Să pleci din bere ca să faci vin, asta da provocare. Dar când realizezi că Paul Fulea are via şi pasiunea în ADN, începi să înţelegi cum a fost posibilă schimbarea. Multă vreme furnizor de struguri, Paul a simţit că poate face şi vin. Iar începutul îi dă dreptate…
Numele cramei: Crama Histria – str. Gării nr.1, Cogealac, jud. Constanţa
Numele societăţii: Viticola SA – str. Gării nr 1, Cogealac, jud. Constanţa
Mărci comerciale: Mirachi, Ammos
Suprafaţă de vie în exploatare: 155 ha, din care 10 ha struguri de masă
Soiuri în plantaţie: Sauvignon blanc, Chardonnay, Fetească regală, Traminer, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Fetească neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot
Soluri: nisipoase, cu intruziuni de lut, şisturi verzi şi calcare
Capacitate cramă: 500 hl producţie, 670 hl stocare
Winemaker şi proprietar: Paul Fulea
Degustări la cramă: Da, grupuri de 10-12 persoane, cu programare prealabilă
Contacte: tel. +40.746.472.244, e-mail – contact@cramahistria.ro , website – cramahistria.ro
Crama Histria recomandă:
Sec, 13,5% vol.alc., IG Colinele Dobrogei
„Recomand Merlot-ul pentru că este vinul care exprimă cel mai bine potenţialul nostru. Strugurii provin de la vii de peste 40 de ani, a fermentat cu drojdii spontane, este expresia cea mai corectă a terroir-ului” – Paul Fulea, proprietar Crama Histria
Un Merlot uşor rustic, dar cu o exprimare destul de puternică. Nu foarte tipic, cu parfumuri ce te duc cu gândul mai degrabă la un Cabernet, pentru că îţi oferă coacăze, mure, note sangvinice şi vegetale, dar şi o tuşă oxidativă uşor cam pronunţată. În gust, însă, este catifelat, zvelt, cu o structură bine definită. Este destul de echilibrat, iar finalul mediu, proaspăt, cu vişine, cacao şi condiment, contrastează cu ideea de îmbătrânire prematură, sugerată de nota oxidativă. 85 p
Recomandări Vinul.Ro:
Sec, 12% vol.alc., IG Colinele Dobrogei
Drojdiile de Sauvignon duc acest vin spre exprimarea de Lume Nouă, dar bombonica dispare repede, lăsând loc notelor bine definite de măr, pară, dar şi tuşelor de fructe exotice şi coajă de grapefruit. Cu o aciditate crocantă, vinul are un final surprinzător de lung, dominat de arome de măr verde şi citrice, peste care apar fine tuşe de vegetale şi condiment. Structura nu e cea mai fermă, însă vinul este proaspăt şi răcoritor. 85 p
Sec, 12,5% vol.alc., IG Colinele Dobrogei
Un Sauvignon blanc şcoală, care demonstrează că un strugure bine îngrijit poate să-ţi ofere un vin bun chiar şi într-o exprimare mai rustică. Vine cu parfumuri de flori albe, soc şi ardei gras, cu echilibru, structură fermă şi un postgust suficient de lung cât să lase să se dezvolte arome de măr, cireşe albe şi citrice, dar şi atingeri tonic-vegetale. Restul de CO2 potenţează exprimarea aromatică, dar şi aciditatea, care domină finalul. 86 p
Fetească neagră Rose Mirachi 2016
Sec, 13,5% vol.alc., IG Colinele Dobrogei
Un rose sudic, extractiv, dens, cu veleităţi gastronomice. Nota de bombonică este şi ea prezentă, dar e estompată de parfumurile de fructe roşii coapte şi de prună încă verde. Rotund şi de-a dreptul corpolent, are o aciditate crocantă şi arome plăcute de cireaşă şi căpşună. Dar şi o notă evidentă de prună verde pudrată fin cu piper, care oferă necesarul de rafinament. M-a făcut să mă gândesc cu jind la un miel la tavă… 84 p, pentru că în final alcoolul e dominant.
Sec, 13% vol.alc., Cabernet Sauvignon, Fetească neagră – IG Colinele Dobrogei
Rose somon cu nuanţe de cupru bătut, vinul are o tentă comercială evidentă. Exprimarea de Lume Nouă, cu explozie de fructe roşii, tuşe vegetale, nelipsita bombonică CIP, dar şi atacul dulce-acrişor, de compot de mandarine şi frăguţe îl poziţionează rapid în zona de terase, cluburi şi piscine. Suficient de extractiv şi cu zahărul rezidual aproape de graniţa cu demisec-ul, vinul acoperă bine aciditatea vie, iar în final tuşele tonice de iarbă şi cafea aduc o notă de rafinament. 86 p