Vinul.Ro la Verona: concursul Vinitaly 2008, instructiuni de folosire

Text si foto: Loreta Budin, Clubul Presa de Vin

“Stau la masa mea cea mica / Si compun o scrisorica…”. Pe masa mea cea mica troneaza 13 pahare plus unul, o sticla cu apa plata, un cosulet cu chifle, sputtachiera – scuipatoarea. Si mai e o placuta cu numarul comisiei din care fac parte – comisia 19, din totalul de 21 – , si mai e si steagul Romaniei. Si nu compun o scrisorica, ci trebuie sa completez o fisa de degustare, de analiza senzoriala. Si nu una, ci vreo 26, pana la masa de pranz. Si cam tot atatea dupa. Si asta timp de 5 zile. Sunt coplesita de responsabilitate. Fratilor, e concurs.

E concurs mare, cam cel mai mare de acest gen: Concursul International de Vinuri Vinitaly 2008, editia a 16-a. Precede targul international de vinuri din Verona si e o treaba organizata cat se poate de serios. Se tine in VeronaFiere, un fel de Romexpo la puterea a doua. Sau la a treia, ma rog.

Au fost alcatuite 21 de comisii de jurizare, menite sa desemneze medaliatele din 3.654 de vinuri participante. Din fiecare comisie fac parte doi oenologi italieni, unul international si doi jurnalisti internationali invitati de ICE, Institutul italian pentru Comert Exterior. Prezenta jurnalistilor da un plus de credibilitate si de vizibilitate evenimentului, manifestarea fiind un excelent prilej de a-i face sa cunoasca si mai multe vinuri italiene de calitate.

Dr. Giuseppe Martelli, presedintele Union Internationale des Oenologues, coordonatorul comisiilor si maestru de ceremonii, se apropie de microfon: “Prego”. Somelierii isi fac aparitia, fiecare se opreste in dreptul unui rand de mese.

La unison, ridica bratul cu sticla vin varata intr-un saculet, sa nu i se vada eticheta. Apoi, incep cu mesele din fundul salii; servesc, inainteaza, servesc, inainteaza… Si tot asa, masa cu masa, cu miscari perfect coordonate, ca intr-un balet, pana ajung iar in fata. Ridica din nou sticla, apoi parasesc sala intr-o tacere plina de respect. Coregrafia e si mai interesanta cand se lasa cu decantare – operatiunea se face, evident, in fata onor membrilor comisiilor.

“Binnng!”. Cineva a scapat pe jos un pahar. Nu se uita nimeni, nu se mira nimeni. E primul pahar din zecile care se vor face tandari in zilele ce urmeaza.

Patru minute si de la capat

Stau la masa mea cea mica si agit paharul cu prima proba. Miros, degust. Apoi, pe fisa din fata, in dreptul fiecarei subrubrici, incercuiesc cu carioca rosie punctajul, echivalentul calificativelor “excellent”, “very good”, “fair” etc. Pentru vinurile linistite sunt 14 subrubrici de completat, corespunzatoare aspectului, buchetului, gustului si impresiei generale. Pentru efervescente, fisa are 15 subrubrici.

Baletul somelierilor

Dupa ce ai incercuit, aduni pe verticala, pentru a face totalurile partiale; apoi, aduni “partialele”, pentru a obtine totalul final. Sau, mult mai simplu, numeri casutele libere din stanga celor incercuite, si le scazi din 100. Rapid, obtii totalul final. E o metoda buna de verificare – pentru ca organizatorii insista totusi sa faci si totalurile partiale.

Pare simplu? Nu e. Nu la inceput. Ai la dispozitie doar 4 minute pentru a evalua o proba. Din simt de raspundere, ai vrea sa petreci mai mult timp cu un vin, sa il lasi sa respire, sa-ti vorbeasca inainte a-l captusi cu un “very good” sau cu un “fair”. Mecanismul defilarii somelierilor cu proba urmatoare functioneaza insa implacabil, si daca nu te decizi repede, ramai in urma.

In orice caz, nu ai cum gresi. Pentru fiecare proba analizata, punctajul cel mai mare si cel mai mic, acordat in cadrul aceleiasi comisii, se elimina. Organizatorii fac media notelor ramase.

Vinurile in competitie au tara de origine si producatorul “la secret”. Inainte de concurs, fiecare proba (campione) este numerotata si inregistrata de catre personalul autorizat. Apoi, un notar repeta operatiunea de “anonimizare”, introducand sticlele in saculeti care acopera eticheta si gulerasul. Saculetii sunt numerotati, astfel incat doar notarul poate face legatura intre numar si compania producatoare.

Cand li se aduce o proba la degustare, membrii comisiei trec pe fisa de evaluare numarul aferent. Numar care figureaza si pe o lista, aflata pe masa fiecaruia – in acest fel, verifici daca ai primit probele in ordinea stabilita de organizatori.

Vinurile care sunt aduse spre analiza pot fi linistite sau efervescente. Cele linistite sunt clasificate “cu denumire de origine controlata” si “cu indicatie geografica”. Vinurile din fiecare clasa sunt prezentate la degustare ca facand parte din urmatoarele 8 categorii: vinuri albe; vinuri albe maturate in baric sau rafinate in stejar; vinuri rosii produse in ultimii trei ani (2007, 2006, 2005); vinuri rosii la 4-6 ani dupa recoltare (2004, 2003, 2002); vinuri rosii care au fost recoltate cu peste 6 ani in urma (2001, si inainte de acest an); vinuri rose; vinuri dulci naturale; vinuri licoroase.

Cele efervescente sunt clasificate “cu denumire de origine controlata” si “altele”, fiecare clasa fiind divizata in: efervescente produse prin metoda charmat, eferverscente produse prin metoda traditionala (fermentatie in sticla), si efervescente dulci.

Daca sesizezi la degustare vreun defect de natura fizica – defect de dop, spre exemplu – prin ridicare de mana, ca la scoala, poti cere un secondo campione, o a doua proba.

Daca doresti si ai timp, poti sa scrii pe fisa observatii personale. Acestea, bineinteles, nu conteaza la punctajul final, dar vor fi citite de facatorii vinului respectiv. Pentru ca, dupa concurs, fisele de degustare sunt trimise companiilor producatoare.

Medalii, premii speciale…

Dupa o prima etapa de degustare, cele mai bune 12 vinuri din fiecare categorie, care au intrunit, fiecare, minimum 80 puncte, mai sunt analizate o data. De data asta, de trei jurii diferite. Finalistele sunt recompensate cu 100 de medalii, impartite in cele 22 de categorii.
Anul acesta, din 3.654 vinuri participante, 22 au luat Marea Medalie de Aur, 26 – Medalie de Aur, 25 – Medalie de Argint, 27 – Medalie de Bronz. Au mai fost si 1.096 de Mentiuni Speciale. Cum lista de medaliati este lunga, vom prezenta doar premiile speciale.

Castigatorul Special Award Gran Vinitaly 2008 a fost atribuit vinului Divino Nordheim, producator Die Winzergenossenschaft Nordheim (Nordheim, Bayern, Germania). Premiul acesta se acorda companiei producatoare care intruneste cele mai bune rezultate, calculate ca suma celor mai mari punctaje pentru doua vinuri care au luat medalii, in grupe diferite.

S-au mai acordat 7 premii, Special Award Vinitaly 2008. Sunt date unei companii dintr-o tara, companie cu cel mai mare punctaj calculat ca suma celor mai mari punctaje pentru cele mai bune trei vinuri care au luat mentiuni speciale. Acest premiu este dat cu conditia ca tara de origine a companiei în cauza să fi participat la concurs cu nu mai puţin de 10 companii producatoare.

Astfel, caştigatorii sunt:

– Canada: Peller Estates Winery – Niagara-On-The-Lake (Ontario)
– Franta: SCV Champagne Beaumont de Crayeres – Mardeuil
– Germania: Winzergenossenscharft Thungersheim EG – Bayern
– Grecia: Ktima Biblia Chora SA – Kokkinochori (Kavala)
– Italia: Cavit SC – Trento
– Cehia: Moravske Vinarske Zavody Bzenec SRO – Bzenec
– Spania: Adegas Galegas SL – Salvaterra (Pontevedra)
Trebuie spus ca in concurs au existat si competitori din Romania, care, din pacate, nu s-au regasit pe lista laureatilor. Tot am avut insa o tresarire de mandrie: un vin din Republica Moldova – Cuvee Alexandr Cahul 2006, produs de Acorex Wine Holding, Chişinau – a luat medalia de bronz, la categoria efervescente cu fermentatie in sticla.

Probe anonimizate

…Si concluzii

Concluziile organizatorilor: concursul s-a desfasurat fara hopuri majore, n-au fost deosebiri flagrante intre punctaje, semn ca fiecare comisie de jurizare a actionat unitar si profesionist. S-au utilizat 24.000 de pahare – nu ni s-a spus procentul celor sparte -, 800 de decantoare, 8.312 sticle au fost “anonimizate” de catre notar. Numarul orelor de degustare per cap de membru de comisie a fost in jur de 40, numarul kilometrilor parcursi de fiecare somelier a fost de 58. La editia de anul acesta au participat vinuri din 32 de tari de pe 5 continente si au fost invitati 105 de specialisti din toata lumea ca sa le aprecieze.

Giuseppe Martelli – Toast de final

Concluziile mele: am incercat vinuri deosebite, am cunoscut oameni deosebiti, m-am familiarizat cu rutina unei competitii de clasa. Nu-i rau deloc, pentru un jurnalist care se straduieste sa se perfectioneze intr-ale vinului.

Nota: Concursul este organizat de catre Verona Exhibition Authority si patronat de l’Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, de l’Union Internationale des Oenologues şi de ministerul italian pentru Politici Agricole, Alimentare şi Forestiere, impreună cu cel de Dezvoltare Economica.

Somelierii strang paharele

Multumiri speciale Institutului italian de Comert Exterior, oficiul Bucuresti, care mi-a oferit ocazia de a participa la un eveniment de o asemenea anvergura.