Vinuri bune din crame româneşti – Domeniile Sâmbureşti

„Vreau să fac cel mai bun vin din România”, declara cu emfază Jean Valvis când a preluat uriaşul în agonie care era Combinatul de la Sâmbureşti. După ani de încercări şi de investiţii, începem să constatăm că afirmaţia ar putea să aibă acoperire…

Numele cramei: Crama Sâmbureşti
Numele firmei: SC Viti-Pomicola Sâmbureşti SA – Comuna Dobroteasa, Sat Câmpu Mare, Str. Bisericii nr. 1, Jud. Olt, 237147
Branduri: Chateau Valvis, Domeniile Sâmbureşti, Sâmburel de Olt
Suprafaţa de viţă de vie în exploatare: 304,25 ha
Soluri: preponderent brun-roşcate, cu textură lutoasă şi argilo-lutoasă
Soiuri: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească regală, Cabernet Sauvignon, Fetească neagră, Merlot, Pinot Noir
Capacitate cramă:  – producţie: cca 15.000 hl/ an  – stocare: cca 40.000 hl
Winemaker: Manuel Nica
Director executiv: Ioan Manea
Degustări: Nu
Date de contact: tel: 0249.469.180 , e-mail: office.vp@samburesti.com  ,  web: www.samburesti.com

Domeniile Sâmbureşti recomandă:

Cabernet Sauvignon Chateau Valvis 2013

Sec, 14%vol.alc., DOC-CT Sâmbureşti

„În România, Cabernet-ul Sauvignon a fost dintotdeauna sinonim cu Sâmburești. Un vin bărbătesc, cu echilibru și astringență bine temperată, exact ceea ce se dorește de la un vin roșu destinat să susțină mâncăruri tradiționale sau din vânat” – Valentina Vesler, director de comunicare Valvis Holding.

Vrem, nu vrem, trebuie să recunoaştem că Sâmbureştiul îi prieşte Cabernetului. Vinul e dens, rasat, are ţinută şi un echilibru surprinzător pentru vârsta lui încă fragedă. Cireşe amare, coacăze, gemuri de fructe de pădure, ciocolată neagră, dar şi elegante tuşe vegetale de mentă, tutun şi ardei gras se regăsesc atât în examinarea olfactivă, cât şi în gustul lung, puternic, bine structurat. Un vin care acum primeşte 91p, dar poate mai mult.

Chardonnay Domeniile Sâmbureşti 2016

Sec, 14%vol.alc., DOC-CMD Sâmbureşti

Auriu cu tente verzui, vinul surprinde, oferind arome mai proaspete decât anticipai. Regăseşti, ce-i drept, note discrete de banană, citrice şi vanilie, dar baza o reprezintă notele florale şi vegetale, printre care, însă, răzbate uşor alcoolul. Gustul îl readuce în zona de exprimare clasică, oferind o uşoară onctuozitate şi arome de piersică, citrice şi vanilie, dar şi o atingere de cafea prăjită, care mai echilibrează finalul în care alcoolul şi aciditatea luptă pentru supremaţie . 84p

 

Chardonnay Chateau Valvis 2014

Sec, 14,5% vol.alc., DOC-CT Sâmbureşti

Are nevoie de aer…ca de aer, pentru a scăpa dins strânsoarea lemnului, şi a-şi manifesta complexitatea şi eleganţa. Care vin însoţite de parfumuri de flori albe, fructe exotice, citrice, dar şi de tuşe de unt, fum şi vanilie. Atacul e ampul, rotund, cu note de mere galbene, piersici şi coajă de portocală, însă în mediană e cam timid, mergând doar pe mâna citricelor. Citrice pe care le regăsim şi în finalul lung, elegant, alătrui de miere de salcâm, migdale şi tuşe vegetale. 88 p

 

 

Roze Domeniile Sâmbureşti 2016

Sec, 14%vol.alc., DOC-CMD Sâmbureşti

Cabernet Sauvignon, Merlot

Culoarea e în trend, foiţă de ceapă, iar olfactiv e dominat de fructe roşii. Simţi fragi, cireşe, căpşune, chiar şi ceva coacăze, dar are şi senzaţii rafinate de ardei gras roşu. Proaspăt, echilibrat, ţine sub control alcoolul care, doar în final, aduce câteva senzaţii picante. Nu foarte lung, dar suficient de complex pentru a oferi o experienţă gustativă plăcută, aromele de fructe roşii şi citrice fiind contrabalansate de tuşe de coajă de pepene verde şi grapefruit. 86 p

Cabernet Sauvignon Domeniile Sâmbureşti 2014

Sec, 13%vol.alc., DOC-CMD Sâmbureşti

Nu foarte intens, dar nici n-are nevoie, pentru că îţi oferă repede ce aştepţi de la el. Fructe proaspete –preponderent negre, dar şi ceva zmeură -, cacao, condimente şi evidente note vegetale, de mentă iute şi ardei capia picant. În gust, însă, tinereţea se manifestă cam agresiv, pentru că aciditatea e crocantă, iar taninurile, încă verzi. Însă e curat, proaspăt şi cu un evident potenţial de a mai evolua în sticlă. Acum, doar 85 p, dar va creşte.