In HoReCa, numele Nelsand are o oarecare greutate. Infiintata acum mai bine de doua decenii, mai precis in 1991, societatea a devenit in scurt timp un furnizor de incredere de echipamente pentru industria alimentara, inclusiv pentru activitatile conexe. Incet, incet, Nelsand si-a extins domeniul de activitate si a inceput sa importe si produse alimentare de top, in principal din Italia. Colaborarea cu italienii, pigmentata cu tot mai multe vizite in Peninsula, l-au facut pe actionarul principal al societatii, Nelu Turcu, sa descopere subtilitatile gastronomiei si, ceea ce ne intereseaza in principal pe noi, l-au transformat intr-un iubitor al vinului. Iar la finalul anului 2011, Nelsand a facut un nou „facelift“ al domeniului de activitate si a inceput sa importe vinuri. A contat, preponderent, noua pasiune a actionarului, devenit intre timp un impatimit al vinurilor si al consumului de calitate al acestora.
Primele intrate in portofoliu au fost vinurile Prosecco ale producatorului Il Colle. O alegere inspirata, am putea spune, nu numai din punct de vedere al calitatii produselor, ci si pentru ca aceste spumante si-au gasit repede destui admiratori. Au aparut si cateva vinuri din Toscana, majoritatea super-premium, pentru ca, la mijlocul anului trecut, odata cu parafarea colaborarii cu un important distribuitor italian, pe lista posibilelor importuri sa apara zeci de vinuri. Si mai bune, si mai putin reusite. Selectia a fost destul de dificila, insa cateva dintre cele alese si-au dovedit calitatea la Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2012, unde Beneventano Falanghina Terre del Principato 2011 a obtinut Medalia de aur, iar Elysian Prosecco Milessimato 2001 Medalia de Argint. Pentru 2013, Nelsand a pregatit noi surprize placute pentru iubitorii de vinuri. N-o sa le prezentam pe toate, vom vorbi doar despre cateva vinuri de top, pe care am avut ocazia sa le degustam in perioada sarbatorilor de iarna. Vinuri care, cu siguranta, isi vor gasi rapid consumatori.
Vom deschide prezentarea cu un nou spumant, insa nu un Prosecco. Din ianuarie, la Nelsand poate fi gasita Franciacorta, asa-numita „sampanie a Italiei”, poate cel mai reusit inlocuitor al mult mai celebrelor produse din Champagne. In Romania ajung numai doua dintre cele cinci sortimente produse de Bredasole, adica variantele Brut si Saten, insa, pe oricare l-ati alege, nu veti regreta. Bredasole Franciacorta Brut (62 lei, TVA inclusa), realizat din trei soiuri (80% Chardonnay, 10% Pinot Blanc si 10% Pinot Noir), se prezinta intr-o roba galben aurie, cu o perlatie extrem de fina si abundenta. Ca o paranteza, dupa 25 de minute de asteptare, perlatia era ca la inceput, asa ca am dat paharul peste cap, pentru ca altfel comesenii, care nu dadeau vreun semn ca ar fi bantuiti de asemenea curiozitati excentrice, ar fi terminat sticla fara nicio strangere de inima. Nasul este fin si complex, dominat initial de arome de paine prajita cu unt, peste care apar, incet, incet, fructe coapte, tabac si citrice, arome care se regasesc si in gust, revigorate de o aciditate vie care, insa, nu strica deloc eleganta si rotunjimea spumantului. Aceeasi eleganta va fi regasita si in Bredasole Franciacorta Saten, spumant realizat in totalitate din Chardonnay, care se prezinta cu un plus de rotunjime, datorat nu doar continutului putin mai mare de zahar, ci, in principal, primei fermentari, realizata pentru jumatate din vin in baricuri de stejar noi sau la a doua folosire. Ceea ce amplifica senzatia cremoasa, oricum caracteristica Chardonnay-ului. Si inca un amanunt. Varianta Saten este disponibila in varianta Magnum. Alti bani, e drept – 175 lei, inclusiv TVA –, dar si alta distractie…
Al doilea vin incercat a fost un Barolo, Preda Sarmassa, 2005, de la Virna, un adevarat vin de meditatie, pe care trebuie sa-l descanti ore intregi pana cand va binevoi sa-si etaleze toate aromele. Asta si pentru ca, la opt ani, vinul e inca tanar si mai are nevoie de macar doi pentru a ajunge la expresivitatea maxima, dar si pentru ca nu a fost pus in decantor decat cu doua ore inainte de degustare. A avut nevoie de inca pe-atat pentru a iesi din notele de piele si lemn si a-si dezvalui dessous-urile de visina si condimente. Noroc ca, pana atunci, a avut Franciacorta grija de noi… Oricum, nu e singurul Barolo disponibil la Nelsand, in portofoliu mai figureaza si Virna Barolo Preda Sarmassa 2007, dar si Virna Barolo Riserva 2007 si Virna Barolo 2008, insa acestea merita cumparate doar daca aveti unde sa le depozitati si daca aveti certitudinea ca abia peste cinci ani vi se va naste baiatul, una dintre putinele ocazii care merita asortate cu un asemenea vin.
Finalul degustarii i-a fost rezervat altui clasic in viata, Gioe, Amarone della Valpolicella Classico, 2003, de la Santa Sofia (165 lei, TVA inclusa), un vin care, si el, ar putea sa mai stea ascuns doi-trei ani prin pivnita, fara teama. Dar care, dupa cinci ore de expunere la aer, scoate la iveala o explozie de cirese amare, ciocolata si condimente, sustinuta de un corp nu atat de masiv, insa proaspat si vioi, o adevarata surpriza, mai ales pentru componenta feminina a degustarii, care a propus repede un barter: „ramaneti voi cu Barolo, ca bem noi Amarone”. E drept, Gioe este portdrapelul vinurilor Amarone de la Santa Sofia, insa nici celelalte aflate pe lista Nelsand, adica Amarone Classico 2006, 2007 si 2008, nu trebuie ratate. Doar ca, la fel ca in „cazul Barolo”, timp de macar patru ani le veti folosi pe post de bibelou in crama, asta daca doriti sa va bucurati de tot ce pot oferi aceste vinuri.