Fără precedent: 4 pagini apreciative despre vinurile biodinamice românești Pătrar, de la Domeniul Bogdan, în revista italiană specializată Sommelier Toscana

Nu se întâmplă des (după știința mea, niciodată – nota redactorului) ca o revistă a somelierilor profesioniști din Italia să aloce 4 pagini (dintr-un total de 82) unor vinuri românești. Din motive evidente pentru oricine bea vin. Cu atât mai surprinzătoare decizia publicației Sommelier Toscana de a dedica o astfel de suprafață de tipar unei singure crame – Domeniul Bogdan, din Dobrogea. Sub titlul “Între Dunăre și Marea Neagră / Liderul vinurilor biodinamice în România”, articolul semnat în ediția cu numărul 46 de Marco Mancini (paginile 72-75) vorbește despre tradiția milenară a vinului în regiune, face o succintă caracterizare a microclimatului și solurilor, prezintă proprietatea și filosofia care stă la baza acestei întreprinderi și punctează priceperea deosebită în domeniul viticulturii și vinificației biodinamice a consultantului Leonello Anello, cel care supervizează și garantează aceste activități la Domeniul Bogdan. Sunt prezentate și notele de degustare asupra vinurilor Pătrar 2017 ale unei comisii de degustători de la Asociația Italiană a Somelierilor filiala Toscana, iar toate cele trei testate (Syrah, Merlot, Fetească neagră) se bucură de review-uri mai mult decât pozitive. Am vrut să aflu “cum a fost posibil”, așa că i-am trimis mai multe întrebări pe e-mail Erikăi Coșciug, mâna dreaptă a lui Leonello Anello, iar ea mi-a răspuns pe larg. Am aflat o poveste interesantă, pe care vă invit s-o descoperiți. (Introducerea, titlul și intertitlurile aparțin redactorului Vinul.ro)

– Cum a ajuns o cramă bio(dinamică) din România în revista Sommelier Toscana? Cine le-a prezentat vinurile? Are o astfel de prezență efecte comerciale directe? Sau de alt fel?

Apariția în revista Sommelier Toscana este rezultatul unei serii de evenimente absolut întâmplătoare… gen “telefonul fără fir”. Fiind eu într-un anturaj de iubitori de natură, gastronomie rafinată și wine lovers, am fost mândră să ofer cu ocazia sărbătorilor, zilelor de naștere etc un cadou special: un vin românesc la înălțimea celor mai bune vinuri italienești și franțuzești care gravitează în palmaresul pasionaților de vin. Un vin care a trecut efectiv prin mâinile mele, începând de la înființarea viei și toată logistica producției de struguri biodinamici de cea mai înaltă calitate. Și aici vreau să specific că nu este suficient să fii biodinamic – obiectivul e să obții un echilibru perfect între productivitate și calitate pe întreaga suprafață de 156 de hectare ha! Strugurii trebuie să ajungă în vinificație nu doar cu zahărul la nivelul gradului alcolic dorit, ci și cu o maturare fenolică optimă a tuturor soiurilor, în condiții optime (fără alterații patologice care pot influența protocolul de vinificație și, prin urmare, calitatea vinului). Acest lucru se obține doar printr-o perfectă sinergie între competențele artizanilor din cramă și meșteșugul oamenilor din vie – iar dirijorul orchestrei este Leonello Anello.

Seria de “coincidențe” care a adus vinul biodinamic Pătrar de la Domeniul Bogdan pe masa unui veritabil guru al enogastronomiei din Italia

– Care este rolul tău în colaborarea dintre Domeniul Bogdan și dl Leonello Anello?

Rolul meu a fost implementarea acestei “orchestre”, atât în linia de producție a strugurilor, cât și în fluxul tehnologic al cramei, și implementarea vinificației pentru vinul Pătrar. Pentru mine, Pătrar nu este doar un vin bun românesc… sunt legată de acest vin printr-un sentiment oarecum “matern”. Îți poți imagina, Cezar, cu ce poveste ofeream acest vin, care fura privirea tuturor și stârnea curiozitate cu un packaging deosebit și original, care reflectă chintesența filosofiei Domeniului Bogdan…

Fără să realizez, Pătrar a intrat intr-un “circuit de degustări“ absolut fără vreo campanie de promovare publicitară, iar degustătorii aveau o totală libertate de critică și exprimare, deoarece în majoritatea cazurilor nici măcar nu eram prezentă. Rezultatul a fost incredibil! Apreciere la unison… Odată degustat, a satisfăcut și pretențiile celor mai sceptici și severi cunoscători și somelieri profesioniști din Toscana. Este și cazul lui Valerio Mearini, un somelier și proprietar al unui boutique enogastronomic din Toscana cu produse atent selecționate. A făcut imediat o comandă și a cerut permisiunea de a prezenta vinurile Pătrar unor colegi. Rezultatul a fost apariția în revista Sommelier Toscana și invitația de a participa la Masterclass-ul organizat cu ocazia evenimentului Eccellenze Toscane – și am avut plăcuta surpriză să avem sala plină de somelieri la prezentarea Domeniului Bogdan și a vinului Pătrar. Prezentarea și degustarea au adus un feedback pozitiv – inclusiv cu complimente din partea domnului Giovanni Pometti, manager al Camerei de Comerț Italian pentru România, și a exigentului Luca Matarazzo, critic enogastronic al revistei Vinodabere.

Trebuie să recunosc că satisfacția mea personală a fost amplificată când vinul Pătrar a fost cerut de catre domnul Giovanni Zanon, proprietarul hotelului Villa Abbazia Relais & Chateau din localitatea Follina (Tv), care are restaurantul La Corte, cu 1 stea Michelin. O locație superbă, considerată printre cele mai frumoase 100 orașe cetate din Italia. Această locație a fost scena concertului ținut de Uto Ughi și Filarmonica din Roma la Abbazia Santa Maria din Follina (o mănăstire veche de 1.000 de ani). Un eveniment, o acustică și o atmosferă de neuitat. Și o foarte plăcută surpriză a doua zi, la prânz, la restaurantul hotelului mai sus mentionat: lângă masa mea stătea maestrul Uto Ughi și d-nul Fausto Arrighi. A fost servit Pătrar Fetească neagră, iar proprietarul a declanșat o analiză a vinului, cerând părerea celor prezenți asupra lui. Eram la doi pași de ei, cu sufletul la gură, în liniște și anonim…  Vinul a fost disecat și analizat, auzeam comentariile – inclusiv stupefacția că un vin românesc poate fi atât de bine făcut din toate punctele de vedere, inclusiv sticlă, etichetă, dop, ambalajul final. Cea mai mare plăcere a fost la final, când li s-a spus că eu, cea de la masa alăturată, sunt din echipa acestui vin, că sunt cea care a făcut acel Pătrar… Dar să explic cine este Fausto Arrighi (în stânga, în fotografia de mai sus): a lucrat 36 de ani pentru Ghidul Michelin Italia, dintre care ultimii 10 ani ca director. Actualmente pensionat, a rămas activ în calitate de consultant în domeniul restaurantelor și hotelurilor. Întâlnirea cu el a fost pură coincidență – sau mai bine zis o serie de coincidențe, pentru cine crede așa ceva – iar impresiile tuturor despre Pătrar au fost la superlativ.

Biodinamic înseamnă zero marjă de eroare, atât tehnic, cât și organoleptic. Aici intervine certificarea lui Leonello Anello

– Apropo de impresii, care este recunoașterea (în Italia și pe plan internațional) de care se bucură sistemul de certificare al lui Leonello Anello – I Vini Biodinamici?

Sistemul de certificare a lui Leonello nu este doar garanția unui produs biodinamic făcut pe baza unui regulament rigid de vinificație, în care nu sunt admise adaosuri de microorganisme și aditivi, ci este și garanția unui vin fără defecte din punct de vedere senzorial și corect din punct de vedere organoleptic. Acest lucru consider că e o mare resursă în lumea enogastronomică – eu, personal am avut de nenumărate ori surprize neplăcute în restaurante, cu vinuri biodinamice italienești ori franțuzești care etalau note neplăcute, dar care erau “descântate” drept caracteristici ale vinului biodinamic. Mă opun ferm la astfel de povești: nu este suficient să faci un vin biodinamic, el trebuie să fie echilibrat perfect – orice notă senzorială neplăcută indică un defect, un parcurs de vinificație în care s-au făcut erori. În acest gen de vinificație nu există margine de eroare – punct! Din acest motiv consider că certificarea lui Leonello este foarte importantă. Și faptul că vinurile lui Leonello Anello sunt pe cartea de vinuri în restaurante de prestigiu – inclusiv în restaurantul cu 3 stele Michelin din Franța Le Mirazur, considerat unul dintre cele mai bune din lume, cred că vorbește de la sine! De menționat și că, la nivel european, certificarea lui Leonello este recunoscută și înregistrată.

BIO – zero reziduuri de pesticide

– Apropo de restaurante și recunoașteri, poți să-mi prezinți o imagine de ansamblu asupra pieței internaționale de vinuri bio(dinamice), așa cum o percepi tu? Un portret general al consumatorilor.

Fiind o iubitoare de natură și o pasionată a călătoriilor enogastronomice, am observat o netă schimbare în meniurile de vinuri față de acum 10-15 ani, când vinul biodinamic exista pe ici-colo, fără prea multe posibilități de a alege. Azi, toate restaurantele de nivel superior au o paletă întreagă de vinuri biodinamice pentru toate gusturile, cu o vastă posibilitate de alegere. Ba chiar acest segment biodinamic a “contaminat” genul de restaurante mai “easy”, cu gastronomie tradițională dar care punctează pe slow food, slow wine și materii prime bio și biodinamice. 

Posibilitatea de informare și atenția tot mai acută asupra unui ambient necontaminat, care are legătură inclusiv cu implicațiile asupra sănătății, au sporit atenția cumpărătorilor asupra a ceea ce consumă, inclusiv în alegerea vinului. Eu cred că oricine alege această tipologie de vin aparține fie categoriei de persoane preocupate de o alimentație sănătoasă, fie a pasionaților de vinuri care au înțeles deja despre metodele de vinificație și sunt într-o continuă căutare de noi senzații senzoriale, gustative și olfactive. Persoane care nu se orientează în alegerea vinului în funcție de prețul văzut ca status symbol sau de o etichetă implementată în memoria noastră printr-o asiduă campanie publicitară. Vinul biodinamic este un produs de nișă, în categoria produselor destinate unui client cu putere de cumpărare. Cred că, indiferent de nivelul de cunoaștere sau pasiune pentru vin, primul criteriu în alegerea unui vin la masă ar trebui să fie, minimum, faptul că un vin bio are zero reziduuri de pesticide. E un bun motiv pentru a aborda diferit alegerea vinului și nu numai.