Vinul rosu vindeca insomnia

Vinul rosu are gust placut, este bun pentru sanatate, ajuta la prelungirea vietii si, recent, s-a descoperit ca este un tratament foarte bun impotriva tulburarilor de somn, este concluzia unui studiu aparut in Italia, informeaza dailymail.co.uk .

Publicitate

Cercetatorii de la Universitatea din Milano, autorii acestui studiu, au descoperit ca in cojile boabelor de struguri rosii exista o mare cantitate de melatonina, hormonul care ii “spune” organismului cand este necesar sa mearga la culcare. Specialistii au masurat cantitatea de melatonina prezenta in coaja a opt varietati de struguri italiene.
S-a stabilit ca printre soiurile de vin care contin o mare cantitate de melatonina se numara Merlot, Cabernet Sauvignon si Chianti. Cea mai mare cantitate din acest hormon se gaseste intr-o varietate de struguri care se numeste Nebbiolo.Melatonina, hormon produs de glanda pineala, care poate influenta libidoul si incetini imbatranirea, este si un antioxidant foarte puternic, luptand impotriva radicalilor liberi care provoaca bolile canceroase.

Profesorul Marcello Iriti, coordonatorul acestui studiu, a declarat: “Continutul de melatonina din vin regleaza ritmul circadian (ritm biologic intern pe o durata de aproximativ 24 de ore al unui organism, n.r.) in acelasi mod ca melatonina produsa de glanda pineala”.

Publicitate
Caloian

Unii cercetatori sunt sceptici fata de rezultatele acestui studiu, fiind de parere ca alcoolul poate afecta calitatea somnului. Studii anterioare au stabilit ca o alta substanta din coaja strugurilor, numita resveratrol, care se mai gaseste in dude si in arahide, poate contribui la prelungirea duratei de viata, are efecte anticancerigene si protejeaza organismul in cazul unui infarct. Vinul rosu are efecte benefice si in cazul bolilor cardiace, pulmonare si Alzheimer.