Ambasada SUA a organizat luni o degustare de vinuri californiene, destinata in egala masura reintalnirii cu marcile deja disponibile pe piata si gasirii de parteneri pentru vinuri care circula in Uniunea Europeana, insa nu au ajuns inca pe piata romaneasca.
Prima categorie a fost reprezentata de Cramele Recas, importatorul catorva dintre brandurile cu greutate din portofoliul Robert Mondavi. Au participat la degustare Woodbridge – Robert Mondavi (Chardonnay, Cabernet Sauvignon si si Zinfandel), Robert Mondavi (Napa Valley Fumee Blanc si Cabernet) si Ravenswood (Zinfandel).
Doua companii – The Hess Collection Winery (Elvetia) si Global Vini (Bulgaria) si-au prezentat vinurile importate din California in speranta incheierii unui parteneriat cu una dintre companiile de pe piata romaneasca. La standul Global Vini au fost disponibile exclusiv vinuri entry-level, cu un pret de lista de aproximativ 3 euro, remarcabile prin curatenie si echilibru, insa relativ inexpresive si lipsite de personalitate. Ceva mai scumpe, dar mult mai ofertante, vinurile prezentate de The Hess Collection Winery au constituit atractia serii, dintre cele 12 vinuri prezentate stralucind Su’Skol Chardonnay, Artezin Zinfandel si deja clasicul Hess Allomi Vineyard Cabernet Sauvignon din 2007, detinator al unor recorduri impresionante – cel mai baut vin rosu la pahar din SUA, al treilea cel mai baut vin la pahar din SUA, locul 8 in topul celor mai populare Cabernet-uri si locul 33 in topul 50 al celor mai vandute vinuri de restaurant din SUA.
In prezent, California exporta vinuri in valoare de un miliard de dolari anual, dintre care jumatate ajung pe pietele din Uniunea Europeana, a aratat Jeri Guthrie-Corn, adjunctul misiunii diplomatice SUA, in cadrul evenimentului gazduit de hotelul JW Marriott.