Şi a fost şi a 23-a ediţie a târgului GoodWine, cu produse pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Am scotocit la toate standurile după vinuri bune de retail, ca să nu vă străduiți voi! Pentru cei care obişnuiesc să-şi cumpere vinul din supermarketuri şi hypermarketuri, iată câteva sugestii.

Vinurile fresh de la Crama Marcea
Cine a fost la târg a remarcat, cu siguranţă, buluceala permanentă şi veselă de la standul Cramei Marcea (Casa de Vinuri Ştefăneşti). Tinerii proprietari şi oenologi au prezentat publicului atât vinurile fresh, din gama Marcea (am remarcat un Sauvignon Blanc cu savori aparte, la 28 de lei sticla – un excelent raport calitate-preţ), cât şi cele mai elaborare din gama 413 (fix atâţi metri măsoară, în înălţime, platoul pe care se coc strugurii la soare). Din câte am îneţeles de la Cosmin Smadu, unul dintre acţionarii domeniului, o parte din produsele Marcea se vor găsi în curând şi în retail.

Recomandările somelierilor: Babadag, Buziaş şi Panciu
La standul Organizaţiei Somelierilor din România am avut ocazia să descopăr câtveva vinuri de retail interesante. Cum ar fi un Aligoté cu note puternic vegetale şi cu subtonuri de pelin, din gama Arida, de la Crama Verde, Babadag. Din aceeaşi gamă mai fac parte o Fetească Regală şi un Sauvignon Blanc. Sticla costă, la raft, în jur de 20 de lei. Ieftin, de vară! Dacă tot eram prin zonă, n-am putut rata ocazia de a degusta vinurile fără adaos de sulfiţi de la Domeniile Panciu, din gama Riserva – adică un alb (Fetească Regală), un rosé din Cabernet Sauvignon şi un roşu (Cabernet Sauvignon): prietenoase, uşor de băut, urmează să fie găsite la raft cu preţuri între 25 şi 30 de lei. Tot la standul OSR am avut ocazia să degust câteva vinuri de la Domeniile Sera, din zona Buziaş (jud. Timiş), care pot fi găsite în Kaufland, Metro şi Carrefour. Unul din vinurile interesante, din gama Lotus, e un cupaj de Fetească Albă, Fetească Regală şi Chardonnay şi va fi disponibil pe piaţă începând cu luna mai, la un preţ de 27 de lei. Nici rosé-ul din serie nu e de lepădat (Pinot Gris şi Fetească Neagră), şi nici Cabernet-ul Sauvignon 2015. Se pare că producătorul intenţionează să scoată pe piaţă, în premieră, un vin obţinut din Sangiovese.

Bio de la Domeniul Bogdan şi rosé-ul de plajă de la Ostrov
Fanii bio pot să încerce cu încredere produsele marca Domeniul Bogdan, din jud. Constanţa. Strugurii sunt cultivaţi după metode biodinamice iar vinurile aduc prospeţime şi bogăţie aromatică. În retail pot fi achiziţionate licorile din gama Domeniul Bogdan: Muscat Ottonelul demidulce, cu notele sale citrice şi florale, şi poate fi achiziţionat cu 27 de lei; rosé-ul demisec, din Fetească Neagră şi Syrah, are acelaşi preţ, iar roşul (Fetească Neagră şi Merlot) costă 30 de lei. Rămânând în acelaşi judeţ, cei de la Domeniile Ostrov se laudă cu câteva game care se găsesc de ceva timp în retail (Naiada, Rod, Domenii – şi nelipsitul pelin rosé şi alb).
Ceea ce ne-a impresionat plăcut a fost un Rosé de Ostrov 2019, demidulce, dintr-o gamă nouă, numită Noe. Rosé-ul e obţinut din Cabernet Sauvignon şi, în retail, va costa 15 lei. Un bun raport calitate-preţ, având în vedere că licoarea e extrem de plăcută, cu aciditate bună, care taie dulceaţa, cu arome irezistibile de zmeură (da, doamnelor, domnişoarelor, şi, de ce nu, domnilor, poate fi un vin excelent de savurat la plajă).

De toate, pentru toţi
Vinuri populare în retail am descoperit cu duiumul: cele de la Crama Trantu (gama Noblesse, prezentă în Kaufland şi Auchan), de la Urlaţi (gamele La Origine, Domeniile Urlaţi, şi popularul Pelin de Urlaţi), de la Vinăria Hînceşti (crama moldovenească desface în Kaufland şi Auchan gamele Chelar şi Expat, la preţuri între 25 şi 30 de lei). Fanii vinurilor Via Viticola Sarica Niculiţel nu vor fi dezamăgiţi de ultimele ediţii. Gama Caii de la Letea etalează aceleaşi vinuri cu arome proaspete, florale sau fructate, cu frumoase note vegetale. La raft (în Metro, spre exemplu), pot fi achiziţionate cu 29 de lei sticla. Şi vinurile din gama Cuvee 4 sfinţi (fiecare vin, adică un alb, un rose şi un roşu, cupaje de patru soiuri) pot fi găsite la raft, la preţul de 25 de lei sticla. Cei care preferă licorile uşor de băut, să le caute pe cele din gama Sarica – la circa 15 lei sticla. Ce vinuri găsibile în super şi hypermarketuri am mai degustat la GoodWine? Pe cele de la Jidvei, de la Sâmbureşti, de la Oprişor (crama Oprişor, trebuie spus, are în retail, aşa cum ne-am obişnuit, vinuri de la 20 de lei sticla la 50 de lei şi peste – pentru toate buzunarele şi pentru toate gusturile).

Suprizele de la Wine Gallery
Tot la capitolul retail, dar numai în Mega Image-urile care au Wine Gallery (Băneasa, Cobălcescu, Bucureşti Mall), pot fi găsite vinuri deosebite. Şi cum Mega Image a avut Wine Gallery şi la GoodWine, am degustat, evident, noutăţile prezentate. Aşa am dat peste un minunat vin roşu portughez, Herdade de São Miguel Colheita Seleccionada 2017, de la Casa Relvas (Alentejo), la un excelent raport calitate-preţ. E un vin obţinut din patru soiuri (Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Syrah şi Cabernet Sauvignon), cu note persistente şi învăluitoare de vişine, de fructe roşii şi negre, cu taninuri fine, dar încă nervoase, şi cu frumoase tonuri minerale pe final. A fost medaliat cu aur la Concours Mondial de Bruxelles, 2018. Preţul? 31,99 lei. Cine zice mai bine?