Povestirile din crama, “Cellar Tales”, au continuat saptamana trecuta cu o degustare speciala “Big Bottles Party”. Prima degustare din Romania de vinuri din sticle de 3, 5 si 6 litri a reunit 30 iubitori de vinuri in Bucuresti, la restaurantul San Michele. Invitatii deosebiti, vinurile interesante si, din fericire, fara defect de dop, atmosfera eleganta si calda au fost elementele esentiale pentru o degustare de exceptie. Dar marea reusita a serii a reprezentat-o „asocierea” perfecta dintre enologul Oliver Bauer si bucatarul de numai 24 de ani Ionut Tanase, care au gandit si pregatit un meniu pe masura vinurilor ce au fost degustate.
S-a mers pe ideea degustarii din sticle mari pentru a se demonstra invechirea mai lenta si mai buna a vinului in acest tip de recipient. Potentialul de invechire a Riesling-ului a fost subliniat prin degustarea unui vin inca relativ tanar, din 2002, in comparatie cu un vin matur, din 1984. A fost o degustare asociata, pentru ca ambele vinuri au fost insotite de mancare. Astfel, 2002 Riesling “Charta” Kloster Eberbach – 3L a venit alaturi de o Trilogie de tartine (piept rata, fois gras, icre manciuria), in vreme ce 1984 Rauenthaler Baiken Riesling, Freiherr von Simmern -3L a fost insotit de Sushi in 3 culori ( ton, hawaian, somon fume) si Shashimi de somon cu dark soja sauce. Daca 1984 Rauenthaler Baiken Riesling s-a prezentat la varf de evolutie, asociindu-se de minune cu pestele crud, 2002 Riesling “Charta” s-a aratat inca tanar, insa cu un nas tipic si o mineralitate pura.
Seara a continuat cu degustarea comparativa a doua vinuri stil Bordeaux, din soiuri clasice pentru cupaj (Cabernet, Merlot) si soiuri specifice zonelor unde sunt produse (Sangiovese, respectiv Tempranillo): 2006 Le Volte, Ornellaia – 3L si 2004 Septentrion, Orvalaiz- 3L. Cele doua vinuri au avut o interpretare diferita a cupajelor Bordeaux: Le Volte a reprezentat stilul clasic, cu un caracter mai auster si barbatesc, in timp ce Septentrion a fost mai catifelat si cu un fruct mai intens. S-a ajuns apoi la adevaratele vinuri de Bordeaux. Primul a fost 1994 Chateau Potensac – 6 L, vin care a fost asociat magistral cu Cotlete de berbecut cu piure de cartofi cu trufe. Au urmat doua sticle de 5 L – 1990 Chateau de Pez si 1981 Chateau Pontet Canet. Foarte bogat s-a aratat Chateau de Pez 1990, cu un nas intens si un corp catifelat, “hedonistic stuff“, care mai are un potential bun de invechire. Pontet Canet a fost un alt Bordeaux clasic, aflat la varf de exprimare – matur, complex, pur si simplu aristocrat. Finalul, aproape apoteotic, l-a reprezentat asocierea unui Sauternes cu un desert provocator. Mai precis a unui vin 1999 Chateau Rieussec – 3L cu Ananas caramelizat cu aroma de menta si inghetata de busuioc si chili. Cei care au ratat a 13-a intalnire a clubului Cellar Tales au pierdut o seara deosebita, dar se pot revansa fata de papilele lor gustative la viitoarea reuniune, care va avea loc in luna decembrie. Iar cei care inca nu s-au inscris in club o pot face accesand urmatoarele adrese: raluca.bauer@cellartales.com; www.cellartales.com