Vinul romanesc, ambasador cultural la Varsovia

Articol de Sergiu Nedelea, presedinte Federatia Somelierilor din Romania

Publicitate
Vinarte

Pe 5 mai, la Teatrul Collegium Nobilium din Varsovia, expertul in comunicare-marketing Gheorghe Moisescu a prezentat in fata unei numeroase asistente scrisorile de acreditare ale vinului romanesc in calitate de ambasador in Polonia al culturii noastre. Cel mai nou eveniment din seria celor semnate de Gheorghe Moisescu a fost organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman si a fost sustinut de catre patru dintre cei mai valorosi producatori romani: Vinarte, Crama Rotenberg, Crama Basilescu si Crama Girboiu.

In fata unui public format din oameni de cultura, diplomati, oficiali, precum si jurnalisti de vin, autorul proiectului a tinut o scurta prelegere despre vinul romanesc si despre traditia culturala a acestuia. Apoi, cei prezenti au avut prilejul sa cunoasca direct cele 23 de vinuri romanesti de elita create de catre cei patru producatori selectati. Acestia au fost reprezentati la eveniment de catre Sergio Faleschini (Vinarte), Dan Ionel (Cramele Rotenberg), Gabriel Lacureanu si Florin Preda (Crama Basilescu) si Livia Garboiu si Constantin Girboiu (Crama Garboiu).

Publicitate

Vedetele zilei au fost prezentate in asociere cu mezelurile traditionale romanesti de la firma Angst, reprezentata de catre Mihai Botan. Publicul polonez a fost cucerit nu doar de aromele si savoarea vinurilor, de potentialul lor asociativ, ci si de etichetele artistice pe care multe dintre vinurile noastre le au. A doua zi, la Ambasada Romaniei din Varsovia a avut loc o alta degustare, care de acesta data a luat forma unei intalniri de bransa, la care s-au stabilit contacte de afaceri cu firme de profil, dar si cu jurnalisti interesati.

Arta a subliniat valentele culturale ale vinului

In debutul evenimentului, pe scena au urcat Grigore Lese alaturi de grupul Iza. Reputatul rapsod a cantat balade, cantece ramase in memoria colectiva, doine, dar si cantece pastorale cu texte arhaice si a dansat impreuna cu Iulia Gorneanu. Grupul Iza din Maramures a intervenit in spectacol cu suite de joc, strigaturi, piese cu mult ritm, reprezentative pentru muzica taraneasca din Transilvania ultimelor doua secole. Grigore Lese si grupul Iza au creat prin muzica imaginea satului romanesc din vechime, guvernata de ritual, datina, calendar popular, superstitii si o filozofie taraneasca care s-a transmis pe cale orala pana in zilele noastre. Muzica a fost ilustrata vizual de fotografiile si filmele artisului Nicu Ilfoveanu, mixate pe muzica de VJ Vali Chincisan. Daca Grigore Lese a mai avut ocazia sa cante anterior alaturi de grupul Iza, a fost pentru prima data cand Nicu Ilfoveanu a colaborat cu Vali Chicisan, iar rezultatul a fost cel putin spectaculos.

Ecouri: „o Romanie descatusata din stereotipuri”

Primele ecouri “post factum” ale evenimentului au confirmat asteptarile organizatorilor. Unul dintre jurnalistii de vin polonezi prezenti la eveniment scria in publicatia StarWines ca “evenimentul a demolat stereotipurile si generalizarile”. Pana acum, Romania era asociata in Polonia cu periferii inapoiate, cu o saracie boema, cu Ceausescu, cu automobilele Dacia, cu Gheorghe Hagi, sau cu Nadia Comaneci. Jurnalistul marturiseste ca a venit la eveniment “gemand sub greutatea acestor stereotipuri”. La plecare, nota: “Romania a organizat un eveniment fantastic in Varsovia, in care a dominat incercarea onesta si creativa de a-si schimba imaginea”.

Din punctul sau de vedere, cea mai buna impresie au lasat-o vinurile de la Vinarte: un Sauvignon Blanc si un Cabernet Sauvignon (ambele tinere) si apoi Soare 2005 si Merlot Prince 2008, urmate de Rieslingul botritizat Sirena Dunarii, din 2002. De la ceilalti producatori, au facut aceeasi buna impresie Merlotul Notorius de la Rotenberg si Fetestile Negre de la Crama Basilescu si de la Crama Garboiu. “A fost o experienta placuta. Nu este vremea contemplarii. Mai degraba bea, nu astepta…”, mai nota jurnalistul polonez.

Acelasi efect demolator asupra perceperii Romaniei prin stereotipuri l-a avut si mixajul imaginilor surprinse de artistul Nicu Ilfoveanu vizionate pe fondul recitalului sustinut de Grigore Lese, secondat de ansamblul Iza.

2 thoughts on “Vinul romanesc, ambasador cultural la Varsovia

  1. Domnule Polonezul, ma gandeam ca va gandeati la Tratatul de la Varsovia, cand a-ti spus „Tratatia de la Varsovia”. Mentionez ca misiunea noastra acolo a fost pur culturala, chiar daca cultura promovata de noi se recomanda a fi consumata cu moderatie si cu responsabilitate. Lasand glumitele deoparte, este bine ca astfel de lucruti se intampla. Stima!

Comments are closed.