Vinul moldovenesc face un nou pas spre calitate

De curand, in Republica Moldova a luat fiinta „Asociatia Micilor Producatori de Vinuri”, prima asociatie neguvernamentala non-profit care isi propune sa educe publicul consumator de vin, sa instituie un cod de bune practici in sectorul vitivinicol si sa promoveze interesele micilor producatori de vinuri.

Publicitate
Excursii

Pentru inceput, din asociatie fac parte cinci mici producatori: Vinaria Nobila, Equinox, Pelican Negru, Mezalimpe si Et Cetera. Vinurile produse de acestia sunt prezentate, cu lux de amanunte, pe site-ul asociatiei, www.winemoldova.com, site realizat cu sprijinul USAID si CEED, proiectul pentru Cresterea Competitivitatii si Dezvoltarea Intreprinderilor.

Conform producatorilor, embargoul rusesc asupra vinurilor produse in Moldova a dus la schimbari fundamentale ale pietei. In conditiile in care industria vinului angajeaza 27% din populatia activa din Republica Moldova, iar sectorul reprezinta 15% din PIB-ul tarii (85% din productie fiind exportata), pasul spre calitate pe care il propune noua asociatie este singura metoda prin care Moldova poate tinti spre pietele din Vest. In consecinta, Asociatia va actiona si ca for de lobby legislativ, in conditiile in care actualele reguli de licentiere a producatorilor par sa nu ia in calcul decat producatorii de mari dimensiuni, cofinantarile de stat referindu-se doar la tehnologie cu mult peste capacitatea de productie a companiilor mici.

Publicitate