuri pentru femei