Vinul rosu, bun pentru sedentari

Resveratrolul, unul dintre compusii vinului rosu, poate combate efectele negative ale vietii sedentare, potrivit unui studiu prezentat de publicatia britanica Decanter.

Publicitate
Casa Timis

Principalul obiectiv al studiului realizat de catre Federatia Societatilor Americane de Biologie Experimentala (FSABE), a fost acela de a descoperi daca resveratrolul, antioxidant prezent in vinul rosu, ar putea combate efectele negative cauzate de starea de imponderabilitate in cazul astronautilor. Conform acestui studiu, resveratrolul ajuta la cresterea masei musculare si a celei osoase, prevenind riscul de osteoporoza. In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au administrat unui grup de cobai o doza zilnica de resveratrol, comparand starea de sanatatea a acestora in stare de imponderabilitate, cu a altora, carora nu li s-a administrat antioxidantul. In timp ce cobaii fara resveratorul au suferit o reducere a masei musculare si a densitatii osoase, dezvoltand si rezistenta la insulina, unul dintre simptomele diabetului, la cei tratati nu s-a inregistrat nici un astfel de efect.

George Weissmann, redactorul publicatiei Federatiei Societatilor Americane de Biologie Experimentala, unde a fost publicat studiul, a declarat ca resveratrolul nu reprezinta un substitut pentru exercitiile fizice, dar poate ajuta la combaterea efectelor negative cauzate de inactivitate. „Este foarte limpede ca organismul uman are nevoie de activitate fizica, insa pentru multi dintre noi sa facem miscare nu este atat de simplu. Mediul de imponderabilitate face ca activitatea fizica sa fie imposibila pentru astronauti. In aceeasi masura multi dintre cei cu viata sedentara, care lucreaza la birou, dezvolta aceleasi tulburari si afectiuni. Resveratrolul nu este un substitut pentru exercitiile fizice, dar poate incetini deteriorarea masei musculare si a structurii osoase”, sustine Weissmann.

Publicitate

Un alt studiu realizat anul acesta de catre Universitatea din Glasgow a demonstrat ca aceasta substanta antioxidanta poate fi folosita in tratarea inflamatiilor precum apendicita sau peritonita.