Vinul si aplicatiile sale

Articol de Cosmin Tudoran /

Trebuie sa recunosc ca am ajuns in domeniul vinului dintr-o curiozitate. Iar cum sunt un disperat al gadgetului intitulat iPhone, am ajuns, evident, sa caut si aplicatii de gen. La o cautare scurt dai de zeci de astfel de aplicatii. Insa nu are sens sa iti instalezi mai mult de 4, 5 pentru ca in mare fac toate cam acelasi lucru. E clar ca pentru un neinitiat drumul e lung, dar pentru cei care au facut deja primii pasi, a tine minte un vin sau a citi despre un soi e deja mai mult decat un „must“. Iata mai jos un top al celor mai interesante aplicatii legate de vin. Am sa incep cu DryncWine, care nu neaparat e cea mai buna, dar, subiectiv vorbind, e cea mai des folosita.

Drync

http://www.drync.com

Aplicatia are nenumarate review-uri si comentarii pentru 1,2 milioane de vinuri. Are o lista de „Most Wanted“ si „Top Rated“, calculate pe rating-urile utilizatorilor. Vinurile beneficiaza si de caracterizari ale degustatorilor ce scriu in WineSpectator, Wine Spirits sau Wine Enthusiast. Pe langa toate acestea, DryncWine te ajuta sa completezi baza de date cu vinurile propuse de tine. Softul are o recunoastere fotografica, astfel incat la fotografierea unui vin nou, s-ar putea sa gasesti deja vinul inregistrat. Poti astfel citi si compara notele de degustare facut de altii inaintea ta. Fiind un instrument ce merge folosit aproximativ ca Wikipedia, poti adauga cate un vin de fiecare data cand ai ocazia. Astfel, „crama“ virtuala creste si poti memora temeinic ce si cand ai baut. Daca vinul e de negasit, aplicatia te invita sa trimiti fotografia via email pentru completarea bazei de date. Daca mai conteaza, softul te lauda cu ce bei pe Facebook si Twitter, primind medalii de fiecare data cand treci niste praguri ca degustator. Da, conteaza like-urile prietenilor care iti impartasesc acelasi hobby! DryncWine nu e gratis, dar te costa putin: 4,99$, disponibil in AppStore si Android.

Pair it!

http://www.pairitapp.com/screenshots.htm

Vinul trebuie asociat cu mancarea. Somelierul Bogdan Dumitrescu spunea la un moment dat ca preparatul culinar trebuie sa vina dupa alegerea vinului, iar astfel poti iesi mult mai bine din punct de vedere „financiar“. Cheful Bruce Riezenman din San Francisco a efectuat nu mai putin de 20.000 de combinatii, adunand premii dupa premii. Cu aplicatia aceasta poti alege vinul dupa mancare, mancarea dupa vin, sau pur si simplu sa lasi aplicatia sa aleaga pentru tine, tragand maneta ca la slot-urile din Vegas. Preparatele culinare s-ar putea sa nu semene cu cele mioritice, insa poti pricepe ca cele peste 180 de soiuri de struguri pot fi combinate cu mancaruri. Astfel, daca Bruce zice ca la miel ar merge un Zinfandel, atunci combinam americanul cu mioriticul. Iar ca sa fie totul in regula, dupa ce alegi vinul aplicatia iti sugereaza ce preparat ar merge, putand beneficia chiar si de reteta. Merg pe aplicatia aceasta mai ales cand sunt in fata raftului de vinuri. Pair it! costa 4,99$ si e disponibil atat in Appstore, cat si in Android.

Hello Vino

http://www.hellovino.com

Hello Vino este somelierul tau de buzunar. Aplicatia pare foarte „easy-to-use“ si dupa ce o invarti pe toate partile chiar se demonstreaza a fi astfel. Pleaca de la a te intreba ce vin doresti si pentru ce scop, cu ce ocazie. In cazul in care ai deja vinul, te ajuta sa iti stabilesti si meniul. Ai aceeasi posibilitate ca si la DryncWine de a iti adauga vinurile proprii in „beciul virtual“, ca mai apoi sa te lauzi in fata prietenilor de pe Facebook sau Twitter cu alegerea ta. O parte foarte interesanta a softului sunt review-urile audio. Alegi un vin, dai play si o voce suava te informeaza tot ce e mai important legat de optiunea aleasa. Vocea suava ii apartine wine-expertului, somelierul Elisabeth Schneider – din Atlanta, Georgia. Partea de final e rezervata contului pe care esti invitat sa ti-l faci. Nu de alta dar, odata ce raspunzi la intrebarile legate de preferintele tale, softului ii e mult mai usor sa iti sugereze viitoare surprize. Hello Vino e valabil atat in AppStore cat si in Android. Si e gratis!

Wine Spectator – VintageChart+

http://apps.winespectator.com/vintagechart

Aplicatia apartine revistei Wine Spectator si e o aplicatie mai profesionista, dedicata cunoscatorilor. Evident ca, fiind vorba de Wine Spectator, revista care a facut review-uri la peste 250.000 de vinuri, cate 15 mii pe an, baza de date e considerabila si demna de urmarit. Softul asta te ajuta ce sa alegi daca esti amatorul colectionarii de vinuri. Are un meniu usor de folosit, impartit fie pe o lista de tari, fie pe harta. Personal am ales harta, pentru ca memoria fotografica ma ajuta sa localizez mai rapid zonele geografice. Navigand prin meniu alegi tara, locul, iar apoi aplicatia iti deschide anii. Daca iti sugereaza sa nu alegi vin din Valea Rhoneului de 2005, iti explica si de ce. Ca a batut mistralul mai tare decat trebuia, ca Jean a uitat apa deschisa etc. Chiar daca nu esti in fata unei sticle ce se vrea a fi cumparata, ia aplicatia, deoarece te ajuta sa inveti. In plus, e gratis! O poti avea atat din AppStore cat si din Android Market. P.S.: La meniul LearnMore, acceseaza tab-ul „WS Tasting Procedure“, ca sa urmaresti un clip cu echipa Wine Spectator aflata la munca. O sa iti placa!

AG Wine

http://www.agwine.com

Aplicatia e extrem de simplu de folosit. E un soft mai pedagogic, daca imi e permisa clasificarea. Utilizatorul poate alege tara de care e interesant, dupa care poate sa caute vinul bazat pe preferintele personale. Amatorul de ampelografie va fi insa extrem de fericit. E drept ca sunt doar opt tari in meniu, dar fiecare tara are incluse toate soiurile de struguri. Poti afla astfel lucruri importante despre Amarone DOCG din Italia, Tannat-ul de Argentina sau Rutherglen-ul de Australia. In plus, ramai socat de miile de soiuri de vin existente pe taramurile celor opt. O alta clasificare rapida si extrem de usor de folosit e cea pe baza mancarurilor. Ai un meniu scurt din care poti alege pestele, carnea, pizza sau branza. Alegem branza. Un alt sub-meniu te intreaba de care branza ai: tanara, cremoasa, albastra. La alegerea soiului de branza softul iti sugereaza automat ce fel de vin se potriveste, oferta fiind destul de mare si usor de intuit daca e alb sau rosu. Aplicatia vine doar pentru cei cu iPhone sau iPad si costa 3,99$. O bagatela!