Vinuri nerecomandate!!!

Nimic nu se aseamana cu un vin bun care sa ude mancarurile grele de la “chiolhanurile” de orice fel. Insa, ce se intampla daca langa sarmalele aburinde si friptura in sange ai un vin bun de umezit gura canalizarii! De obicei, producatorii unor astfel de vinuri recurg la mici tertipuri prin care incearca sa induca in eroare consumatorul. Ca sa nu mai luati teapa achizitionand astfel de vinuri, Connaisseur va prezinta cateva dintre acestea intr-un top al vinurilor pe care Connaisseur nu le-ar consuma la masa.

Publicitate
Ravago

Exemplele ne-au fost date reprezentanti ai Oficiului National al Denumirilor de Origine Controlata, forul national care se ocupa autorizarea comercializarii vinurilor pe piata romaneasca.

1.Tamaios de Pietroasa, VS, demidulce, Dealul Mare, vin imbuteliat de Bachus SA Buzau:

Publicitate
Oprisor

tamaios-pietroasa

Probabil cei care s-au gandit la un soi precum “Tamaiosul” au consultat enciclopedia cuvintelor inventate, deci soiul scris pe eticheta nu exista. Sau poate au creat cei de la Bachus un alt soi si il tin secret!

Dupa cate cunoastem “Pietroasa” si “Dealul Mare” sunt denumiri de origine controlata, iar categoria de calitate a vinului respectiv este “Vin superior”, inscrisa de altfel cu litere foarte mici.

Colac peste pupaza, Bachus SA Buzau nu are autorizatie de la ONDOV si nu poate comercializa aceste vinuri.

2.Busuioc de Pietroasa, VS, demidulce, Dealul Mare, vin imbuteliat de Bachus Sa Buzau.

busuioc-pietroasa

Situatie asemanatoare cu cea de la “Tamaios”. Pe piata mai exista un vin “Tamaiosa de Pietroasa” (nu este gresala de tipar!!)

3.Merlot – Fattoria Castel Stefan cel Mare, DOC demisec, Odobesti-Vrancea, produs de SC Trade End Company Prod SRL – Focsani:

merlot-fattoria

merlot-fattoria2

Inscriptionarea corecta ar fi trebuit sa fi: “vin cu denumire de origine controlata Odobesti”, insa problema adevarata a acestui vin neo arata contra-eticheta unde troneaza “sortiment obtinut prin asamblarea soiurilor Feteasca alba cu Merlot”. Hopa! Reamintim ca este permis cupajul intre un soi alb si unul rosu!

Credem ca a devenit o moda vanzarea de vinuri fara autorizatia ONDOV, pentru ca nici SC Trade End Company Prod SRL – Focsani nu detin un astfel de act.
4.Muscatel, vin de masa demidulce, produs si imbuteliat de Vincon Vrancea SA. (imbuteliat in recipient din plastic, la 2 litri):

muscatel-vincom

Muscatelul este soiul care provine din aceeasi familie cu “Tamaiosul”, “Busuiocul”, “Muscatinolul”, “Goldenul” si lista poate continua. Folosirea acestui nume induce in eroare consumatorul, care poate crede ca a achizitionat Muscat Ottonel sau vin din soiul frantuzesc “Muscadelle”. Ce uimeste la acest vin sunt medaliile de aur afisate pe eticheta obtinute in cadrul unor concursuri de profil: Novvin – Bucuresti si concursul de la Focsani Vrancea. (din pacate acest vin se comercializeaza in magazine cu pretentii, precum lantul de magazine Carrefour, ceea ce inseamna ca foarte multi oameni de bunacredinta, care au incredere in comerciantul francez, ar putea plati cu bani buni un vin de caanalizare)
5.Tamaioasa romaneasca – Proles Pontica, dulce, Dealurile Buzaului, produs de Vincon Vrancea SA:

tamaioasa-proles

Utilizarea denumirii de soi este abuziva, deoarece folosirea pe eticheta a sintagmei “Dealurile Buzaului”, incadreaza automat vinul in categoria vinurilor superioare.

Proles Pontica este o grupare generica de soiuri de vita de vie, alaturi de Proles Occidentalis si Proles Orientalis.
6.Pinot Noir – Proles Pontica, demidulce, Viile Vrancei, produs de Vincon Vrancea SA:

pinot-proles

Formularea “Viile Vrancei” inscrie vinul in randul celor superioare VS. Dat fiind faptul ca suprafetele de Pinot Noir sunt foarte mici in judetul Vrancea, se pune intrebarea de unde a fost scos atata Pinot Noir pentru a produce vin superior?

DREPT LA REPLICA: VINCON VRANCEA a remediat problemele tehnice

Drept la replica

Referitor la aspectele semnalate pe site, am primit la redactie un drept la replica din partea conducerii companiei Vincon Vrancea, in care se arata ca problemele respective au fost rezolvate intre timp impreuna cu organismele de control abilitate. Potrivit aceluiasi comunicat, compania a investit constant in tehnologiile de procesare, imbuteliere si stocare a vinurilor, ca si in procedurile de asigurare a calitatii.