Vinuri bănățene de Aur și Argint, de la Dealul Dorului. Doru(lui) Husarciuc!

Un articol de Gabriela Crețu

Publicitate
Caloian

Născută într-o regiune cu tradiție viticolă recunoscută de la jumătatea secolului al XIX-lea, Crama Dealul Dorului aspiră să devină un demn continuator al acestei îndeletniciri în zona Buziaș. Via pe care o are în exploatare, cu o suprafață de aproximativ 16 hectare, se întinde pe colinele însorite ale Silagiului și rodește an de an struguri de Muscat Ottonel, Riesling italian, Cabernet Sauvignon, Merlot și Burgund Mare.

Fondată în 2010 de Doru Husarciuc, Crama Dealul Dorului aparține regiunii viticole a Banatului, situându-se într-o zonă unde predomină producția de vinuri roșii și care a devenit consacrată datorită în special viticultorilor maghiari și germani care au înființat platații aici în urmă cu aproape 200 de ani. Mărginită de munții Zarandului în nord, de cei ai Semenicului în sud, iar în partea de vest de Câmpia Banatului, zona viticolă se bucură de condiții excelente pentru cultivarea viței de vie, iar vinurile cele mai apreciate de aici (cunoscute mai ales localnicilor și locuitorilor din Banat) au fost, în mod tradițional, Burgundul Mare, Merlotul și Rieslingul italian.

Publicitate
Oprisor

Crama Dealu Dorului dispune de dotări tehnologice moderne (presă, cisterne de inox cu control automat al temperaturilor pe timpul fermentației și al păstrării, ca și o zonă de maturare în baricuri), dar unul dintre visele proprietarului este să îmbine în mod fericit tradiția cu modernitatea tehnologică, pentru a crea aici vinuri după o viziune proprie, centrată pe calitate, și nu pe volum. Din punct de vedere al producției, crama e împărțită în două zone: la nivelul solului are loc prelucrarea și presarea strugurilor, iar în subteran are loc păstrarea, maturarea și învechirea vinurilor. Producția e împărțită, momentan, în trei game comerciale – Share, Rokova și Diverta – toate fiind destinate în special sectorului Hoteluri-Restaurante-Catering (HoReCa) din regiune, unde sunt disponibile la prețuri (de meniu) de până în 70 de lei. Deoarece odată cu promovarea acestor game a crescut și interesul consumatorilor finali pentru a-și procura aceste vinuri, în viitor Doru Husarciuc spune că intenționează să înființeze încă două magazine proprii în Timișoara, pentru a facilita clienților săi accesul direct la produsele cramei. Momentan, există doar un singur astfel de magazin, pe Aleea Cristalului Nr 5 (tel: 0727.230.237). Potrivit lui Husarciuc, de succes au început să se bucure nu doar vinurile monovarietale, ci și blend-urile din Merlot și Cabernet Sauvignon și din Riesling și Chasselas Doree, îmbuteliate în sistem bag-in-box.

Potrivit lui Husarciuc, ca urmare a intenției sale de a produce doar vinuri de înaltă calitate,  toți strugurii de pe plantația proprie sunt recoltează numai atunci când au atins un conţinut în zaharuri de minim 187 grame/litru, urmând apoi un proces de selecție și niște etape tehnologice precis controlate, atât pentru vinurile albe cât și pentru cele roșii, indiferent de gama în care urmează să fie comercializate. O strategie corectă, având în vedere că în 2015, Rieslingul italian din recolta 2014 a obținut Medalie de Aur la Concursul Internațional de Vinuri de la București (IWCB) iar la ediția din 2016, Muscat Ottonelul 2014 produs la Dealul Dorului a înregistrat punctaj de Medalie de Argint (după ce, cu un an înainte, obținuse două Medalii de Argint – la Chișinău Wines & Spirits și la Vinofest Vrsac). Cu un an mai devreme, crama a obținut un alt succes cu care fondatorul se mândrește – o Medalie de Aur la Vinvest 2014 pentru Cabernet Sauvignon-ul din recolta 2013. Tot în 2015, la Vinofest Vârșeț (Vrsac), în Serbia, rose-ul a obținut o Medalie de Bronz.

La Crama Dealul Dorului există și o sală pentru degustare, cu o capacitate de aproximativ 70 de locuri, iar turiștii care doresc să înnopteze în zonă pot găsi cazare la hotelurile din Buziaș, cu care crama are stabilite parteneriate. Pentru degustarea de vinuri și specialități gastronomice locale, prețurile variază între 8 și 15 euro de persoană, în funcție de preferințele culinare și de numărul vinurilor solicitate de clienți pentru degustare.

Dealul Dorului
Numele firmei: I.I. Husarciuc Doru
Adresă poștală: Str. Semenicului nr. 101, Buziaș
Poziţionare: Banat Silagiu, în apropiere de Buziaș (la aproximativ 30 km de Timișoara și 23 km de Lugoj)
Număr de hectare: circa 16 ha
Capacitatea cramei: 9000 litri
Proprietar și vinificator: Doru Husarciuc
Branduri de vin: Dealul Dorului
Soiuri de struguri: Cabernet Sauvignon, Merlot, Burgund, Riesling, Muscat Ottonel
Persoană de contact/date de contact: Doru Husarciuc – tel: (+4)0744.617 .981; E-mail: doru.husarciuc@dealuldorului.ro, vanzari@dealuldorului.ro
Site: www.dealuldorului.net