Vinul lui Dinescu în variantele Fifi ca zăpada, Fifi en rose și Fifi capra neagră

Fifi în trei sortimente: alb – cupaj de Riesling, Muscat Ottonel și Chardonnay , rose din Cabernet Sauvignon  și roșu –  Fetească Neagră – este noua gamă de vinuri pe care o va lansa Mircea Dinescu,  într-o sesiune publică de degustări și autografe vineri, 22 aprilie la Selgros Băneasa și joi, 28 aprilie la Selgros Brașov, la ora 18.00.

Publicitate
Telna

Dacă vă întrebați care e treaba cu Fifi, ne explică poetul, pasionat de vin și gastronomie:  ”Acum vreo cinci ani, luându-i un interviu unui căprar amărât din satul Cetate, pe nume Ciucurel, stând în iarbă cu o cană de vin între noi, una dintre capre a început să amușineze cu interes cana și, fără sfială, și-a băgat boticul în ea, sorbind cu nesaț câteva guri de Tămâioasă Românească. Celelalte capre, prinzând curaj, au stat la coadă ca să guste și ele parfumata licoare. Atunci am trimis pe cineva să cumpere de la minimarketul din sat vreo trei sticle de vin cu origini controlate, să vedem dacă vor pune caprele botul și la ele. Ei bine, au mirosit dar n-au gustat, ceea ce m-a făcut să cred că, mai degrabă decât laboratoarele de acreditare a vinurilor de pe piață, caprele detectează făcătura și vopseaua.”
Vinulluidinescu

Iată cum își descrie Mircea Dinescu vinurile: FIFI ca zăpada este un cupaj demisec de Riesling, Muscat Ottonel și Chardonnay din 2015. Un vin de o culoare limpede galben-verzuie, cu miros puternic fructat și note delicate de soc înflorit; gust parfumat și persistent, aciditate plăcută, neagresivă, impresie de prospețime și vivacitate. Asocieri culinare: aperitive, pește, fructe de mare, brânzeturi, legume, salate.

Publicitate
Telna

FIFI capra neagră este un vin rosu sec, obținut din Fetească Neagră, produs în 2015. Culoare roșu-rubiniu intens, cu reflexe purpurii. Miros profund și persistent, cu note de prune ușor afumate, ciocolată, ierburi uscate și piper verde. Gust rotund, generos, susținut de taninuri mătăsoase și de prospețime. Un vin ușor de băut, care se poate consuma tânăr, dar care, datorită structurii taninice bine integrate, denotă potențial de învechire. Asocieri culinare: friptură de rață sau miel la cuptor, vită, vânat, brânzeturi maturate.

FIFI en rose este un Cabernet Sauvignon vinificat în rose, demisec, din 2015. Culoare roz-trandafiriu intensă și luminoasă, gust  suplu și proaspăt, cu note exotice și o discretă aromă de dulceață de trandafir. Aciditatea medie se îmbină cu zahărul, conferindu-i prospețime, ce-l face ușor de băut la orice oră. Asocieri culinare: aperitive, salate, brânzeturi, legume, pește și cărnuri albe la grătar.

”Să nu vă închipuiți că oamenii cu obraz subțire disprețuiesc vinurile de cursă lungă. Cupajul de Chardonnay, Riesling și Muscat Ottonel, de pildă, nu-i pentru mocofani, dar poate provoca o plăcere egală și unui profesor universitar și unui lucrător cu sapa. Mulți snobi beau la restaurantele din Paris apă de la chiuvetă și cred că-i Evian. Eu nu-s adeptul vinurilor exclusiviste, pentru că o papilă gustativo-inteligentă se lasă subjugată nu de eticheta de pe sticlă, ci de mesajul ascuns al vinului”, a adăugat Mircea Dinescu.