Vinul saptamanii: La Spinetta, Nebbiolo, Langhe

La Spinetta este un vin de categorie grea, dintre vinurile care merita sa stea in “deschiderea” iernii si a ciclului de vinuri rosii grele pe care le presupune. Sincer vorbind, se potriveste mai mult pentru initiati decat pentru iubitorii amatori de vin. Pentru acestia din urma, La Spinetta este mai degraba o lectie-reper asupra a felului in care poate vorbi un vin. In primul rand, pe orice parte l-ai privi, ramane un vin ciudat, greu de definit si extrem de rafinat, chiar si pentru gusturi evoluate. Daca de Toscana si de legendara familie Biond-Santi s-a cam auzit si pe la noi in ultima vreme, vinurile din Langhe au ramas intr-o nemeritata obscuritate.

Cel de fata este ceva in care se amesteca, deloc discret, accente minerale, in aceeasi oala cu cirese bine coapte si ceva flori si condimente. Adica arome greu de prins in acelasi vin, oricat ar fi Nebbiolo de expresiv. Dupa ce gustati si va mirati, amintiti-va ca “micul rinocer” (vezi eticheta) este, de fapt, vinul entry-level al producatorului, fapt care nu l-a impiedicat sa obtina 91 de puncte de la Wine Advocate.

Dupa ce va “expira” mirarea”, mai cantariti o data media de pret pentru marile chateau-uri si cea pe care o solicita italienele de top…

Pret: 138 RON
Disponibil: Magazinele Comtesse du Barry (www.lemanoir.ro)