După o „furtunoasă” primă sesiune de degustări, în 27 ianuarie, când au participat 74 de probe, la cea de-a doua, derulată în 27 februarie la restaurantul La Mama Ateneu, au fost evaluat 44 de vinuri pentru proiectul „Vinuri cu puncte Vinul.ro”. Conceptul este unul simplu: vinurile sunt evaluate de comisii independente fie pentru propria știință a cramelor producătoare, fie pentru a fi propuse ulterior retailerilor cu care echipa noastră colaborează în diverse proiecte speciale fie – pur și simplu – pentru ca producătorii să-și accelereze vânzările obișnuite, prin lipirea pe sticle a unor buline autocolante vizibile, pe care sunt menționate punctajele obținute. Doar vinurile care au obținut peste 80 de puncte (din 100 posibile) fac obiectul recomandărilor Vinul.ro.
Primul proiect special axat pe calitatea vinurilor în retail – „Auchan și Vinul.ro vă recomandă” – a fost nominalizat în finala pentru Progresiv Awards pentru „Best Shopper Activation”
Sesiunea de evaluare din 27 februarie, ca și cea din ianuarie, s-a bucurat de prezența unor observatori din partea cramelor, care nu au punctat vinurile dar le-au putut degusta în paralel cu membrii comisiilor și au putut supraveghea critic demersurile de evaluare.
Au mai participat ca observatori reprezentanți ai presei (Agrofood) și ai unei agenții de turism care efectuează tururi oenoturistice. Prezența acestor tipuri de observatori este atât o formă de asigurare asupra transparenței și obiectivității profesioniștilor care efectuează evaluările, cât și un mijloc de creștere a comunității vinului din românesc – deoarece aici se nasc idei pentru viitoare proiecte care să aducă clienți noi, notorietate și vizitatori cramelor înscrise.
Comisia a evaluat în blind 44 de probe, de la crame din România și din Italia
Componența comisiei a fost alcatuită astfel încât să asigure un nivel profesional cât ridicat al membrilor provenind din următoarele categorii: membri ADAR, somelieri certificați, absolventi de cursuri WSET Level 2 (cel puțin), manageri de magazine de vinuri, educatori și comunicatori cu activitate relevantă în domeniu, oenologi ale căror vinuri nu au fost evaluate în această sesiune.
Au fost alături de noi:
– Marian Timofti – somelier, forrmator de somelieri & fondator al Organizației Somelierilor din România 2011 și al Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați din România, importator și colecționar de vinuri
– Răzvan Stoenescu – blogger de profil cu activitate internă și externă, membru al Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), somelier, fondator al Asociației Winelover România, organizator al Concursului Național de Vinuri Rose
– Dana Pop – doctor inginer de industrie alimentară, absolventă a Facultății de Industrie alimentară, Universitatea Dunărea de Jos, consultant alimentar, trainer, administrator al Wine Doctor, promotor și importator al unor vinuri franțuzești de prestigiu
– Ruxandra Chendi – proprietar al winebarului Corks
– Vasile Ghimpu (somelier, membru al Asociației Italiene de Somelieri)
– Liviu Grigorică, oenolog, consultant pentru vinuri și management de cramă – a asigurat și funcția de cenzor al activității de evaluare, prezentând contextul pentru unele vinuri, oferind explicații și feedback
Evaluarea a ținut cont de criterii care țin de aspect, miros, gust, impresie generală
Comisia a evaluat cele 44 de mostre înscrise de opt crame și un importator de vinuri italienești si a calculat mediile pentru fiecare dintre ele, în conformitate cu practica Vinul.ro, ținând cont de criterii care țin de aspect, miros, gust, impresie generala.
Au fost evaluate în blind 21 de vinuri albe, 4 rose, 12 roșii și 7 spumante.
Cramele ale căror vinuri s-au remarcat la această degustare au fost :
- Vinuri albe: Casa Panciu (Fetească Regală, Muscat Ottonel), Crama Gramma (Sauvignon Blanc), Licorna (Sauvigon Blanc, Fetească Regală), Hermeziu (Traminer), Averești (Zghihară de Huși), Viișoara (Muscat Ottonel), Iaschi&Machesani (Trebbiano D Abruzzo)
- Vinuri rose: Crama Gramma (Busuioacă, Merlot)
- Vinuri roșii: Crama Teodor (Merlot Adeodatus), Licorna (Fetească Neagră, Merlot), Iaschi&Marchesani (Montepulciano D Abruzzo), Cantine Guidi (Sangiovese, Canaiolo, Colorino), Tenuta Mattei (Sangiovese, Montepulciano), Vitis Metamorfosis (Cabernet Sauvignon)
- Spumante: Bernardi Pietro & Figli Az. Agricola (Prosecco Millessimato, Glera), Cleto Chiarli Modena (Lambrusco BIO Fondo Belverde, Glera)
Următoarea evaluare se va desfăsura la finalul lunii martie, la aceeași locație. Rezultatele evaluărilor sunt comunicate doar cramelor care au înscris vinuri spre evaluare (fiecare cramă primește punctajele și eventualele observații pentru vinurile proprii), urmând ca utilizarea celor mai bune punctaje să fie decisă împreună cu Vinul.ro.
Pentru detalii și înscrieri: Adelina Boboc – adelina@vinul.ro, 0727.254.318
Dacă vreți detalii despre prima degustare Vinuri cu puncte, de pe 27 ianuarie, cu 74 de probe participante, gasiți aici.