“Vinul.ro & bucate dobrogene” – despre valoarea deosebită și gusturile distincte ale produselor regiunii (Cezar Ioan, invitat la RRA)

Cezar Ioan (Vinul.Ro) este inițiatorul primului volum de recomandări de vinuri românești scrise de bloggeri și comunicatori de profil

După cum bine ştiţi, Vinul.ro a poposit la Constanţa în week-end-ul 14-16 iunie, pentru a pune reflectoarele pe minunatele vinuri şi bucate dobrogene. Evenimentul a fost conceput special ca oamenii să cunoască valoarea deosebită şi caracterul distinct al produselor dobrogene, în peisajul autohton. Alături de noi au fost cramele Alira, Domeniul Bogdan, La Sapata, Histria, Gabai, Domeniile Ostrov, Trantu, Vinuri de Măcin, Via Viticola Sarica Niculiţel, dar şi producători de delicii locale – Picurarlu de la Stejaru, Kadyr House, Moş Iosif, Dobrogea Grup, Gold Baklava, Dulceaţă de Trandafiri, Jade Oriental Cafe. Am avut şi produse artizanale de la Valentina Koker şi produse naturale de la Sano Vita.

Publicitate
Excursii

Ca de obicei, prietenii noştri de la Radio România Actualităţi ne-au făcut onoarea de a susţine demersul nostru, invitându-l pe Cezar Ioan să vorbească despre cele trei zile de expo food&wine în emisiunea Deschis de Rusalii, producător  Florentina Varga, realizator Eugen Rusu. Despre rezultatele concursului de vinuri, valoarea gastronomiei locale dar şi recomandări de winepairing pentru o zi toridă de vară la malul mării, citiţi mai jos. Citiţi şi vă inspiraţi!

Realizator – Eugen Rusu: Cezar Ioan, unul dintre iniţiatorii Zilei Naţionale a Gastronomiei şi Vinului din România, dar şi un critic rafinat al vinurilor, i-a provocat pe producătorii din zona Dobrogei să se reunească în cadrul unui concurs local de vin. Astfel, a avut loc primul concurs de vinuri din Dobrogea, iniţiat de un critic de vin. Au fost prezentări, degustări. Cezar Ioan este alături de noi, din nou, bun găsit! Să ne povestiţi cum a fost.

Publicitate
IWCB

A fost foarte frumos! Concursul a reunit nouă producători din regiunea Dobrogei, la start, cu aproape 60 de vinuri. Mă bucur să spun că patru cincimi din vinurile pe care le-am testat cu ocazia asta au fost de o calitate peste media altor întâlniri de gen, ceea ce este remarcabil.

Adică sunt foarte bune, patru din cinci.

Sunt foarte multe vinuri bune, de la multe crame. Noi am vrut să punem puţin bazele, cu această ediţie-pilot, unui demers comun de promovare a producătorilor dobrogeni de vinuri, dar şi de punere în comun a producătorilor de vinuri cu producătorii de bucate tradiţionale din regiune. Scopul este de a promova şi de a conştientiza opinia publică, turiştii în special, de valoarea deosebită şi de caracterul foarte distinct al produselor dobrogene în peisajul mai larg al gastronomiei şi vinurilor din România.

Atunci, de ce aţi iniţiat acest concurs la malul mării?

Pentru că urmează un sezon care va fi foarte bun la malul mării, pentru că vara evident interesul întregii opinii publice este sensibilizat despre litoralul românesc şi atunci am crezut că e cel mai bun moment, la debutul sezonului, în care să facem aceste afirmaţii împreună cu producătorii locali. Acolo există diversitate, există calitate şi lucruri pe care nu le poţi găsi în alte regiuni ale ţării, deoarece sunt specifice.

Câţi producători au venit?

Zece producători de vinuri şi încă vreo opt producători de brânzeturi tradiţionale, dulciuri – de la sarailie şi baclavale şi alte minuni locale – la producători de salamuri şi cărnuri afumate.

Cred că a fost un adevărat show acolo!

Noi am spus că deşi e o ediţie-pilot, e un mic spectacol al diversităţii de gusturi dobrogene.

Vin alb sau roşu, care deţine supremaţia?

În sezon şi la malul mării, cele albe şi rose, dar şi cele roşii chiar s-au dovedit a fi foarte valoroase, aşa că probabil din toamnă sau seara pe răcoare…

Sunteţi critic, dar nu pot să nu vă întreb despre o reţetă, într-o seară de vară, cu o briză, pe litoralul românesc, daţi-mi o reţetă cu vin şi ceva alături?

Vă pot da o reţetă de la seara inaugurală, Piperchi târgâsite, mâncare specifică armânească, făcută din ardei roşii cu brânză de oaie, ou, puţin usturoi. E greu de povestit o astfel de mâncare dar imaginaţi-vă gusturile ardeilor copţi, cum se combină dulci cu brânza de oaie şi alături de mâncarea asta un rose bine răcit, sec, dar aromat, care completează cu o parte de prospeţime gustul mâncării menţionate.

Cum v-aţi simţit la Constanţa?

Constanţa rămâne un oraş foarte primitor şi am avut plăcerea să descopăr cu ocazia acestui eveniment secretele oraşului vechi, am reuşit să facem atât pentru cei din partea locului cât şi pentru noi, un tur al Constanţei, pietonal, ghidat şi pe care îl recomand oricui, nu durează mult, e accesibil cu piciorul foarte uşor şi ai ocazia să descoperi istoria unui oraş fascinant.

Adelina Boboc, Creative Writer&Project Manager Vinul.ro