Vinuri bune din crame româneşti – Via Viticola Sarica Niculiţel

După ani de frămânări şi stat în umbră, o zonă cu tradiţie în vinul românesc pare să fi găsit luminiţa de la capătul tunelului. După doi ani de investiţii şi muncă asiduuă, noul acţionariat are cu ce să se mândrească. Pentru că evoluţia, atât în calitate, cât şi în comunicare, este evidentă

Publicitate
IWCB

Numele cramei: SC Viticola Sarica Niculiţel SA – Niculiţel, jud. Tulcea

Numele firmei: SC Via Viticola SRL – Bucureşti, sect. 1, str. G-ral C-tin Budişteanu nr. 16

Publicitate

Mărci comerciale: Caii de la Letea – Editie Limitata, Caii de la Letea, Sarica Black Label, Sarica Essentia, Sarica, Aligole

Suprafaţa de viţă de vie în exploatare: 368 ha


Tipuri de sol: cernoziomuri şi soluri antropice pe substrat luto-argilos

Soiuri în plantaţie: Aligote, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rhein Riesling, Riesling italian, Fetească regală, Fetească albă, Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească neagră, Pinot Noir, Syrah

Capacitate crama:  producţie 17850 hl

Winemakeri: Marian Andrieş, Liviu Grigorică

Director general:  Marius Iliev

Degustări la crama:  Nu

Contacte:  e-mail – viaviticola@viaviticola.ro online   , website –   www.viaviticola.ro

Via Viticola Sarica Niculiţel recomandă:

Sauvignon Blanc Caii de la Letea 2016

Sec, 13,5% vol.alc., DOC-CMD Sarica Niculiţel

„ Strugurii, proveniţi de pe parcele cu orientare nordică, şi-au păstrat aciditatea şi aromele. Vinul a fost obţinut numai din mustul ravac, scurs gravitaţional, aşa că influenţa taninurilor verzi este foarte redusă. Avem, deci, un vin armonios, proaspăt, plăcut, cu o bună tipicitate” – Marian Andrieş, winemaker.

Strălucitor, cu irizaţii aurii, vinul te surprinde la examinarea olfactivă. Pentru că, pe lângă parfumuri de soc şi iasomie, citrice şi vegetale, oferă note intense de lut şi atingeri dulci de lychee, pentru ca, în final, totul să fie acoperit de o fină mantie de coajă de lămâie. Forţa exprimării olfactive nu se regăseşte însă şi în gust, undei dai peste un corp mediu, chiar uşor apos în atac, însă cu o bună aciditate şi cu arome bine conturate de măr, citrice şi ardei gras. Prietenos şi uşor de băut, merită 86 p

Aligote Caii de la Letea – Ediţie Limitată, 2016

Sec, 13,5% vol.alc., DOC-CMD Sarica Niculiţel

Un Aligote proaspăt, suculent, care nu-şi ascunde tipicitatea în nas. Ba chiar oferă ceva în plus, pentru că, pe lângă notele de pământ şi flori de câmp, găseşti şi tuşe de lime şi floare de portocal. Gustativ stă la fel de bine, pentru că are corp, echilibru, o aciditate vie şi un complex aromatic interesant, în care aromele acrişoare de măr verde şi citrice sunt îndulcite de puseuri glicerice, iar în final primesc un plus de eleganţă de la notele de pelin şi coajă de grapefruit şi de la fine atingeri minerale. 87 p

 

 

Rose Sarica Black, 2016

Sec, 13% vol.alc., DOC-CMD Sarica Niculiţel

Merlot, Syrah

Un rose „foiţă de ceapă” în care găseşte parfumuri complexe – fructe roşii, flori şi vegetale – fără ca unul să ia faţa. Aşa că te bucuri de căpşuni cu zahăr uşor vanilat, de zmeură, de garpefruit roz, dar şi de o impresie de ardei gras roşu. Gustativ se manifestă în aceeaşi direcţie. Atacul e uşor dulceag, dar îşi revine repede, pentru că aciditatea vie te duce rapid, de la zmeură şi frăguţe coapte, către citrice şi vişine, oferind o impresie generală de prospeţime şi suculenţă. 86 p

 

Rose Caii de la Letea – Ediţie Limitată 2016

Sec, 13,5% vol.alc., DOC-CMD Sarica Niculiţel

O „foiţă de ceapă” care îţi oferă eleganţă de cum ai probat-o. Te învăluie cu parfumuri de frăguţe, căpşune şi zmeură, dar şi cu fine atingeri de cacao. Başca mineralitatea. Atacul e suculent, vesel, de citrice dulci, cireşe şi prune zemoase, nu foarte coapte. Structura e fermă, echilibrul, de invidiat. Finalul lung, răcoritor, cu arome de citrice, fructe roşii şi vegetale, aduce chiar şi o senzaţie de condiment, un plus de eleganţă pentru un vin surprinzător. 88 p

 

 

Cabernet Sauvignon & Fetească neagră Caii de la Letea – Ediţie Limitată 2013

Sec, 13,5% vol.alc., IG Colinele Dobrogei

Culoarea vie, roşie cu tente purpurii, contrastează puţin cu nota oxidativă pe care o simţi la debutul examinării olfactive. Dar care nu deranjează, pentru că vine ca o completare elegantă la parfumurile de prune uscate, smochine şi dulceţuri de fructe de pădure, străbătute de senzaţii de tabac, ciocolată şi condiment. În gust, tuşa oxidativă abia dacă se mai manifestă, aromele de vişină, prună şi ciocolată fiind dominante. Doar că, în final, alcoolul vine la putere, impresia de condiment devenind uşor agresivă. 86 p