Pe 21 noiembrie, artistul de talie internaţională Răzvan Stoica a susţinut un recital de vioară în cadrul Galei Premiilor de Excelentă 2016. Celebra vioară Stradivarius 1729, pe care acesta o mânuieşte cu măiestrie, a condus evenimentul într-o lume sonoră, vie, plină de culoare, apropiind deopotrivă „Balada” lui Ciprian Porumbescu sau variaţiile lui Paganini de oamenii şi lumea vinului.
Absolvent al „Royal Conservatory” din Amsterdam şi stabilit de 12 ani în Olanda, Răzvan Stoica este cu certitudine unul dintre cei mai importanţi muzicieni ai momentului. Cunoscut pentru tehnica sa excepţională şi pasiunea interpretării, artistul a atras admiraţia publicului şi a criticilor din întreaga lume, fiind onorat cu peste 30 de premii internaţionale. Din anul 2009, Răzvan cântă la o vioară Antonius Stradivarius datată din anul 1729, pe care a câştigat-o prin competiţia de prestigiu „Strad Prize” de la Salzburg în favoarea a 180 de concurenţi. În urmă cu 3 ani, artistul a cucerit marele premiu al EURORADIO New Talent Competition desfăşurat la Bratislava, atrăgând atenţia lumii întregi.
În avanpremiera evenimentului din 21 noiembrie, Răzvan Stoica a acordat un interviu în exclusivitate pentru revista Vinul.ro, în care ne-a destăinuit atât din secretele muzicii şi experienţelor sale profesionale, cât şi din pasiunile care îi conduc viaţa.
Vinul.ro: Răzvan, pentru a începe chiar cu frumosul prilej în care ne intâlnim – cum ai găsit invitaţia noastră, de a concerta în cadrul unui eveniment dedicat vinurilor româneşti?
R.S: Deşi inedită, invitaţia am primit-o ca pe o provocare şi cu o deosebită plăcere. Se ştie că muzica este un element al simţurilor care, atunci când este transmisă cu toată dăruirea, aduce bucurie oamenilor. Gândesc acelaşi lucru şi despre vinuri, care au la rândul lor artiştii lor pricepuţi, cu aceeaşi menire: să bucure oamenii. Aici am văzut eu similitudinea şi am găsit încântarea în această colaborare.
Vinul.ro: Şi pentru că am început cu vinurile, Răzvan, ce vin îţi place?
R.S. Vinurile mele favorite sunt vinurile roşii (zâmbeşte). Întâmplător sau nu, de culoarea roşie se leagă şi iubirea mea muzicală – vioara Stradivarius. În cercurile cunoscătorilor, viorile create de lutierul Antoni Stradivari, sunt denumite „viorile roşii” datorită lemnului de esenţă din care sunt create. Aşadar îmi plac vinurile roşii care au ceva de spus, care sunt armonioase în toate calităţile lor. Am câteva vinuri favorite franţuzeşti sau din lumea nouă, însă apreciez foarte mult şi soiurile româneşti precum Feteasca neagră, Băbeasca sau Negrul de Drăgășani.
Vinul.ro: Vorbeşti de România. Cât de legat eşti de această ţară, ştim că tu locuieşti în Amsterdam şi chiar acum tocmai vii de la un concert.
R.S. Da, chiar ieri am concertat în Amsterdam împreună cu orchestra pe care o conduc, Kamerata Stradivarius, a fost un concert foarte reuşit şi apreciat, Olanda este o ţară cu preocupări serioase în zona muzicii clasice.
Despre România pot să vă spun că sunt extrem de ataşat, aici am copilărit. Mă simt de asemenea legat de România prin prisma publicului prezent la concertele mele, pe care îl simt foarte aproape. Într-un mod greu de pus în cuvinte simt o comuniune puternică cu acest popor pe care îl respect şi apreciez, care a dat valori în muzică precum Ciprian Porumbescu sau George Enescu. Mă străduiesc să includ în angajamentele pe care le onorez anual şi prezenţe pe scenele din România.
Vinul.ro: Cum ai descrie cariera ta profesională? Cum ai descrie sursele tale de inspiraţie?
R.S. Cariera mea profesională a început de timpuriu, aş spune. De la o vârstă foarte mică am simţit că trebuie să fac muzică, iar familia mea, care este o familie de muzicieni, a fost cadrul perfect de încurajare. Am ţinut prima dată vioara în mână la 4 ani. Şi de atunci am evoluat. Şi eu, şi vioara. Mi s-a spus în repetate rânduri că sunt foarte tânăr, dar am considerat acest lucru un avantaj, găsind că am timp să învăţ şi să creez. Am avut mentori, am găsit inspiraţie atât în jurul meu, cât şi în experienţele personale cu muzica. Cariera mea profesională aş defini-o: sonoră, care merge după sunet. Natural, lin şi cu toate variaţiile pe care aceasta le poate prezenta.
Vinul.ro: Cat exersezi, chiar şi astăzi, când eşti deja un violonist consacrat?
R.S. Studiul în muzică nu se opreşte niciodată. Te opreşti când refuzi să mai evoluezi. Ori eu gândesc că muzica este ceva viu, împreună cu care devii continuu. Studiez diferit – în funcţie de programul pe care îl am de pregătit pentru concerte, la ore diferite, ce îmi permit să mă deplasez în oraşele de concert. Uneori 8 ore, uneori mai mult.
Vinul.ro: Ce proiecte noi ai? Ce se anunţă pentru anul 2017?
R.S. 2017 se anunţă un an plin şi, în premieră pentru România, pregătesc primul meu turneu împreună cu sora mea, pianista Andreea Stoica. Pregătim proiectul Stradivarius la Operă pe care în formatul DUO STOICA (vioară Stradivarius şi pian) în primăvară îl vom prezenta în 8 oraşe din România iubitorilor de muzică clasică. Pe pagina mea de Facebook şi pe website vă voi ţine la curent cu detaliile concertelor şi vă aştept cu cel mai mare drag.
Vinul.ro: Ai un mesaj pentru iubitorii de vin?
R.S. Eu cred că oamenii sunt ca vinurile bune. Dacă sunt valoroşi de tineri, aceste calităţi au toate şansele să crească odată cu trecerea timpului. Aşadar: să căutăm vinuri bune!